Impresia generală era că, lansată în 2021, ideea organizării Super Ligii Europei, competiție elitistă a marilor cluburi de pe continent, se stinsese ca un foc peste care nu s-a mai turnat gaz.
Totul până când Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat, pe 21 decembrie, o hotărâre ce a adus din nou în prim-plan SLE. Concret, CJUE a decis că UEFA "a abuzat de putere" când a interzis înființarea Super Ligii. Că ea nu deține monopolul în domeniu și că SLE poate lua startul și fără aprobarea forului de la Nyon.
Evident că firma A22 Sports Management, promotorul SLE, s-a reactivat după 21 decembrie. N-a uitat să repete că va pune la bătaie pentru ediția inaugurală preconizată pentru 2025-2026 un buget faraonic, de 15 miliarde de euro! Din care grosul va ajunge în vistieria cluburilor fondatoare. Inițial 12, acestea au mai rămas doar două, Real Madrid și Barcelona, căci nici Ceferin et Co n-au stat cu brațele încrucișate. Au blocat și ei pe toate căile proiectul concurent.
Clar că, înainte de ambiții și de orgolii, de visul președinților Perez și Laporta ca ei să taie și să spânzure, a fost și e aici vorba despre bani. Despre foarte mulți bani, câte un miliard pentru fiecare dintre cele două grupări spaniole menționate. Sume uriașe, pe care cluburile ar dori să le primească direct. Să nu le mai împartă, ca în UCL, cu "funcționarii" de la Nyon.
În ciuda faptului că nici numărul participantelor și nici formatul viitoarei întreceri nu-s definitivate, circulă variante, afacerea e cu adevărat imensă, așa că intermediarii n-au ce căuta aici. Trebuie îndepărtați.
Adepții UCL susțin că, în paralel cu UEFA Champions League, ar fi destul loc și pentru Super Liga Europei. Că ele vor putea coexista. Cum, când și în ce fel nu-i ușor de spus în condițiile în care calendarul competițional e și așa extrem de încărcat. La limita limitelor.
Situația se complică și pentru că Sindicatul Mondial al Fotbaliștilor Profesioniști (FIFPro) și Federația Suporterilor Europeni (FSE) se opun ferm, vehement, apariției SLE. Sindicatul invocând că "Și așa, membrii noștri sunt tratați uneori ca niște sclavi, obligați să joace prea mult și să-și pericliteze sănătatea".
Joan Laporta și Florentino Perez (primii doi din stânga)Merită dezbătută tema, de acord. Numai că, să-mi fie cu iertare, business-ul e prea important și sumele de-a dreptul amețitoare încât nu-i de crezut că o să aplece cineva urechea la jucători. Iar la fani, și mai puțin.
În măsura în care Super Liga Europei e totuși sub semnul întrebării, parcă mai aproape de "nu" decât de "da", asta se întâmplă din pricină că numeroase cluburi, inclusiv dintre fondatoare, gen Man Utd și Atletico Madrid, au dat-o la întors și refuză să mai adere la SLE!
Lista e lungă, pe ea figurând, între altele, Bayern, PSG, Milan și toate formațiile din Premier League, care nu se plâng de resurse întrucât drepturile TV vor crește în Insulă spre două miliarde de euro pe sezon!
Doar Napoli s-a declarat dispusă să evolueze în SLE. Nu-i de imaginat însă că prezența campioanei Italiei, în derivă astăzi, va reuși să salveze imaginea și rețeta unei competiții care nu s-ar putea impune în absența atâtor monștri sacri. Deși se aude că ea va capacita și formații de top din zona arabă, ca publicul să-i mai aplaude pe Cr. Ronaldo sau pe Benzema.
Cum oricine s-ar plictisi să vadă Real - Barca de 10 ori pe stagiune sau, și mai rău, Napoli - Al Nassr, Super Liga Europei pare un copil născut mort. Un balon de săpun. Pare ori chiar e, ce ziceți?
{{text}}