Un caz special s-a aflat azi pe ordinea de zi a Comisiei de Disciplină FRF. CS Mioveni, ocupanta locului 4 în Liga 2, cu 26 de puncte, este în pericol iminent de depunctare în urma litigiului cu 5 dintre jucătorii neplătiți din sezonul precedent.
Este vorba despre Liviu Antal (acum la Zalgiris - Lituania), Alexandru Buziuc (CSA Steaua), Guilherme Garutti (Petrolul), Alexandru Greab (Gloria Buzău) și Bogdan Rusu (FC Argeș). Și pentru fiecare, clubul ar urma să piardă câte două puncte, după care pedeapsa se repetă la fiecare 15 zile calendaristice, dacă nu se face dovada plății.
Iertați deja o săptămână de depunctarea de 4 puncte
În cazul a doi dintre ei, Buziuc și Rusu, clubul argeșean ar fi trebuit să fie depunctat cu câte două puncte pentru fiecare încă din ședința CD din 6 decembrie, termenul final de achitare fiind 29 noiembrie 2023. Dar Comisia condusă Daniel Cernat a cedat în fața promisiunilor președintelui Claudiu Cojocaru, care a susținut că va achita toate datoriile. Și a fost amânată depunctarea.
Însă la Mioveni suflă vântul prin conturile goale. Fiindcă, spun surse din lumea fotbalului, clasa politică din zonă a decis să sisteze finanțarea către echipa de fotbal. Astfel, cum nu s-au găsit alte resurse și nu s-a plătit nimic celor doi jucători, acum au venit din urmă celelalte trei cazuri, ale lui Antal, Greab și Garutti.
Azi au promis „blana” drepturilor TV din „pădurea” Ligii 1
Ieri, președintele Cojocaru s-a prezentat iar la Comisia de Disciplină, însoțit de doi avocați, dintre care unul a fost Paul Mincu, reprezentantul juridic al LPF.
În fața comisiei, aceștia au încercat să-i convingă pe reprezentanții legali ai jucătorilor că clienții lor vor primi o parte din bani acum, o alta la începutul anului viitor și ultima tranșă din drepturile TV din Liga 1, unde susțineau că Mioveni va reveni sigur în sezonul viitor.
Mai mult, au invocat aplicarea regulamentului FIFA, mai permisiv în astfel de situații, care prevede nu depunctarea, ci interdicția la transferuri. În acest moment, unul dintre reprezentanții jucătorilor a replicat că „nu înțeleg această duplicitate. Când ne convine aplicăm regulamentul românesc. Când nu ne convine cel românesc, vrem să se aplice cel de la FIFA. Cum de Mioveni are bani să plătească un avocat scump pentru cel al LPF, dar nu să dea bani jucătorilor?”.
Deocamdată, cu 4 runde inaintea finalului sezonului regulat, CS Mioveni e pe locul 4. Pe primele două poziții în Liga 2 se află Șelimbăr și Corvinul, două dintre cele 8 echipe fără drept de promovare, fiindcă sunt cluburi de drept public, și nu privat, așa cum prevede Legea Sportului. Chiar și așa, argeșenii nu pot fi însă siguri de promovare. Cu atât mai mult dacă vor fi drastic depunctați.
Azi, Comsia de Disciplină nu a dat un verdict, rămânând doar în pronunțare. Deși în cazul celor 5 se depășise deja termenul de depunctare, pentru neplata datoriilor către jucători. Ar fi pierdut astfel 10 puncte (câte două pentru fiecare fotbalist) și ar fi căzut pe locul 17 în clasament. Este de așteptat ca la următorul termen, de pe 20 decembrie, CD să dea totuși un verdicat în acest caz.
Ce datorii are FC Mioveni către cei 5 jucători cu care este în litigiu
- Liviu Antal - 165.000 lei
- Alexandru Buziuc - 115.000 lei
- Guilerme Garutti - 112.000 lei
- Alexandru Greab - 60.000 lei
- Bogdan Rusu - 113.750 lei
De fapt, mult mai mulți jucători au de recuperat diferite sume de bani, cuantumul total al datoriilor către aceștia ridicându-se la 2.209.622 lei. CS Mioveni a încercat să intre în concordat preventiv, o formă de a amâna plata datoriilor cu 4 luni.
