Campionate

Granzii au învins! Tribunalul a decis în favoarea apariției Super Ligii Europei: „UEFA și FIFA fac abuz de putere”

Articol de Sergiu Alexandru  —  Thursday, 21 December 2023

Curtea Europeană de Justiție a anunțat azi verdictul în cazul Super Ligii. Competiția poate luat startul, fără repercusiuni pentru cluburi. 

UPDATE 11:05 » Prima reacție după decizia de azi

Bernd Reichart, directorul general A22 Sports Management, compania care conduce proiectul Super Ligii Europei, a reacționat după decizia Curții Europene de Justiție. 

„Am câștigat dreptul de a concura. Se termină monopolul UEFA. Fotbalul e gratis! Cluburile nu trebuie să se mai teamă că vor fi sancționate și își pot decide singure viitorul. 

Am un mesaj pentru fani. Propunerea noastră e ca toate meciurile să fie transmise gratuit. Iar cluburilor le transmit că vor avea venituri garantate” a transmis Bernd Reichart.

VIDEO. Cum arată formatul Super Ligii Europei

>

UPDATE 11:00 » Decizie în favoarea Super Ligii 

Curtea Europeană De Justiție a dat verdictul: Super Liga poate porni la drum, fără ca vreun club să riște repercusiuni din partea UEFA și FIFA.

 „E un abuz de putere din partea FIFA și UEFA” au decis magistrații, potrivit Marca.

Practic, Curtea Europeană de Justiție a decisă UEFA nu are monopol asupra întrecerilor continentale și că nu doar ea poate organiza astfel de competiții. Și cluburile își pot crea o competiție paralelă.

Asta nu înseamnă automat și că această competiție va lua startul. Cluburile fondatoare și investitorii vor trebui să convingă viitoarele echipe participante să adere la proiect. E de așteptat însă ca în acest caz UEFA să ia măsuri. 

Cum ar arăta Super Liga 

Pe 19 aprilie 2021 a apărut în premieră ideea noii competiții, concurentă a UEFA Champions League, ce reunea 20 de echipe. Dintre care 15 ar locul garantat an de an. Ar urma să fie competiție paralelă Ligii Campionilor, fondată de cluburi nemulțumite de banii primiți din drepturile TV. 

Inițial, 12 semnaseră pactul, printre care Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Tottenham, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Juventus, Manchester City, AC Milan, Inter și Atletico. Dar 10 s-au retras. Au rămas doar Real Madrid și Barcelona. 

Ulterior, s-a decis modificarea structurii. Ar urma să fie între 60 și 80 de echipe înscrise, împărțite în trei divizii. Dar, scrie Mirror, încă nu s-a stabilit un format clar.

„UEFA conduce un sistem în care nu-și asumă niciun risc. Doar cluburile riscă, din punct de vedere economic”, a declarat Bernd Reichart, directorul general A22 Sports Management, compania care conduce proiectul Super Ligii Europei, potrivit Marca.

Miză uriașă pentru Real Madrid și Barcelona

Dacă Super Liga va porni la drum oficial de joi, Real și Barcelona vor încasa fiecare un miliard de euro în calitate de grupări fondatoare.

Investitorii ar pregăti 15 miliarde pentru lansarea competiției. Ei ar păstra 15% din viitoarea cifră de afaceri a turneului și ar oferi o parte din restul de 85% celor doi membri fondatori, Real și Barcelona, care ar primi și un bonus pentru că nu au renunțat nicio clipă la planul Super Ligii.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.