Campionate

Cum s-a ales regretatul Franz Beckenbauer cu porecla „Der Kaiser”

+12 Foto
Franz Beckenbauer, fotbalist legendar al Germaniei, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani. Porecla „Der Kaiser” a fost dobândită în 1968.

Articol de Adrian Jitea  —  luni, 08 ianuarie 2024

Franz Beckenbauer, fotbalist legendar al Germaniei, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut azi. 

Porecla sa, „Der Kaiser”, a fost dobândită în 1968. 

Franz Beckenbauer, cel mai mare fotbalist al Germaniei, a fost măcinat de boli în ultimii ani ai vieții. A murit duminică, liniștit, în somn, după cum anunță familia.

Cum s-a ales Franz Beckenbauer cu porecla „Der Kaiser”

Franz a început fotbalul la SC 1906 München, club a cărui bază de pregătire și sediu erau în imediata apropiere a locuinței părinților, în cartierul Giesing. Avea 12 ani când s-a decis că a venit timpul să facă pasul următor și cea mai bună adresă i s-a părut TSV 1860 München. Era gruparea cea mai veche a metropolei bavareze, dar și cea mai iubită, fiind percepută drept „echipa clasei muncitoare”.

Beckenbauer a crescut în faimă odată cu trecerea la Bayern. Iar în 1968 și-a câștigat porecla care avea să-l însoțească toată viața: „Der Kaiser” (n.r. „Împăratul”).

Se povestește că totul ar fi plecat de la un amical disputat de bavarezi la Viena. Atunci s-au făcut mai multe poze în oraș, iar el a fost imortalizat alături de-o statuie a împăratului austriac Franz I. Ulterior, fotografia a și apărut la un articol semnat de Sepp Graf, care, făcând referire la Beckenbauer, a scris „Fußball-Kaiser”, denumire ce avea să se răspândească rapid în presă și printre suporteri.

FOTO. Imagini de colecție din cariera legendarului Franz Beckenbauer

Povestea a fost susținută inclusiv de Franz, care a relatat-o în mai multe interviuri. Există, însă, și o altă versiune. Săptămânalul Welt am Sonntag povestește că, după primul triumf al lui Bayern în Bundesliga, în 1969, tabloidul Bild l-a desemnat pe Franz, pentru a treia oară consecutiv, cel mai bun jucător din campionat, în baza mediei notelor date de reporterii ziarului de-a lungul întregului sezon. 

Dacă lui Gerd Muller, golgeterul munchenezilor, i se zicea „Bomber der Nation”, Beckenbauer a fost declarat „Kaiser der Nation”.

Porecla a câștigat și mai mult în greutate după finala Cupei Germaniei, din 14 iunie 1969. Franz a câștigat atunci duelul cu Reinhard Libuda (Schalke 04), cunoscut drept König von Westfalen (Regele Westfaliei), astfel că presa a căutat ceva mai deosebit pentru mijlocașul munchenez și s-a oprit la „Kaiser".

VIDEO. Documentarul făcut de Bayern Munchen pentru Franz Beckenbauer, la împlinirea vârstei de 75 de ani

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.