Liga 2

Corvinul 2.0, renașterea unui mit » Cum a reapărut Hunedoara pe harta fotbalului românesc: „Se pot face lucruri frumoase și cu bani puțini”. Urmează stadion nou + marele vis

+13 Foto
Hunedorenii au renăscut din propria-i cenușă / Sursă foto: Facebook@ Corvinul

Articol de Remus Dinu  —  Tuesday, 12 December 2023

Corvinul Hunedoara, marea „revelație” a ligii secunde, a renăscut și plănuiește o expansiune pe măsură în viitorul apropiat # „Echipa de sub furnale” va beneficia curând de un stadion nou, iar începând din sezonul următor va deține și drept de promovare în Liga 1 # Gazeta Sporturilor reface astăzi, pe îndelete, felul în care a luat viață și a evoluat proiectul revenirii alb-albaștrilor în elită. 

Locul 2 în campionat și calificată în „sferturile” Cupei României, Corvinul s-a întors în timp. În sens pozitiv.

Înconjurată de gloriile clubului, susținută masiv de suporteri și oamenii politici din oraș, cu un proiect pus la punct până la cele mai mici detalii, echipa din Hunedoara, care a împlinit zilele trecute 102 ani de la înființare, privește cu optimism spre viitor. Măcar pe hârtie, el se anunță a fi unul înfloritor.

GSP.ro a discutat cu președintele Corvinului, Dan Colesniuc, fost jucător în anii ‘80, despre planurile corviniștilor și estimările oamenilor din club pentru următorii ani. Cum a început totul și cum au reapărut hunedorenii pe hartă?

„Proiectul acesta a fost gândit cu mult timp în urmă și își cam urmează acum cursul și ce s-a gândit la acea vreme. Proiectul a fost inițiat de primarul Dan Bobouțanu în urmă cu trei-patru ani. Își dorea să formeze din nou o echipă la Hunedoara.

În perioada aceea, primarul avea nevoie și de un mentor, iar cel mai potrivit, hunedorean fiind, nu putea fi decât Ioan Andone, un om cu o vastă experiență în domeniu. El e și un fel de manager, au avut multe discuții în urma cărora au pus la punct acest proiect.

Bineînțeles, trebuia recuperat neapărat și brand-ul. Noi eram «Clubul Sportiv Hunedoara», iar hunedorenii își doreau revenirea brand-ului și echipei Covinul. Odată cu centenarul (n.r. - din 2021), eveniment la care eu și Ioan Andone am fost organizatori, am decis să facem o licitație, să adunăm fonduri pentru recuperarea brand-ului pe care noi îl pierduserăm. Am reușit să-l recuperăm și nu ne rămânea decât să continuăm planul”. 

+13 Foto
Hunedorenii au renăscut din propria-i cenușă / Sursă foto: Facebook@ Corvinul

Promovare din a doua încercare

Oficialul a povestit cum i-a strâns laolaltă pe „arhitecții” proiectului care nu țintea nimic mai mult decât revenirea istoricei echipe în liga secundă. Nu totul a funcționat conform calculelor, Corvinul a promovat în „B” abia la a doua încercare.

„În acel moment, am primit un telefon de la domnul primar, în care-mi solicita să găsesc o variantă, să găsim un suflu mai tânăr, dacă se poate chiar cineva din Hunedoara, pentru a crea o echipă mai competitivă. 

Bineînțeles, îi știam pe Bogdan Apostu (n.r - impresarul apropiat de echipă, originar din Hunedoara) și pe Decebal Gheară, colegul lui. Am solicitat o întâlnire, am discutat despre proiectul pe care-l doream să-l facem pentru revenirea Corvinului în Liga 2. Am discutat toate amănuntele legate de ce însemna promovarea echipei. 

Am avut un parcurs foarte bun anul trecut, dar am pierdut acel baraj cu Baia Mare și a fost suficient pentru a pierde promovarea. Poate că altcineva ar fi renunțat la Florin Maxim (n.r. - încă de pe atunci antrenorul echipei), dar domnul primar a insitat să meargă pe continuitate și omogenitate. 

Acesta a fost un punct forte. Domn' primar a spus: «Păstrăm același lot, facem mici retușuri, dar ne păstrăm echipa». 

Am avut un apoi un parcurs foarte bun, s-a câștigat seria fără înfrângere, am câștigat barajul cu Bistrița și am intrat în Liga 2”. 

+13 Foto
Hunedorenii au renăscut din propria-i cenușă / Sursă foto: Facebook@ Corvinul

„Dacă renunțam atunci, era greu să mai promovăm”

Președintele hunedorenilor se felicită pentru modul în care Corvinul a gestionat, în iunie 2022, ratarea promovării în Liga 2:

„Pierderea meciului cu Baia Mare a fost cel mai dureros moment. Să nu pierzi un an întreg niciun meci și să ratezi promovarea pe două greșeli... 

Noi îi cunoșteam foarte bine pe cei de la Baia Mare, o echipă pe care o studiaserăm foarte bine, Max avertizase. Dar am clacat exact unde a atras el atenția, am fost foarte supărați pe chestia asta. 

Dar ne-am adunat din nou, am strâns rândurile și ne-am spus că trebuie să reluăm lupta. Dacă renunțam atunci, era greu să mai promovăm. S-ar fi schimbat tot, cum am mai văzut pe la alte echipe, care au rulat 30-40 de jucători. Noi avem 24-25 de jucători, atât”.

Chiar dacă nu deține deocamdată drept de promovare, Corvinul e una dintre forțele ligii secunde, reușind să încheie anul pe locul secund. Ce spune președintele clubului despre parcursul de până acum?

