International   •   Campionate   •   UEFA

Presa internațională a luat la puricat „trecutul întunecat al lui Răzvan Burleanu” » Cum l-au descris pe președintele FRF, după ce a fost vehiculat ca posibil șef la UEFA

Răzvan Burleanu, președintele FRF

Articol de Daniel Grigore   —  miercuri, 20 decembrie 2023

Răzvan Burleanu (39 de ani), președintele Federației Române de Fotbal, a intrat în atenția presei internaționale după ce jurnaliștii britanici l-au vehiculat drept posibil candidat la președinția UEFA din partea celor care se opun „regimului” actualului șef, Aleksander Ceferin. 

În acest context, bulgarii de la Sportal.bg i-au făcut portretul celui care conduce fotbalul românesc.

Din septembrie 2016 președinte al UEFA, slovenul Aleksander Ceferin se află la al treilea mandat în fruntea forului continental. 

El ar vrea să schimbe regulamentele astfel încât să poată continua și mai departe de 2027 în fruntea UEFA, cu un al patrulea mandat, idee care nu le-a picat bine unor membri ai forului continental, în frunte cu vicepreședintele David Gill.


În acest context, publicația britanică The Independent a scris să Răzvan Burleanu este considerat contracandidatul ideal al lui Ceferin din partea opoziției. 

Președintele FRF ar putea să intre în cursa pentru președinția UEFA cel mai devreme în 2027, când se va încheia actualul mandat al slovenului.

Rămâne de văzut dacă acest scenariu se va concretiza într-o candidatură oficială, dar cert este că anunțul britanicilor l-a adus pe Burleanu în atenția presei internaționale.

Publicația bulgară sportal.bg a scris un articol despre președintele FRF, intitulat „Trecutul întunecat al candidatului la președinția UEFA”.


Presa internațională a făcut portretul lui Răzvan Burleanu, după ce britanicii l-au dat posibil candidat la președinția UEFA

În continuare, câteva pasaje din materialul bulgarilor:

„Burleanu a fost criticat adesea de presa din țara lui natală pentru felul în care a condus fotbalul românesc în ultimul deceniu. 

Toate articolele, ambiguitățile, scandalurile și slăbiciunile par a fi prea mult pentru un personaj legat de cel mai important post din fotbalul european.

Dar cine este Burleanu și cum a ajuns președintele celei mai importante organizații din fotbalul românesc? (...)

El a lucrat succesiv la Primăria Bacău, în Comisia Juridică din Parlamentul României, în Autoritatea Electorală Permanentă și în Administrația Prezidențială, în Departamentul pentru minorități.

În această perioadă au existat dubii față de personalitatea lui: cum a reușit un băiat în vârstă de 20 de ani, fără experiență profesională, să fie angajat consilier în Primăria Bacău? 

Și cum a reușit să absolve facultatea în București în timp ce lucra la Bacău? Pentru presa din România, răspunsurile par a fi mai mult decât limpezi: prin conexiunile lui, prin aderarea la un partid politic în ascensiune.

Această presupunere a devenit evidentă după ce Burleanu și-a terminat studiile, când a fost cooptat în Comisia Juridică a Senatului. 

Următorul pas a fost făcut în timpul alegerilor dintre decembrie 2008 și iulie 2009, când a intrat în Autoritatea Electorală Permanentă și a devenit consilier în Departamentul pentru minorități.

Ascensiunea lui fulgerătoare nu s-a terminat aici. Compania lui Burleanu, Lider Sport, are drepturile de concesiune pentru două terenuri acordate de primăriile din Onești și Ploiești. 

Potrivit presei din România, Burleanu a făcut lobby în numele Federației Române de Minifotbal pentru a convinge primăriile să pună acele terenuri la licitație.

Ulterior, a apărut la ambele lictații cu compania lui de familie, iar Lider Sport a câștigat licitațiile atât în Onești cât și în Ploiești licitând suma minimă. 

Atunci, Răzvan Burleanu a comentat suprapunerea funcțiilor lui de președinte al FR Minifotbal și proprietar al Lider Sport: «Nu cred că mă pot afla într-un conflict de interese».

