Olivier Krumbholz (65 de ani) a anunțat că se va retrage după Jocurile Olimpice de la Paris. Antrenorul naționalei Franței a fost la cârma echipei din 1998, având doar o pauză între 2013 și 2015. Formația sa se duelează cu Norvegia pentru titlul mondial în această seară de la ora 20:00.
Ziarele din Franța îi dedică duminică spațiu amplu celui de numele căruia se leagă succesul naționalei feminine a Franței. L’Equipe, Le Monde, Le Parisien i-au făcut portretul lui Olivier Olivier Krumbholz, cel care va bifa meciul cu numărul 520 la cârma Franței în finala din această seară cu Norvegia.
Pentru tehnicianul în vârstă de 65 de ani va fi ultimul meci la un Campionat Mondial, el anunțând de ceva vreme că ultima sa competiție majoră ca antrenor al Franței va fi în 2024, la Paris.
Faptul că am ajuns din nou într-o finală mondială arată că Franța este iar competitivă, dar foamea vine mâncând. Acest rezultat este vârful muncii din perioada de pregătire în care am întâmpinat multe probleme, dar suntem încântați să jucăm din nou împotriva Norvegiei - Olivier Krumbholz
24-23 a fost scorulîntâlnirii dintre Franța și Norvegia, partidă care a avut loc în grupele principale
Olivier Krumbholz, un palmares de invidiat
Sub conducerea lui Olivier Krumbholz, franțuzoaicele au câștigat patru titluri majore – două mondiale în 2003 și 2017, unul european în 2018 și aurul olimpic în 2021.
De la revenirea sa în fruntea naționalei în 2016, formația din Hexagon a ajuns în semifinale în nouă dintre cele zece competiții internaționale la care a participat, excepție fiind CM 2019, când s-a clasat pe locul 13.
După cum reconstituie jurnaliștii francezi, primul meci al lui Krumbholz a fost pe 11 februarie 1998 contra Spaniei. „Atunci nu interesa pe nimeni naționala feminină”, după cum notează Le Parisien.
„La început, Olivier nu avea pe nimeni cu el în staff, nici vorbă de asistent, preparator fizic...nimic. A fost nevoit să facă totul singur. Ședințele de analiză video se făceau după casete VHS. Am pornit de foarte jos”, a spus legendara Valerie Nicolas, parte din echipa care a câștigat primul titlu mondial pentru Franța în 2003.
Krumbholz și începuturile sale dure
Portretul din Le Parisien continuă prin ochii altor jucătoare. Amandine Leynaud, campioană olimpică în 2021:
„Ce mă impresionează cel mai mult la el este felul în care a evoluat. Nu încetează niciodată să învețe”, a spus fostul portar. „Eu am cunoscut doi Olivier. La acest Campionat Mondial este mult mai relaxat, înțelept, calm, grijuliu”, a spus Siraba Dembele, campioană mondială în 2017.
Olivier Krumbholz în 2003 când a cucerit primul titlu mondial FOTO Imago„Pe vremea mea nu era așa. Nu am fost departe de instaurarea unei noi forme de dictatură. Noi nu aveam o cultură de campioane, iar el a trebuit să ne învețe. A monitorizat tot ce am făcut, nu a avea prea multă încredere în noi. A fost apăsător. Probabil este mai ușor pentru fetele din ziua de astăzi să lucreze cu el”, a spus Valerie Nicolas.
Krumbholz și-a dat seama de erorile comise, acum spune că încearcă să se deconecteze mai mult de meciuri, cu timpul a învățat să nu se mai consume atât de mult.
„De la un antrenor cu experiență se cere calm și filosofie. Niciodată nu uit că prima mea meserie este să fiu educator pentru aceste fete”, a explicat el.
„Nu cred că Olivier Krumbholz s-a schimbat, s-a schimbat situația”, a spus Éric Baradat, fostul său adjunct, pentru L’Equipe .
„Liniștea sa sufletească se datorează rezultatelor și priceperii jucătoarelor. În prima parte a carierei, a trebuit să dramatizeze o mulțime de lucruri pentru a stoarce ultima picătură din echipele sale și a făcut minuni. Astăzi, el știe că nu mai luptă cu pistoale cu apă împotriva puștilor de mare precizie”, a subliniat Baradat.
Olivier Krumbholz în 2017 la al doilea titlu mondial FOTO ImagoOlivier Krumbholz a mărturisit că s-a gândit la ultimul său meci la echipa națională, și-a imaginat cum va fi, însă până atunci vrea să conducă echipa Franței spre al treilea titlu mondial.
4 finale mondialeau disputat Franța și Norvegia, echipa nordică impunându-se în 2021, 2011 și 1999, iar cea din Hexagon în 2017
{{text}}