Fiindcă nu au trecut 5 ani de la ieșirea din insolvență, cei de la FC Mioveni au apelat la acest tertip legal, pentru a mai scăpa de presiunea datoriilor. Planul de concordat preventiv, unde sunt cuprinse toate sumele datorate jucătorilor, a fost însă respins de Tribunalul Argeș încă de la finalul lui octombrie. Cum nu s-au achitat deloc din restanțe, fără nicio acoperire legală, clubul s-a trezit sub avalanșa memoriilor. Iar acum riscă o depunctare fără precedent.
Precedentul FC Hermannstadt: 9 puncte pierdute
Sezonul trecut, clubul FC Hermannstadt au fost depunctat cu 9 puncte pentru datorii mult mai mici decât cele de acum ale FC Mioveni. Iar sibienii, foarte bine clasați înaintea depunctării, au pierdut șansa de a se califica în play-off-ul primului eșalon și, implicit, mulți bani, printr-o clasare superioară.
În acest campionat, FC Hermannstadt a reușit să rămână la același nivel, ocupând locul 6, ultimul din zona play-off, după 19 runde jucate. Hermannstadt intrase în insolvență și reușise să treacă un plan de reorganizare prin care scăpa de 5,75 milioane euro din datorii.
Ce echipe NU au drept de promovare din Liga 2 în Liga 1 în acest sezon: Reșița, Alexandria, Șelimbăr, Corvinul, Steaua, Tunari, Slatina și Dumbrăvița.
Dreptul la replică al lui CS Mioveni
În urma articolului apărut în publicația dvs. privind cazurile aflate în dezbatere la CD a FRF astăzi, 13.12.2023, vă rugăm să aveți în vedere și următoarele elemente ce sprijină informarea corectă a publicului:
De săptămâna trecută și până astăzi clubul a venit cu propuneri concrete către cei 5 jucători privind plata imediată a unor sume de bani și garantarea restului cu sumele ce urmează a fi încasate odată cu promovarea în Liga I. Li s-a propus acestora și un sistem de despăgubire pentru întârzierea acestor încasări, de 5% din suma datorată, dacă nu își primesc restul de bani până la 31.01.2024, acesta fiind termenul pe care clubul l-a solicitat ca amânare. Sumele pe care clubul le-a propus jucătorilor pentru a fi distribuite imediat între aceștia, în mod egal, erau reprezentate de contravaloarea drepturilor de televizare pentru participarea în Liga a 2-a.
Nu era o sumă mare de împărțit între ei ci doar 10.000 Euro, însă este tot ceea ce clubul a avut și a putut oferi, la acest moment. Li s-au prezentat jucătorilor și extrasele de cont bancare care atestă lipsa de disponibilități însă nu a fost găsită înțelegere la niciunul dintre aceștia. Dorința lor expresă, susținută la termenul de astăzi, a fost aceea ca CS Mioveni să fie depunctată. CS Mioveni nu a încercat în niciun moment să evite plata sumelor datorate către creditori, dovadă fiind chiar procedura concordatului, aleasă pentru reglarea acestor situații. În cadrul acestei proceduri, la care marea majoritate a creditorilor a aderat, nu operează reduceri de bani ci doar eșalonări ale datoriilor existente.
Clubul și-a concentrat eforturile în cadrul procedurilor disciplinare strict pentru a proteja rezultatele sportive obținute în acest sezon, pe terenul de joc, de către cei care formează în acest moment Echipa Galben-Verde. Niciun jucător dintre cei care au obținut cele 26 puncte pe care le avem astăzi nu s-a folosit de situația financiară grea prin care trecem, pentru a deveni liber de contract sau pentru a obține depunctarea echipei.
Cele cinci cereri de sancționare de pe masa Comisiei de Disicplină sunt susținute de jucători care nu mai sunt acum la club. Chiar și așa, clubul va face în continuare eforturi pentru a satisface aceste cereri, drept mulțumire pentru aportul pe care sportivii l-au adus în timpul cât au purtat culorile noastre. În final, dorim să precizăm că solicitarea noastră adresată Comisiei, de aplicare a regulamentului disciplinar al FIFA, se întemeiază pe o prevedere expresă a acestuia, conținută la art. 21.5, ce stabilește că în sancționarea cluburilor de către federațiile naționale se vor respecta principiile stabilite prin acest regulament (al FIFA).
Unul dintre aceste principii se referă la aplicarea graduală a sancțiunilor, depunctarea fiind 2 una dintre ultimele pedepse adoptate în astfel de situații, existând alte sancțiuni pe care FIFA le pronunță în cazuri similare, înainte de o astfel de măsură (spre exemplu interzicerea efectuării de transferuri)
{{text}}