Campionate

El este noul Giorgio Chiellini. A lucrat în construcții și acum trei ani juca la amatori, în liga a patra italiană!

Federico Gatti, în duel cu Victor Osimhen // Foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie  —  vineri, 15 decembrie 2023

Federico Gatti (25 de ani) a contribuit decisiv la victoriile lui Juventus în ultimele două etape marcând câte un gol. E primul fundaș al bianconerilor cu reușite în runde succesive de la Chiellini în 2010! Internaționalul italian s-a specializat în a puncta în partide și momente importante.

Juventus a câștigat cu emoții ultimele două partide din Serie A, 2-1 cu Monza și 1-0 cu Napoli. Jucătorul decisiv al bianconerilor în ambele confruntări de campionat a fost Federico Gatti. Fundașul de 25 de ani a ajuns la trei goluri marcate în acest sezon și îi calcă apăsat pe urme lui Giorgio Chiellini. 

Uriașul apărător central care și-a anunțat recent retragerea. Gatti a punctat și în Derby della Mole, la 2-0 cu Torino, și n-a fost titular doar în meciul cu Lecce în acest campionat. Se anunță un jucător de perspectivă și pentru squadra azzurra.

Gatti: „Îl admir pe Chiellini pentru mentalitatea sa"

Transferat cu 5,4 milioane de euro în urmă cu aproape un an de la Frosinone, unde l-a avut coleg pe Daniel Boloca, Federico s-a impus ca titular de drept în acest sezon la echipa lui Massimiliano Allegri. Dar și la prima stagiune pentru piemontezi a dat goluri importante: Gatti a înscris la turul cu Sporting (1-0) în „sferturile" Europa League și în prima manșă a semifinalelor aceleiași competiții, împotriva celor de la FC Sevilla (1-1), ambele în 2023. 

„Idolii mei au fost Lampard, Gerrard și Nainggolan. De asemenea, ca apărător, îI admir pe Chiellini pentru mentalitatea sa... Niciodată nu renunță", a mărturisit Federico.

De la Verbania la Juventus în patru ani și jumătate!

Ascensiunea lui Gatti spre elita fotbalului italian a fost una excepțională. Dacă Chielini a pornit în 2000-2001 de la Livorno, în Serie C1, Federico a pornit mai de jos. De la amatori, în Serie D, unde a evoluat la Verbania în 2020. În vara acelui an, a făcut pasul către Pro Patria în a treia divizie, pentru ca în stagiunea 2021-2022 să-și facă debutul în Serie B, la Frosinone, care l-a cumpărat cu doar 150.000 de euro! 

În numai șapte luni, Federico Gatti a înregistrat un progres extraordinar, astfel că a fost vândut la Juventus pentru 5,4 milioane de euro. „Bătrâna Doamnă" nu l-a adus imediat, ci l-a mai lăsat să crească un sezon, împrumutându-l cinci luni la Frosinone. Pentru care, în 36 de apariții a reușit 5 goluri și două assisturi.

Făcea ferestre, repara acoperișuri și aranja cărămizi

La 17 ani, în paralel cu meciurile pentru Pavarolo (Promozione, liga a șasea), Gatti lucra și pe șantier. Făcea ferestre, repara acoperișuri și făcea layout-ul pentru cărămizi: „Mi-a fost foarte greu, dar m-a format mult ca om. Referința mea în sport este Djokovic. Îl admir enorm, pentru că nu se oprește din a câștiga"

Federico este al nouălea fundaș din Serie A la procentajul tacklingurilor reușite (75%) și face parte, alături de Bremer și Danilo, din a doua cea mai ermetică apărare din acest campionat (doar 9 goluri primite de Juventus).

Până în 2020 jucam ca mijlocaș, apoi a venit transferul la Pro Patria și, din cauza absențelor numeroase din defensivă, am trecut fundaș - 
Federico Gatti, apărător Juventus

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.