Fotbal   •   Liga 1   •   CE VINE DIN URMĂ?

Ce vine din urmă? » Daniel Pancu, despre marile lacune ale noii generații: „Fără aceste lucruri nu se poate realiza nimic”

Daniel Pancu e printre cei mai importanți jucători români din ultimii 25 de ani

Articol de Alexandru Barbu   —  vineri, 15 decembrie 2023

GSP.ro a lansat o nouă serie, „Ce vine din urmă?”, în care nume importante din fotbalul românesc, antrenori și foști fotbaliști, vorbesc despre noile generații de jucători # În episodul 4, Daniel Pancu (46 de ani), selecționerul României U21, pune accentul pe intoleranța fotbaliștilor tineri la suferință

  • Pancu - 9 goluri în 27 de selecții la prima reprezentativă - discută despre avantajul jucătorilor din generațiile mai vechi, care nu aveau altă ocupație în afară de fotbal și exersau incomparabil mai mult decât fotbaliștii din prezent 
  • Fostul antrenor de la Rapid și România U20 explică de ce îi consideră pe noii fotbaliști prea sensibili și „vânători de greșeli”

Daniel Pancu: „Jucătorii sunt ultimii vinovați”

- Daniel, cum percepi noua generație de jucători?

- E diferită față de ale noastre, e clar! Noi am trăit niște vremuri, ei trăiesc alte vremuri, nu mai au aceleași interese pe care le aveam noi. 


- Crezi că acum nu mai performăm în fotbal și pentru că există mai multe preocupări, tentații, alternative de a-ți ocupa timpul?

- Lumea evoluează, așa e peste tot. Ei au de unde alege, noi aveam doar fotbalul. Mulți jucau fotbal pe stradă și ajungeau ușor la acele 10.000 de ore de care se spune că ai nevoie pentru a te perfecționa. Jucând de mici, n-aveam probleme nici cu tehnica, nici cu mingea. Din punctul ăsta de vedere, eram mai pregătiți decât ei. Apoi, mai e ceva...

- Te rog.

- Aveam foame de performanță. Fără foame de performanță și suferință, nu se poate face nimic. Aici suntem noi, ca popor, nepregătiți: la gradul de suferință, la capacitatea de rezistență. Azi, majoritatea renunță când dau de greu, dar fără suferință și sacrificii nu poți să ai performanțe.

- Ce lipsuri vezi la jucătorii tineri?

- Sunt lacune mari la fotbaliștii de 20 de ani, mă refer la lucruri simple, preluări, prima atingere, lipsă de agresivitate în dueluri. Am fost surprins că echipa României U21 a suferit mai puțin în dueluri la ultimele meciuri, o fi un semnal că lucrurile se schimbă.

- Poate și pentru că apar tot mai mulți juniori formați în străinătate.

- Asta contează foarte mult. S-a văzut și la România U20, când am convocat niște jucători din Italia care acum sunt prin campionatul României. Teoretic, n-au nimic în plus, doar că simpla lor prezență, cum se comportă în antrenamente, îi vezi cât de preocupați sunt... Aceste lucruri fac diferență. 


- Din punct de vedere psihic, cum sunt tinerii jucători români?

- Mentalul e decisiv în foarte multe momente, iar noi, din păcate, suferim la mentalitate și la educație profesională. În plus, societatea te influențează mult, vrei, nu vrei. E păcat că nu avem exemple pozitive. Cred că jucătorii ar trebui să fie considerați ultimii vinovați. Sigur e că noi trebuie să ne adaptăm la ei, nu invers.

- Cum a decurs relația ta cu fotbaliștii tineri din postura de antrenor, dar și din postura unui jucător cu experiență?

- Sunt adeptul puterii exemplului: le arăt cum trebuie să fie un fotbalist, cum se mișcă, cum doarme, tot. Mi-a fost foarte ușor din acest punct de vedere. Am avut o relație foarte bună cu jucătorii tineri de la Rapid, îmi pare rău că n-au ajuns acolo unde voiam eu la momentul în care am plecat, în 2019.

- Fotbaliștii de azi sunt prea fragili?

- Sunt foarte sensibili, trebuie să ai grijă la ce cuvinte îți alegi. Încă n-am înjurat niciun jucător și sper să n-o fac vreodată, deși noi am crescut cu aceste înjurături, le auzeai la fel de des precum „Bună ziua”. Trebuie să fii foarte atent la ei, îi consider vânători de greșeli: sunt foarte atenți să vadă dacă antrenorul s-a exprimat corect gramatical, dacă a pus o literă în plus în numele unui jucător așezat pe tablă.

- Cum era Daniel Pancu la 20 de ani în comparație cu jucătorii de 20 de ani din prezent?

- La 20 de ani, și eu eram la fel de zbuciumat, e vârsta, e normal, dar eram și foarte preocupat, stăteam mult mai mult după antrenamente. Și cei de acum mai rămân după antrenamente, însă nu cum rămâneam noi, procentajul e mai redus.

Există multe opțiuni și puțini pot rămâne concentrați doar la fotbal. Iar dacă ai alte preocupări, deja pierzi. Dacă ai pierdut și un an, s-ar putea să fie decisiv pentru cariera ta. Repet, fotbalistul român nu are nimic în minus față de cei din Vest, doar gradul de suferință diferă



- Daniel Pancu, selecționer România U21

VIDEO. Daniel Pancu povestește un episod de la naționala U21: „M-a deranjat că mai mulți jucători nu au venit la micul dejun”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.