Gimnastica

Elisabeta Lipă, despre Federația Română de Gimnastică: „Când există dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc”

Echipa feminină la CM de la Anvers Foto Facebook

Articol de Luminița Paul  —  Tuesday, 02 January 2024

Calificată la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 după o pauză de 12 ani, echipa feminină s-a pregătit o parte sub coordonarea olandezului Patrick Kiens, în timp ce Sabrina Voinea e antrenată de mama ei » „De ce se pregătesc separat? Nu știu. Conducerea federației este însă cea mai în măsură să ia deciziile cele mai bune”, crede președinta ANS, Elisabeta Lipă

Echipa națională feminină de gimnastică, în componenţa Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda şi Ella Oprea Creţu, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, după ce s-a clasat pe locul 10 la Campionatele Mondiale de la Anvers.

S-a închis astfel o pauză de 12 ani, timp în care România a fost prezentă doar individual la Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020.

Situația federației de specialitate este însă una complicată. Sabrina Maneca-Voinea, cea care a reușit cea mai bună performanță la Mondialele de la Anvers, locul 4 la sol, și a cucerit un bronz european la același aparat, se pregătește separat. Este antrenată de mama ei, Camelia Voinea, vicecampioană olimpică la Seul 1988 cu echipa României.

Restul sportivelor lucrează cu un colectiv de antrenori din care fac parte olandezul Patrick Kiens, coordonator, Daymon Montaigne Jones – antrenor coregraf, Corina Moroșan și Florin Cotuțiu.

Pe finalul anului trecut, lotul s-a strâns la Izvorani pentru ultimele antrenamente din 2023, însă rămâne de văzut cum se vor organiza lucrurile în importantul an olimpic 2024.

Elisabeta Lipă: „Ca om de sport, nu sunt de acord cu această politică de pregătire”

>

Din păcate, agenția nu se poate băga în politica de pregătire a niciunei federații pentru că federațiile sunt structuri private, de utilitate publică, de interes național, iar federațiile semnează contract cu Agenția, pe niște obiective”, a explicat pentru GSP Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.

„Dacă mă întrebați ca om de sport și ca președinte de federație, că sunt la al patrulea mandat, nu sunt de acord cu această politică de pregătire, pentru că lotul este rupt în două.

O sportivă se pregătește în sală la Dinamo, sală construită special în incinta Parcului Dinamo pentru lotul olimpic de gimnastică. Au aparate care stau împachetate și noi ne plângem că n-avem”, a amintit cvintupla campioană olimpică la canotaj.

135de medalii a obținut România la Campionatele Mondiale de-a lungul anilor, dintre care 48 sunt de aur, 45 de argint și 42 de bronz

„Cealaltă echipă, celelalte fetițe, cinci la număr, se pregătesc separat cu alți antrenori și la un moment dat fac echipă să reprezinte România. Niciodată performanța nu va apărea, că n-are cum să apară.

Din punctul meu de vedere, ele trebuie să pregătească împreună. De ce se pregătesc separat? Nu mă întrebați că nu știu. Eu n-am înțeles nici la ora actuală de ce se pregătesc separat”, a subliniat Lipă.

Elisabeta Lipă: „Federația este în măsură să ia deciziile cele mai bune”

„Sabrina se pregătește cu mama ei, care este medaliată la Jocurile Olimpice. Adică nu poți să ai dubii că n-ar ști cum să pregătească.

Sabrina Voinea în evoluție la sol Foto Imago

Nu cunosc valoarea acestor antrenori, cât de buni sunt, pentru că CV-ul lor nu arată că ar fi pregătit nu știu ce echipe sau ce rezultate de excepție au”, a punctat ea, referindu-se la Kiens și Jones.

„Un singur lucru știu însă: că atunci când există această dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc. Și atunci conducerea federației este cea mai în măsură să ia deciziile cele mai bune. Eu doar pot să îmi dau cu părerea dacă mi se cere sau să dau un sfat, la fel, dacă îmi cer”, a încheiat președinta ANS.

Sabrina Voinea, exercițiul la sol de bronz european în 2023

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.