Fotbal   •   Liga 1   •   DEZVĂLUIRI

Lecțiile lui Bogdan Lobonț pentru tinerii fotbaliști români » 3 sfaturi esențiale: „Pierzi asta, eu mi-am dat seama mai târziu”

+21 Foto
Imagini old-school cu Bogdan Lobonț / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Articol de Remus Dinu   —  joi, 21 decembrie 2023

Bogdan Lobonț, unul dintre cei mai importanți goalkeeperi români din istoria recentă, actualmente antrenor al portarilor la Rapid, a vorbit într-un interviu oferit pentru GSP la începutul anului despre modul în care s-a raportat la educație în perioada în care „jongla” cu școala și cu fotbalul.

Lobonț, 45 de ani, fotbalist care a acumulat 86 de selecții la prima reprezentativă, n-a făcut excepție, s-a numărat printre fotbaliștii nevoiți să-și sacrifice studiile pentru a se dedica în totalitate fotbalului. 

Retras din activitate, Lobonț privește diferit lucrurile astăzi, la peste 25 de ani de la terminarea liceului. Și insistă să le dea fotbaliștilor din noul val câteva sfaturi esențiale. 

Bogdan Lobonț, despre începuturile carierei de fotbalist: „Pierzi educația, mi-am dat seama mai târziu”


„Stăteam peste drum de stadion, la Hunedoara, și toată ziua eram acolo. Mi-a zis tata în clasa a 9-a: «Bă copile, ce alegi? Ori școală, ori fotbal, că văd că te împarți și nu merge bine niciuna».

Normal, am ales fotbalul. «A, fotbal? Atunci fă fotbal cum trebuie! O singură rugăminte am la tine: să nu vii acasă corigent». Cel mai mare premiu pe care a putut să mi-l ofere tata! Eram cu entuziasmul și cu energia la maximum! Ce pierzi? Pierzi educația, asta mi-am dat seama târziu”, a rememorat Lobby. 

Bogdan Lobonț: „Una e să înveți o limbă străină când ești mic, alta când ești adult”

Lobonț și-a continuat momentul de introspecție: 


Una e să înveți o limbă străină când ești mic, alta când ești adult. Eu am învățat engleza la 20-22 de ani, în vestiar la Ajax. Mulți zic că educația o iei în primii șapte ani de acasă. Corect, acolo se pun bazele, dar și educația pe care o primești la școală e foarte importantă. 

Doamne, ferește!, se întâmplă ceva... Uite, eu la 31 de ani mi-am rupt genunchiul. Când am auzit trosc, am zis: gata, cariera mea e pa! 

Atunci a fost un moment important care m-a făcut să mă gândesc: «Mă, stai puțin, că uite, și școala e importantă». Ești tânăr, nu-ți dai seama, zici că «dolce far niente»....”.

+21 Foto
Imagini old-school cu Bogdan Lobonț / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Sfaturile lui Lobonț pentru tinerii fotbaliști români: „Ai nevoie de școală, de o diplomă de bacalaureat”

Fostul mare portar e de părere că niciuna dintre materiile predate în școli n-ar trebui trecută în vreun fel în plan secund: 

Ai nevoie de școală, de o diplomă de bacalaureat. Ai nevoie de istorie, de geografie, chiar și de matematică ai nevoie

Că mulți, zic: «Bă, ce-mi trebuie mie matematică?» OK, îți spun sincer, nici mie nu mi-a plăcut matematica, dar fotbalul e matematică, fotbalul e geometrie. Nu vorbesc toți despre pase-n triunghi, triunghiul defensiv, diagonală scurtă, medie, lungă? Fizica, la fel, îți folosește în fotbal”, povestea Lobonț, la podcastul GSP „Profu' de Sport”.

VIDEO Profu' de Sport, episodul #14: emisiunea integrală cu Bogdan Lobonț

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.