Fotbal   •   Liga 1   •   CFR CLUJ

Fiasco la CFR Cluj » Scandaluri în echipă, decizii falimentare și recorduri negative

Pe plan sportiv, CFR Cluj trece prin cel mai prost moment din 2017 încoace, de când clubul a fost preluat de către Nelu Varga

Articol de Andrei Crăiţoiu, Alexandru Barbu   —  duminică, 31 decembrie 2023

Pe plan sportiv, CFR Cluj trece prin cel mai prost moment din 2017 încoace, de când clubul a fost preluat de către Nelu Varga # Mandatul președintelui Cristi Balaj e marcat momentan mai degrabă de eșecuri, „feroviarii” au vândut cu mult mai bine sub cârma fostului arbitru, dar înregistrează un record negativ de puncte în Superliga # De asemenea, CFR a părăsit pentru prima dată în ultimii 5 ani Europa încă din faza preliminariilor și consemnează numeroase eșecuri de management

Pentru al doilea an la rând, CFR a încheiat anul competițional pe locul 2 și e departe de echipa care în intervalul 2017-2022 câștiga 5 titluri consecutive în Liga 1.

Pe lângă bilanțul sportiv în declin, „feroviarii” suferă și la alte capitole, un exemplu fiind incertitudinea care planează asupra lui Cristi Manea, un fotbalist esențial pentru clujeni care nu și-a prelungit încă înțelegerea scadentă la finalul sezonului curent.

La 8 lungimi în urma liderului FCSB, cel mai mare ecart la finalul anului calendaristic între primele două locuri de când a fost implementat sistemul cu play-off și play-out, CFR a traversat o criză de rezultate în ultimele două luni, cea mai gravă de la ieșirea din insolvență, întreruptă cu prilejul ultimei etape din 2023, când a obținut o victorie categorică în derby-ul orașului, 4-0 contra celor de la U Cluj.


Cu 36 de puncte acumulate în primele 21 de runde, CFR înregistrează un record negativ pentru ultimii 7 ani.

SEZONPUNCTAJ LA FINALUL 

ANULUI CALENDARISTIC
LOC OCUPAT 

ÎN DECEMBRIE
2023/24362
2022/23442
2021/22571
2020/21472
2019/20411
2018/19461
2017/18491

Defensiva s-a numărat printre atuurile principale ale CFR-ului în perioada de glorie a clubului. Acum, apărarea e cea mai slabă din „era Varga”.

În prima parte a campionatului, ardelenii au încasat 21 de goluri. Ei bine, din 2017 și până în prezent ei primiseră cel mai mult 19 goluri în același interval al competiției.


E drept, în același timp, Mandorlini a reușit să crească randamentul ofensivei, CFR marcând 37 de goluri în Superliga 2023-2024, atacul din prezent al echipei fiind depășit, prin comparație cu același punct al sezonului, doar de cel din ediția 2019-2020, atunci formația din Gruia înscria de 44 de ori în perioada iulie-decembrie.

SEZONGOLAVERAJ IULIE-DECEMBRIE
2023/2437-21
2022/2334-19
2021/2232-8
2020/2129-10
2019/2044-16
2018/1935-12
2017/1834-10

În actuala stagiune, CFR Cluj a ajuns numai până în turul III preliminar din Conference League, unde a fost eliminată de Adana Demirspor, 2-3 la general. A fost pentru prima dată în ultimii 5 ani când CFR nu s-a calificat în grupele unei competiții europene.

7 milioane de euroau fost veniturile CFR-ului în 2022 exclusiv din partea UEFA, în vreme ce în vară a produs în cupele europene de 20 de ori mai puțin, doar 350.000 €

Yevgen Konoplyanka în partida U Cluj - CFR Cluj 3-4

„Konoplyanka e cel mai bun jucător care a trecut prin România!”, aşa era prezentat ucraineanul, în vară, chiar de către Ioan Varga.

Transferul extremei în vârstă de 34 de ani s-a dovedit a fi un eșec major: 3 meciuri, zero goluri produse - acestea sunt cifrele din campionatul României din dreptul transferului-fanion realizat de CFR Cluj în precedenta fereastră de mercato.

Între timp, conducerea CFR-ului a anunțat deja că despărțirea de Konoplyanka se va produce chiar în această iarnă.

