FCSB n-a mai dat lovitura cu un „vârf” din 2017 încoace, ultimul „9” de succes fiind francezul Harlem Gnohere # Andrea Compagno se adaugă unei liste lungi de atacanți care au eșuat la FCSB în ultimii 7 ani.
Adus în vara anului 2022 de la FCU Craiova în schimbul unei sume impresionante, 1,5 milioane de euro, Compagno nu are cifre rele la FCSB: 20 de goluri în 54 de apariții oficiale.
Însă italianul - fotbalist puternic, limitat tehnic, nu mingicar - nu a fost niciodată pe placul lui Gigi Becali, care acum încearcă să scape de el, după o jumătate de sezon în care Andrea a mai fost titular numai în 50% din partidele disputate de FCSB.
Patronul clubului a tot scăzut din suma de transfer pe care o solicită pentru Compagno, recent a ajuns la 500.000 €. Becali își asumă să înceapă anul fără un atacant clasic în lot, s-a gândit că fereastra de mercato se închide la 12 februarie și crede că are timp să găsească un „9” dacă nu va fi mulțumit de randamentul echipei în primele meciuri din 2024.
Cert e că Andrea Compagno are șanse foarte mari să o părăsească pe FCSB săptămânile viitoare și să-și treacă numele pe o listă lungă de atacanți care n-au izbutit la roș-albaștri. În continuare, 16 astfel de exemple din ultimii 7 ani.
Andrea Compagno nu e singurul » În ultimii 7 ani, 16 atacanți au dat chix la FCSB
BILLEL OMRANI (a jucat la FCSB în perioada 2022-2023) » Acum în vârstă de 30 de ani și legitimat în prima parte a campionatului actual la Petrolul, Billel fusese șomer 3 luni până să fie angajat de FCSB. Algerianul cu origini franceze a primit 20.000 € lunar, dar a dezamăgit crunt la vicecampioana în exercițiu, fiind departe de fotbalistul care cucerea 5 titluri la CFR Cluj.
BOGDAN RUSU (2022) » A ajuns la FCSB în perioada în care roș-albaștrii erau în criză de atacanți. A debutat la doar două zile distanță după ce a semnat, în partida cu Dunajska Streda (1-0), prima manșă din turul III preliminar Conference League. Pentru că ulterior FCSB a transferat doi atacanți cu nume, pe Compagno și Omrani, Rusu a ieșit din calcule și a început să joace tot mai puțin. În total, 13 partide în toate competițiile, 9 din postura de titular, niciun gol, două assisturi.
ANDREI DUMITER (2021-2022) » A fost doar un atacant de lot, rareori titular. Cifrele lui în roș-albastru: 22 de partide în campionat, 3 goluri.
IVAN MAMUT (2021-2022) » A părăsit-o pe FCSB după un sezon în care a reușit numai un gol în 11 etape.
CLAUDIU KEȘERU (2021) » A avut o perioadă bună în startul stagiunii, dar, mai ales după plecarea lui Edi Iordănescu, n-a mai contat la FCSB, fiind lăsat de cele mai multe ori în afara lotului.
ANDREI BURLACU (2021-2022) » Parte din schimbul cu Ionuț Vînă alături de Mamut, fostul jucător al CS Universității Craiova a prins doar 3 partide în roș-albastru pe prima scenă, nicio realizare.
ZDENEK ONDRASEK (2021) » Gigi Becali l-a dat afară după doar 3 partide disputate în campionat. La reziliere, cehul a primit patru salarii, adică 80.000 de euro.
ANTE VUKUSIC (2021) » Fără să i se acorde prea multe șanse, atacantul adus de MM Stoica n-a confirmat la FCSB: 5 partide fără gol și fără pasă decisivă în Liga 1.
ALEXANDRU BUZIUC (2020-2021) » Transferat exclusiv la dorința lui Becali, Buziuc a reușit un singur gol în 22 de partide în Liga 1. A evoluat o bună perioadă și pentru FCSB 2.
ADRIAN PETRE (2020-2021) » O singură dată în 10 meciuri de campionat a marcat vârful de atac cumpărat de FCSB cu 500.000 de euro și împrumutat pe parcursul contractului în Serie B, la Cosenza.
SERGIU BUȘ (2020) » „I-am zis lui MM că nu am avut atacant ca Sergiu până acum. E mobil, are execuții, dă cu capul și are forță. O să fie o soluție pentru națională”, spunea Becali în urmă cu mai bine de 3 ani. Însă Buș avea să plece de la FCSB în cea mai apropiată fereastră de mercato. După doar două reușite în 11 meciuri, „vârful” legitimat în prezent la Poli Iași semna în Coreea de Sud, cu Seongnam FC.
GORAN KARANOVIC (2020) » Sârbul are numai un joc pentru FCSB, 0-2 cu Slovan Liberec în turul III preliminar din Europa League. Atunci, vicecampioana se confrunta cu un focar de COVID și a transferat de urgență doi jucători de la Hermannstadt. Pe lângă Karanovic, care s-a accidentat la începutul meciului și a ieșit de pe teren în minutul 10, la FCSB a sosit și Caiado. Ambii s-au întors la Sibiu după eliminarea din Europa.
IOAN HORA (2019) » Transferat în mandatul lui Mihai Teja, Hora a rezistat un an la FCSB, interval în care nu s-a impus niciodată ca titular, deși a bifat în L1 7 goluri în 25 de meciuri.
JUVHEL TSOUMOU (2019) » Două meciuri și un gol - acesta e bilanțul din campionat pentru unul dintre cele mai bizare transferuri făcute de FCSB în ultimii ani. El s-a remarcat cu o reușită decisivă, FCSB câștigând grație lui derby-ul cu CSU Craiova, scor 1-0, din 15 septembrie 2019.
LUKASZ GIKIEWICZ (2019) » Plecat cu scandal de la FCSB, polonezul a prins numai 200 de minute în România.
RAUL RUSESCU (2018-2019) » E vorba despre ultimul „mandat” al lui Rusescu la FCSB, când a fost doar o umbră a fotbalistului care câștiga titlul de golgeter al ediției 2012-13.
Niciun „9” de succes de la Gnohere
Practic, ultimul atacant care a confirmat la FCSB este francezul Harlem Gnohere, achiziționat de la Dinamo în ianuarie 2017 și cedat 3 ani și jumătate mai târziu la Mouscron.
Tot la începutul lui 2017 ajungea și Denis Alibec la FCSB. Decisiv în prima perioadă la roș-albaștri, actualul fotbalist al lui Muaither SC a jucat tot mai modest odată cu trecerea timpului și a fost vândut înapoi la Astra, 18 luni mai târziu.
Inclusiv atacanții produși de FCSB au clacat
Nici atacanții lansați de FCSB n-au avut mai mult noroc în ultimii ani. Deși a înregistrat cifre remarcabile la vârsta majoratului, 7 goluri în ediția 2021-2022 a Ligii 1, Ianis Stoica nu a reușit să se impună, iar în prezent e împrumutat la U Cluj.
Un alt „vârf” crescut de FCSB, Cristian Dumitru, s-a pierdut pe parcurs. Cel poreclit cândva „Aguero” de către MM Stoica a eșuat la toate cluburile din Liga 1 pe la care a trecut și a ajuns în Liga 2, la Gloria Buzău.
{{text}}