David Popovici și-a donat medalia mondială de aur de la Budapesta 2022 din proba de 200 m liber și le-a putut oferi fundițele confecționate din ea, în cadrul unui eveniment încărcat de emoție, celor care au câștigat lupta cu cancerul.
David Popovici e obișnuit cu festivitățile de premiere, cu acele secunde în care primește atenție și i se pune la gât un cerc de aur, argint sau bronz.
Deținătorul recordului mondial în proba de 100 de m liber a fost, luni dimineață, cel care a oferit crâmpeie de medalie și de speranță.
La etajul al șaselea al corpului A din cadrul Institului Clinic Fundeni, acolo unde sunt tratați copii cu cancer de sânge, David a trăit cea mai emoționantă festivitate de premiere.
Popovici le-a oferit copiilor care au învins boala sau care sunt în curs de a o face fundițele care au fost confecționate din medalia sa mondială cucerită în proba de 200 de metri liber la Budapesta în 2022.
Eva, Lavinia, Eduard, Sofia, Mihai, Alexandru, Raul, Sebastian, Medeea sunt doar câteva dintre prenumele care au fost rostite de Anca Coliță, manager al Institutului Clinic Fundeni și președinte al Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică, și care au primit un mic simbol după ce au câștigat lupta cu cancerul.
David Popovici le-a zâmbit și le-a oferit câte o fundiță pe care era scris „Speranța nu moare de cancer”. Sofia, o fetiță de aproape cinci ani, și-a așteptat rândul strângând în brațe o jucărie de pluș.
De câte ori voi mai avea ocazia, mă voi implica în astfel de cauze pentru că este datoria mea, a noastră ca oameni, ca persoane publice de a ajuta, de a face bine când putem și mă bucur că am avut această ocazie.
- David Popovici
David Popovici: „Este responsabilitatea mea și a noastră să-i ajutăm pe ceilalți”
Această acțiune a avut loc cu ocazia aniversării unui an de la lansarea de către Medlife a „Primului Program de Testare genetică pentru copiii cu cancer" inițiat de respectiva rețea de clinici.
„Sunt un campion, dar asta pentru că am reușit să ating peretele mai rapid decât alții, eu înot rapid, însă consider că este responsabilitatea mea și a noastră să-i ajutăm pe ceilalți atunci când putem", a spus David Popovici în holul de la etajul 6, unde s-au adunat în jur de 25 de persoane.
Discursul său a continuat: „Mă simt onorat să fiu alături de atâția învingători pentru că nu e corect ce se întâmplă și trebuie să-i ajutăm cu ce putem.
Eu mă pot alătura acestui program de testare genetică, o testare care poate ajuta la tratamentul personalizat. Trebuie să mulțumesc tuturor oamenilor implicați pentru că faceți o treabă minunată și eu doar transmit mesajul mai departe.
Motivația mea este să ajutăm când putem, lumea ar fi un loc mai bun dacă fiecare și-ar face partea", a spus David.
David Popovici: „Dacă noi credem că avem probleme, nu avem”
Câteva zâmbete s-au văzut în ochii copiilor pentru că masca le acoperea fața. 20 de fundițe dintre cele 100 care s-au confecționat au fost oferite copiilor de toate vârstele.
Adolescenți care s-au vindecat și cărora le-a fost greu să se mai întoarcă în saloanele în care și-au petrecut o parte din viața lor au găsit acum curajul să revină.
David a intrat și el în saloane, petrecând aproape trei ore la etajul 6. „Eu îi admir foarte tare, am avut grijă să o spun fiecăruia în parte, a fost foarte greu să intru în saloane și să le ofer câte un mic cadou. E foarte greu să ieși de acolo pentru că ei trec prin ceva... Dacă noi credem că avem probleme, nu avem!", a spus David.
Apoi a detaliat: „E foarte greu să ieși de acolo, nu am niciun drept să mă plâng că e greu când îi întâlnesc pe ei. Ei duc adevăratul greu, îi admir foarte tare și m-am bucurat să le văd un mic zâmbet".
David a intrat în acest program informat despre ce înseamnă testarea genetică genomică. „Înainte să începem acest program, înainte de donarea medaliei, am aflat cât de important este un program personalizat de tratare, nu este suficient să afli că ai o afecțiune și să vii să te tratezi, ci cum tratezi și de aceea suntem aici.
De asta medicii, asistentele, profesorii fac o treabă atât de bună pentru că ajută copii, ajută tineri să aibă o viață cât mai normală, cât mai apropiată de a noastră", a spus David.
Am mai oferit cadou medalii apropiaților, dar aceasta este una dintre cele mai importante. Pentru alții poate însemna ceva mai mult decât pentru mine și important este mesajul acestei campanii: «Speranța nu moare de cancer». Medalia mea a ajuns și va ajunge la cei care au nevoie mai mult de ea decât mine, care aș fi putut-o ține în cameră, e doar o medalie.
Cu siguranță, e nevoie de cât mai mulți, de cât mai multă finanțare, susținere din partea entițăților private și a statului, care ar trebui să aibă un rol major în astfel de proiecte.
- David Popovici
{{text}}