Opinii

Fiii legendelor. De la Cruyff la Hagi

Editorial Theodor Jumătate

Articol de Theodor Jumătate  —  luni, 08 ianuarie 2024

Copiii marilor nume din fotbal au visat să-și urmeze părinții, iar aceștia i-au ajutat, promovat, forțat. O poveste similară, la Cruyff, Zidane, Simeone și Hagi. Băieții lor nu pot ajunge legende, Ianis nu va fi niciodată Gică și nici nu va juca la Real sau Barcelona. Dar are drumul lui, care înseamnă și suferință la Alaves. El trebuie să alunge umbra tatălui, să se impună și să joace la Euro. Nu e chiar puțin.

Mi-a atras atenția o știre din Spania. Nimic deosebit, dar mă interesa, pentru că avea legătură cu Zinedine Zidane, preferatul meu în fotbal. Elyaz, al patrulea și cel mai mic fiu al campionului francez, a decis să plece de la academia de juniori a lui Real Madrid. 

Apărătorul, 18 ani, nu prea joacă la U19 și are ca variantă Betis Sevilla, unde ar putea evolua la echipa secundă.

Cei patru Zidane, departe de Zizou, deși propulsați de tată

Va mai rămâne un singur Zidane la clubul madrilen. Fratele său Theo, 21 de ani, mijlocaș la Castilla, formația de rezerve. S-a pregătit la un moment dat cu seniorii, când tatăl său era antrenorul lor, dar nu a debutat printre starurile blancos.

Cei mai mari fii ai lui Zizou, Enzo, și el mijlocaș, și Luca (portar), au reușit această performanță, au purtat tricoul lui Real, primul în Cupă, al doilea în LaLiga, de fiecare dată promovați de Zinedine.

Enzo, 28 de ani, e fără contract de șase luni, după ce a fost ultima oară la Fuenlabrada, în divizia a treia. Luca, 25, e la Eibar, în Segunda.

Băieții lui Zidane visau să fie într-o zi ca părintele lor. Iar el i-a ajutat, i-a ridicat, i-a forțat de multe ori. Au atins un anumit nivel, foarte departe însă de cel al său, campion mondial și european, o legendă a fotbalului, printre cei mai strălucitori jucători ai istoriei.

Jordi Cruyff și băieții lui Cholo

La fel a făcut Johan Cruyff, unicul Johan, creatorul fotbalului total și al olandezilor zburători. Și copilul lui visa, și el l-a propulsat spre înălțimi. Jordi juca mijlocaș ofensiv, mai mult rezervă, în echipa antrenată de tată. Barcelona, cu Stoichkov, Koeman, Hagi și Popescu. 

După ce Johan a părăsit Camp Nou, în 1996, a plecat și Jordi. Man. United, Celta, Alaves, Espanyol, Metalurg Donetsk și FC Valletta. Final de drum în Malta.

Diego Simeone, important jucător argentinian, și mai mare antrenor, are toți cei trei fii fotbaliști. Giovanni, 28 de ani, e acum la Napoli, al cincilea lui club italian. Bun, dar nu ca tatăl. 

Gianluca, 25, îmbracă tricoul lui Tudelano, în liga a patra spaniolă. Giuliano, 21, e coleg cu Ianis Hagi la Alaves, împrumutat de la Atletico. Unde antrenează Cholo și unde a debutat Giuliano, în 2022. Toți atacanți.

Ianis poate să se ridice

Și firul m-a dus, inevitabil, la Hagi. O poveste similară. Cel mai mare fotbalist român și băiatul său. Talentat, dar nu ca tatăl, precum în cazurile Cruyff, Zidane și Simeone.

Ianis Hagi, surprins în meciul Alaves - Bilbao, din prima ligă spaniolă Foto: Guliver/GettyImages

Mereu aceeași comparație, mereu va fi o oglindă în jurul lor, de care copiii nu pot scăpa întreaga carieră. Au visat să fie într-o zi ca părinții lor și nu sunt, oricât de mult au vrut părinții antrenori, oricât i-au forțat.

Dar asta nu înseamnă că nu au locul lor. Ianis nu va fi mai mare decât Gică și nici nu va cuceri Balonul de Aur, cum prevestea cândva tatăl. Nici nu va fi vreodată la Real sau Barcelona. Totuși, drumul lui există, chiar și cu multe obstacole, după ce a plecat singur în fotbalul european, departe de protecția tatălui.

A jucat la Rangers, s-a accidentat grav, a stat un an, acum încearcă la Alaves. Trece prin clipe dificile, în ultimul meci nu i-a ieșit nimic. Însă nu e acesta sfârșitul. El poate să se ridice, să treacă peste nereușite, să alunge umbra tatălui și să se impună, să reintre în echipa sa de club și, la vară, să joace cu naționala la Euro. Pentru că nu e puțin să joci la Euro.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.