Ex-dinamovistul Ovidiu Burcă, 43 de ani, originar din Slatina, a sosit în urmă cu două decenii în București, la echipa din Ștefan cel Mare, pe care a și antrenat-o până la finele lunii noiembrie. Cu casă în Spania, la Marbella, colindând întreg mapamondul, Ovidiu a mărturisit că rămâne fidel Capitalei.
Ovidiu Burcă, 43 de ani, a fost antrenorul lui Dinamo până la finele lunii noiembrie. Tehnicianul a promovat "haita" în prima divizie, după un an în eșalonul secund, dar nu a avut același succes și la nivelul Ligii 1.
Momentan, Ovidiu este în vacanță cu toate că nu duce lipsă de oferte. La nivelul primului eșalon o putea antrena pe Dinamo, din postura de cursant la licența Pro, fiindcă a promovat gruparea respectivă în Liga 1. A plecat de la echipa "câinilor" în urmă cu trei săptămâni, a avut propuneri de la nivelul eșalonului secund, dar până acum a evitat să se intereseze de vreuna dintre ofertele primite.
Ocolul Pământului cu Ovidiu Burcă: a crescut departe de casă
Ex-dinamovistul a oferit un interviu-eveniment Gazetei Sporturilor, iar primele episoade au fost publicate deja pe GSP.ro. Unul dintre subiectele abordate în cadrul dialogului care a ținut cât un meci de fotbal, 90 de minute, a fost legat de viața din Capitală a celui născut în Slatina.
Olteanul mai are o proprietate la Marbella, pe Costa del Sol, a văzut întregul mapamond, nu doar ca turist. Încă de la 18 ani a luat viața în piept. A plecat de la Școala de fotbal a lui Gică Popescu direct în Ecuador, la peste 11.000 de kilometri depărtare de casă, la Emelec.
După numai un an pe continentul sud-american, a plecat la alți 15.000 de kilometri distanță, în Japonia, acolo unde a evoluat pentru JEF United și Ventforet Kofu.
S-a întors în România, în 2001, la Craiova, a evoluat pentru Universitatea, pentru ca în 2002 să ajungă la București, la Dinamo, cu tot "lotul Nețoiu". Când 12 jucători au ajuns în vara 2002 de la Craiova direct în "haită", alți trei fotbaliști sosind, ulterior, în iarnă, pe aceeași filieră.
Ovidiu Burcă, olteanul îndrăgostit de Capitală: „Am o imagine idealistă a Bucureștiului"
„Care a fost primul impact când te-ai mutat în București în 2002, odată cu transferul la Dinamo?", a fost chestionat fostul jucător și antrenor al roș-albilor. S-a amuzat la auzul întrebării:
„E povestea aia, am sărit peste liniile de tramvai! Știam Bucureștiul, aveam rude pe care le vizitam, sora mamei, știam câte ceva din Capitală. Îmi plăcea că era multă lume și forfota mi s-a părut fascinantă, mereu, la București. Hai să-ți zic: Bucureștiul este orașul meu favorit!
Serios. Orașul favorit e unde ai familia, prietenii. Am o comunitate, niște prieteni foarte buni, de mulți ani, am o imagine idealistă a Bucureștiului", a explicat Ovidiu Burcă pentru GSP.ro.
Ce muzee și locații recomandă Ovidiu Burcă unui străin în Capitală
Numărul turiștilor, români și străini, este în continuă creștere în București, de la an la an. Ovidiu Burcă a ținut să ofere niște tips-uri celor care vor să bifeze capitala României în agenda de turist.
„Avem muzee foarte frumoase, l-aș orienta pe un turist la Muzeul Artei Moderne, pentru pictură, apoi către Muzeul Țăranului Român, avem "Antipa", avem Muzeul de Istorie.
Dacă vrea să se distreze, vara, Calea Victoriei e plină de locuri drăguțe, sau în spatele Ateneului sunt niște localuri faine, nu mai zic de Centrul Vechi, foarte turistic și supraaglomerat. Zona de nord a Bucureștiului e foarte frumoasă", a mai spus ex-dinamovistul.
În București sunt și stadioane frumoase. Plus că se va construi unul nou pentru o echipă frumoasă! În continuare îi invit pe oameni să vină la meciurile lui Dinamo
Ovidiu Burcă
Ovidiu Burcă se recomandă ca fiind patriot: „Suntem creativi, ambițioși, dar suntem lipsiți de încredere, n-avem disciplină și rigoare legată de muncă"
Antrenorul a fost dus și de carieră, și de viața personală prin diverse locuri de pe glob. Cu toate acestea, chiar dacă are casă în Spania, pe Costa del Sol, o zonă însorită în cea mai mare parte a anului, Ovidiu rămâne fidel Capitalei și României.
"Locul meu preferat? Bucureștiul, mai ales duminica, atunci când nu e circulat. E aproape și de mare, și de munte. Eu sunt patriot de fel, familia mea a decis să trăiască în Spania, sunt convins că viața îmi va oferi alte oportunități. Nu pot spune azi cum și ce o să fac, viața te va surprinde. La bătrânețe, mă văd trăind în București.
(Ce îți place, ce nu-ți place la români și în România?) Pfaaa, hai să începem cu lucrurile pozitive! Suntem foarte creativi, foarte ambițioși, ne dorim să ne autodepășim, să ne depășim limitele, ar trebui să ne focusăm pe asta.
Ceea ce nu-mi place: suntem lipsiți de încredere, având în vedere mediul în care ne-am dezvoltat, cu pedepse multe, avem o lipsă de încredere acută, nu suntem dezinvolți ca spaniolii, nemții, francezii sau americanii.
E o chestie legată de povestea pe care o avem noi în spate, relațional. Suntem o națiune cu multe anxietăți și complexe de toate felurile. Nu avem o disciplină și o rigoare legată de muncă", a mai punctat antrenorul.
{{text}}