„Suntem una dintre surprizele campionatulului. De ce? Spuneam la început că obiectivul nostru ar fi play-off-ul. Cei cu care discutam îmi spuneau că sunt ambiții cam mari, pentru că sunt foarte multe echipe care au retrogradat (n.r.- din prima ligă) sau care-și doresc să promoveze în prima divizie.

Am făcut câteva transferuri în vară, cinci, nu mai multe, cu tot niște tineri de perspectivă de-ai noștri. 

Am făcut un cantonament foarte serios, ne-am văzut de treabă, iar rezultatul s-a văzut. Am ajuns pe locul doi. Și nu doar că suntem pe locul 2, dar, după părerea multora, suntem o echipă solidă! Nu e ceva de moment, avem o echipă care chiar are ceva potențial.

Nu avem vedete, dar forța grupului a produs aceste rezultate. Sunt băieți serioși, cuminți, își văd de treabă. 

Max e foarte atent la toate amănuntele, în timp ce conducerea le pune tot la dispoziție pentru a avea liniște. Vrem să creștem cât mai mult, să ne consolidăm jocul, să fie mai puternic și mai consistent decât în momentul de față. Grupul și seriozitatea jucătorilor, antrenorilor și conducătorilor sunt punctele noastre forte”, a declarat Colesniuc.

Înaintea acelui meci cu FCSB din Cupa României, jucat în fața a 10.000 de spectatori, au intrat ca parteneri și cei de la Consiliul Județean. Îmi doresc ca această echipă să nu fie doar a localității Hunedoara, ci a întregului județ. Noi am mai fost și în trecut echipa reprezentativă a județului și dorim să readucem din nou acest club în vârful Ligii 1.

- Dan Colesniuc, președinte Corvinul Hunedoara

+13 Foto
Hunedorenii au renăscut din propria-i cenușă / Sursă foto: Facebook@ Corvinul

Restanți la infrastructură, hunedorenii au un alt motiv să zâmbească. Rămas blocat în timp, stadionul „Michael Klein” va fi demolat și înlocuit cu o arenă ultramodernă.

„În parelel, în aceeași perioadă (n.r. - în care se plănuia revenirea echipei în liga secundă), aveam discuții despre demararea unui proiect de construcție a stadionului. Am făcut tot felul de demersuri și am pornit acest proiect. 

În ianuarie, pe 21, se va porni licitația pentru construirea acestui stadion. Mai avem încă puțin, apoi putem spune că am îndeplinit și acest pas (n.r. - ultimul obstacol înaintea demolării vechiului stadion).

O să ne fie puțin mai greu sezonul viitor. Se va demola stadionul, o să trebuiască ne mutăm. Încă nu s-a fixat o locație în care să mergem, dar s-ar dori cât mai aproape de Hunedoara ca să putem să avem sprijinul hunedorenilor, pentru ei luptăm, nu pentru altcineva”, a precizat Dan Colesniuc. 

Deși stă excelent în clasament, Corvinul nu poate promova în „A” sezonul acesta, fiindcă actualul statut încă nu-i permite să activeze în prima ligă. În culise, se lucrează, însă, ca totul să fie pus la punct pentru ediția 2024-2025. 

S-a dat deja drumul demersurilor pentru schimbarea statului și transformarea într-o societate pe acțiuni, care să ne permită visul de a reuși să ne întoarcem în prima ligă

Noi, în două-trei luni, sperăm să fie gata toate actele. Doar că nu se poate schimba regulamentul în timpul campionatului și trebuie să așteptăm. 

Dar așa cum am făcut atunci când am ratat prima dată promovarea în Liga 2, așa o să stăm cuminți și acum, la locul nostru. Ne vedem de treabă și sezonul următor vom ataca promovarea în Liga 1”, mărturisește Colesniuc. 

Suntem pe primul loc la media de spectatori în momentul de față, oamenii sunt încântați de rapiditatea cu care a urcat echipa. (...) Avem și sprijinul foștilor jucători, așa cum e sănătos să se întâmple la un club. Încercăm să ne dezvoltăm și la centrul de copii și juniori.

- Dan Colesniuc, președinte Corvinul Hunedoara

De dragul vremurilor de odinioară, hunedorenii visează să-l poată aduce lângă echipă, măcar onorific, și pe Mircea Lucescu: 

Noi l-am invitat pe domnul Lucescu și am mai avut discuții, dânsul va decide dacă e momentul să vină spre noi, măcar așa, să ne sprijine din punct de vedere al consilierii. 

Imediat după ce a renunțat la contractul de la Kiev, domnul primar i-a făcut invitația să vină în oraș. La noi, foștii jucători sunt respectați, se vorbește mereu despre ei. Domnul primar are o părere foarte bună și respectă aceste glorii”. 

+13 Foto
Hunedorenii au renăscut din propria-i cenușă / Sursă foto: Facebook@ Corvinul

Cum stau hunedorenii din punct de vedere financiar? Președintele „corbilor” estimează că echipa sa se situează la jumătate într-o ierarhie neoficială a bugetelor din liga secundă. 

Suntem undeva pe la jumătatea clasamentului la nivel de buget, cam pe un loc de play-off. Cum spuneam, avem sprijin financiar din partea Consiliului Județean. Dar se pot face lucruri frumoase și cu bani mai puțini!”, punctează oficialul Corvinului.

VIDEO Regulile lui Florin Maxim la Corvinul Hunedoara: „Noi nu bem alcool!”

>

Citește și alte știri din Liga 2:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.