Krasniqi un mai era un om de bază la CFR Cluj

Ermal Krasniqi a venit în ianuarie 2023 la CFR, de la Ballkani. Ardelenii au plătit 200.000 de euro pentru transferul kosovarului care a lăsat o impresie bună în România în partea a doua a sezonului trecut. Astfel, în urmă cu câteva luni, clujenii îl evaluau la 5 milioane de euro pe Krasniqi, jucător de care s-a interesat inclusiv Lazio.

Spre finalul stagiunii anterioare, dar mai ales în acest sezon, Krasniqi a început să joace tot mai slab. Și pentru că Mandorlini a schimbat sistemul, iar el nu-și mai găsea locul. Până la urmă, CFR a reușit să-l vândă și să facă profit cu Ermal, însă suma obținută de la Rapid - în jur de un milion de euro - e cu mult mai mică în comparație cu ce visau șefii din Gruia în urmă cu câteva luni.

Manea a fost accidentat o bună parte din acest sezon

Fundașul dreapta de 26 de ani a fost o piesă-cheie în proiectul „noului CFR”. Lui Manea îi expiră contractul la finalul campionatului, ceea ce înseamnă, în teorie, că ar putea semna cu orice alt club începând cu luna ianuarie. Momentan, jucătorul echipei naționale nu a parafat o nouă înțelegere cu ardelenii.

„Nu pot să comentez dacă există interes pentru el de la alte echipe. Este adevărat că îi expiră contractul în vară, dar nu din cauza asta nu a fost în echipă. El a avut probleme cu accidentările. Discutăm prelungirea contractului, ne dorim și noi, și el să ajungem la un acord”, declara de curând Cristi Balaj pentru iamsport.ro.

În sezonul de toamnă, CFR a parcurs câteva conflicte de notorietate.

Mai întâi, Jefte, spaniolul revenit în vară la CFR, i-a enervat pe șefii clubului după ce a plecat de la stadion la pauza meciului cu Farul (3-1) din runda a 14-a. De-atunci, Betancor a fost exclus din lot și nu a mai durat mult până când „feroviarii” au anunțat rezilierea contractului cu Jefte.

Câteva săptămâni mai târziu, tatăl lui Ciprian Deac, Ioan, l-a acuzat public pe Andrea Mandorlini că i-a umilit fiul prin faptul că l-a uitat mai mereu pe bancă. Ulterior, veteranul de 37 de ani s-a delimitat de afirmațiile făcute de părintele său.

Inclusiv Konoplyanka l-a atacat pe Mandorlini. Yevhen a dat vina pe propriul antrenor pentru că a jucat puțin, l-a tras la răspundere pe italian întrucât i-ar fi spus că va schimba tactica ca să-l integreze și pe el, ceea ce nu s-a întâmplat, și i-a reproșat că „nu m-a folosit nici când eram în formă la antrenamente”.

Și din cauza accidentărilor, dar și pentru că CFR și-a propus să reducă drastic din cheltuieli, banca echipei din ultima vreme nu a mai fost atât de puternică precum în precedentele campionate. 

Așa se face că la multe partide din acest sezon Mandorlini a încropit lotul cu câțiva fotbaliști tineri, fără cotă, cum s-a întâmplat, de pildă, la înfrângerea de la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi (1-2), când pe bancă s-au aflat fotbaliști ca Luca Mihai (20 de ani), Robert Filip (21), Alin Fica (22) sau Isaac Nortey (23).

Una dintre misiunile principale ale președintelui Balaj la CFR a fost tăierea costurilor și optimizarea bugetului. Iar mai bine ca niciodată în ultimii ani, „feroviarii” au punctat la capitolul vânzări.

Prin cedările lui Boateng, Scuffet, Yeboah, Burcă, Krasniqi, Petrila, Păun, Yuri, Janga sau Braun, CFR a încasat aproape 10 milioane din euro. 

Prețul plătit? Cu Balaj în conducere, CFR a mai câștigat titlul doar în primul sezon cu el oficial, apoi, la prima ediție integrală în care fostul arbitru a fost președintele clubului, ardelenii s-au văzut detronați de Farul, în prezent aflându-se la o distanță considerabilă de FCSB.

VIDEO. Câștigătorii campaniei „Donează sănătate, câștigă bucurie” s-au întâlnit cu jucătorii de la CFR Cluj

Mai multe articole despre CFR Cluj:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.