Marko Dugandzic (29 de ani) a fost ales în cadrul Anchetei Gazetei Sporturilor, „Cel mai bun fotbalist străin” al anului 2023. Din Arabia Saudită acesta a oferit GSP.ro un interviu în care vorbește despre schimbările pe care le-ar face în fotbal dacă ar fi președintele FIFA sau UEFA.
- Marko, ce ai schimba în România, dacă ai avea puterea să modifici un singur lucru?
- În domeniul fotbalului?
- Și în fotbal, și la modul general.
- Trebuie să mă gândesc la asta. Eu nu am nevoie de multe lucruri ca să fiu fericit. Fotbalul evoluează de la an la an, se îmbunătățește. Nu pot să zic că aș schimba ceva pe partea de fotbal. România s-a calificat și la Euro.
- Și Croația s-a calificat.
- Asta e standard, da. Cu această calificare, se vede că fotbalul românesc evoluează, e din ce în ce mai bun.
- Și din punct de vedere social, ce ai schimba?
- Nu, nu. Totul merge foarte bine, orașele sunt frumoase, chiar nu aș schimba nimic. Nu am ceva specific ce nu mi-a plăcut.
- Ar fi vreo regulă din fotbal pe care ai schimba-o, dacă ai fi președintele FIFA sau UEFA?
- Îți amintești regula pe care a propus-o Arsene Wenger?
- Care din ele?
- Cea de acum câteva luni. În cazul de ofsaid, atacantul să fie avantajat. Dacă picioarele lor sunt pe aceeași poziție, dar corpul atacantului e în față, n-ar trebui să fie ofsaid, părerea mea! Pentru mine e o regulă foarte bună.
- Bineînțeles, pentru tine, da!
- Pe bune, dacă umărul tău e în față, nu ai niciun avantaj, pentru că picioarele tale sunt în spatele apărătorului. Mie nu mi se pare corect ca dacă degetul tău e în afara jocului, să se considere ofsaid. De asemenea, VAR-ul, pentru mine, a scăzut plăcerea fotbalului. Desigur, de multe ori ajută cu dovezi, dar îmi plăcea acea senzație veche.
- VAR-ul corectează niște erori umane.
- Toată lumea mai greșește, e normal, dar să aștepți verdictul VAR zece minute, cât timp se verifică dacă a fost sau nu gol, parcă a complicat lucrurile puțin. Mai ales aici, în Arabia Saudită. În fiecare repriză se adună câte 10-15 minute de prelungiri, pentru că se mișcă încet în astfel de situații. Cred că putem spune că VAR-ul a omorât jocul, cu această pierdere de timp. Nu aș schimba neapărat regula, dar nici nu i-aș duce lipsa.
{{text}}