Opinii   •   EDITORIAL

Dictatori de modă nouă

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  miercuri, 13 decembrie 2023

Toți au arătat cu degetul spre Sepp Blatter. Ba l-au și pus la zid pe cel care a condus fotbalul mondial timp de 17 ani, din 1998 în 2015. Și care s-a văzut nevoit să-și strângă pozele de familie din biroul de la Zurich în urma unui imens scandal de corupție. Cu el și cu legendarul Michel Platini în rolurile principale.

Pe drept sau exagerat, depinde de sursă, Blatter a devenit exemplul negativ. Tipul de dictator obișnuit să taie și să spânzure. Al satrapului care a luat puterea și n-o mai cedează. Deoarece, concret, a fost silit să renunțe la ea, n-a lăsat-o de bunăvoie.

Paradoxal, deși s-au dezis ferm de Blatter și de metodele lui învechite, succesorii săi la șefie, elvețianul Gianni Infantino la FIFA și slovenul Aleksander Ceferin la UEFA, avocați, ambii aleși în 2016, parcă și-au propus să calce pe urmele "omului negru". Să-l egaleze ca durată a domniei, chiar să-l și întreacă!

Tonul l-a dat Infantino atunci când, înaintea CM 2022, a determinat Consiliul FIFA să nu ia în considerare cele 39 de luni din primul său mandat. Să le ignore și să socotească mandatul incomplet, astfel încât Infantino să poată candida și în 2027. Ca să continue pe funcție până în 2031, adică vreme de 15 ani!


Asta în cazul în care nu se va adeveri zvonul, din ce în ce mai des auzit, că GI se visează președinte pe viață! El, care și-a acuzat vehement predecesorul că „A transformat fotbalul în proprietate particulară, l-a privatizat".

Nu-i exclus să se întâmple așa, întrucât Infantino mai are proiecte mărețe de îndeplinit. După ce a dus în 2022 Mondialele în Qatar, mutându-le în premieră iarna, se pregătește să le ofere în 2034 Arabiei Saudite, țară recunoscută că nu respectă drepturile omului. Încă nu s-a votat unde se va disputa turneul final din 2034, dar Infantino nu s-a sfiit să anunțe știrea pe Facebook-ul personal!

Cam la fel stau lucrurile, încurcate, și cu Ceferin. În pofida faptului că slovenul a promis solemn, și a repetat, că va rămâne în fruntea fotbalului de pe Bătrânul Continent doar 3 mandate, maximum 3, el a dat-o la întors. În stilul lui Infantino, plănuiește să candideze și pentru al patrulea mandat, având să iasă din scenă, dacă nu se va răzgândi iarăși, în 2031, deci tot după 15 ani! El a introdus regula ca un mandat incomplet să fie numărat, să se țină cont de acesta, el o încalcă primul! Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Aleksander Ceferin, boss-ul UEFA

Să admitem că puterea schimbă oamenii, caracterele. Așa-i de când lumea și pământul, să nu ne imaginăm că fotbalul e o excepție. Iar când puterea mai înseamnă, ca la Ceferin, și un salariu de peste 120.000 de euro pe lună pare și mai ușor de înțeles de ce acesta, ca și Infantino, se agață de ea.

Oricât ar pretinde contrariul, ei sunt demni urmași ai renegatului Sepp Blatter. Niște dictatori de modă nouă care, tocmai pentru că una spun și alta fac, își pierd credibilitatea cu fiecare zi. De modă nouă, da, însă tot dictatori!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.