Burleanu nu le oferă șanse celorlalți licitanți. El merge la licitație alături de compania lui, Lider Sport, Asociația Județeană de Minifotbal Bacău (condusă de tatăl lui, Gheorghe) și compania Impact Sports & Entertainment (deținută de fratele lui, Cosmin Burleanu). 

Ei fac singurele oferte, toate trei pentru prețul minim, 12 lei/lună/metru pătrat, adică o chirie anuală de 2.160 de lei, 450 de euro. Lider Sport a fost anunțată drept câștigătoarea licitației și a obținut un contract de concesiune pe 25 de ani”, scrie Sportal.bg în prima fază.

Sportal.bg, despre Răzvan Burleanu: „Coincidență sau nu ce s-a întâmplat la alegeri?”

Exemplele prezentate mai sus pictează un tablou tulburător: un politician tânăr, cu conexiuni cu Guvernul, vrea să profite personal de pe urma puterii obținute de Traian Băsescu, președintele de atunci.

Următorul moment discutabil este campania pentru președinția FRF, la care Burleanu (susținut de Băsescu) participă. Oponenții lui sunt Vasile Avram, Gheorghe Chivorchian, Sorin Răducanu, Marcel Pușcaș, Octavian Popescu, Paul Zarna și Gică Popescu. 

Dintre ei, Vasile Avram a fost condamnat la închisoare pentru mită, iar Gică Popescu arestat în ziua dinaintea alegerilor, pentru implicarea lui în Dosarul Transferurilor, ceea ce l-a transformat pe Burleanu în favorit la alegeri.

Alt candidat, Marcel Pușcaș, a declarat că «aceste coincidențe sunt prea puternice pentru a nu avea legătură cu Răzvan Burleanu», și a decis să se retragă din alegeri și să-i dea voturile lui Burleanu. 

Dosarul lui Octavian Popescu este respins de Federație, iar Paul Zarna nu poate participa din cauza problemelor de sănătate. Gheorghe Chivorchian alege același drum ca Pușcaș, renunțând la candidatură pentru postul de secretar general al FRF, dar acest acord nu-l ajută.

Deși fusese inițial achitat, Chivorchian a spus după condamnarea lui din 2016, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri, că «dacă n-aș fi fost secretarul general al FRF n-aș fi avut nicio problemă. Uitați-vă ce spune decizia - Nu am dreptul să ocup nicio funcție publică timp de doi ani! Vedeți? Nu este un accident!». Astfel, i-a fost blocată încercarea de a candida la președinția FRF la următoarele alegeri.

Coincidență sau nu? Cei 7 contracandidați au devenit 5, doi dintre ei au fost opriți de autorități, fiind arestați sau condamnați. 

Dintre cei 3 rămași, doi au preferat să cadă la învoială cu Răzvan Burleanu, iar Sorin Răducanu a fost singurul direct învins la alegeri. 

Așa că Burleanu a devenit președintele FRF, iar din acel moment a reușit să controleze toate structurile fotbalistice din România, având dreptul de a alege antrenorii echipelor și a decide viitorul jucătorilor”, au adăugat bulgarii.

„Fotbalul românesc pare încurcat într-o rețea de conexiuni, influențe politice și interese personale”

În încheiere, publicația bulgară scrie:

„FRF ar trebui să reprezinte, să sprijine și să protejeze interesele fotbalului românesc la nivel național, dar ce se întâmplă dacă președintele acestei organizații este parte a problemei? 

Aceasta este întrebarea pe care publicații majore din România o adresează de câțiva ani.

România s-a calificat acum la EURO 2024 după o așteptare de 8 ani, dar criticii lui Burleanu continuă să-i amintească că nu a reușit să-și îndeplinească promisiunea făcută în 2014, aceea de a duce România în top 10 țări la nivel internațional, având în vedere că astăzi echipele de club sunt departe de nivelul mediu în competițiile europene.

Fotbalul românesc pare încurcat într-o rețea de conexiuni, influențe politice și interese personale, în timp ce Răzvan Burleanu, care nu se bucură de sprijin din țara natală având în vedere cum a ajuns în funcție, pune sub semnul întrebării transparența, corectitudinea și standardele etice din Federația Română de Fotbal”.

VIDEO. Răzvan Burleanu a dezvăluit obiectivul României la EURO 2024

Mai multe știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.