International   •   Campionate   •   S-A STINS BECKENBAUER

Mircea Lucescu, la dispariția lui Franz Beckenbauer: „Am schimbat tricoul cu el în 1970. Nu pot uita acel număr 4. Balet, nu fotbal. Și ce caracter avea!”

Franz Beckenbauer, pe 8 aprilie 1970, în amicalul RFG - România 1-1 de la Stuttgart Foto: Imago

Articol de Theodor Jumătate   —  luni, 08 ianuarie 2024

Mircea Lucescu, 78 de ani, a acceptat cu greu faptul că un fotbalist născut în același an cu el s-a stins „Mi se pare incredibil și doar gândul că Franz Beckenbauer nu mai este”, a spus el luni seară. „A fost prototipul apărătorului cu spirit ofensiv. Inteligență, eleganță, intuiție de a acoperi spațiile. O legendă care a influențat decisiv fotbalul".

Franz Beckenbauer și Mircea Lucescu erau parte din aceeași generație a fotbalului. Germanul s-a născut pe 11 septembrie 1945. Mircea Lucescu, tot în 1945, cu o lună și jumătate mai devreme, pe 29 iulie. 78 de ani.

Mircea Lucescu: „Franz Beckenbauer m-a impresionat, l-am admirat profund"

Luni seară, „Il Luce" tocmai aflase de dispariția marelui „Kaiser". Era trist, îndurerat. „Mi se pare incredibil și gândul că Franz Beckenbauer nu mai este. Îmi pare foarte rău", a fost prima sa reacție.


Antrenorul și-a amintit că „Franz a fost jucătorul cu care am schimbat tricoul în aprilie 1970, după amicalul contra Germaniei de la Stuttgart, cu puțin timp înaintea Mondialului din Mexic. Numărul 4, nu pot uita acel număr. Am făcut egal atunci, 1-1".

Germania și România, înaintea amicalului de la Stuttgart, din aprilie 1970. Beckenbauer era al doilea de la stânga portarului Sepp Maier, între Schnellinger și Weber. Mircea Lucescu era căpitanul nostru Foto: Imago

Pentru Lucescu, Beckenbauer însemna frumusețea fotbalului. „M-a impresionat, l-am admirat profund. Ceea ce făcea el era dincolo de fotbal. Balet, nu fotbal. Cu ce ușurință alerga, părea că dansează, că plutește. Eleganță pură", l-a descris tehnicianul.

„A câștigat atâtea trofee, și ca jucător, și ca antrenor. S-a retras în triumf, în 1990, după ce a purtat Germania spre titlul mondial și ca selecționer, nu doar din iarbă, în calitate de căpitan".


Mircea Lucescu: „Imaginile cu Franz Beckenbauer jucând cu brațul prins în bandaj sunt memorabile"

„O imensă pierdere pentru fotbal". Antrenorul a continuat: „Atâtea momente memorabile. Acele imagini rămân pentru eternitate, cu Beckenbauer jucând în semifinala Mondialului din 1970 contra Italiei deși avea brațul drept prins într-un bandaj. Ce caracter avea! Nu și-ar fi lăsat echipa, colegii, orice s-ar fi întâmplat".

Așa a jucat Franz Beckenbauer în semifinala CM 1970 (Italia - RFG 4-3 după prelungiri), cu brațul drept imobilizat și fixat de piept Foto: Imago

Lucescu spune că „toate amintirile mele sunt legate de evoluția lui. Întâlnirea cu el și egalul în fața Germaniei au fost un impuls extraordinar pentru noi la turneul final ce a urmat".

Mircea Lucescu: „Franz Beckenbauer a transformat o zonă de luptă, de tacklinguri, de duritate, într-un spațiu al fotbalului"

S-a întors la jocul lui „Kaiser Franz". „Cum domina jocul, cum apărea pe teren exact unde era nevoie de el și cum avansa cu mingea la picior. Purta numărul 4, pleca de pe o poziție defensivă, dar avea spirit ofensiv".

Lucescu îl vede drept „cel mai bun jucător din istorie pe poziția sa. Fundaș central, dar și în fața apărării. A transformat o zonă de luptă, de tacklinguri, de duritate, într-un spațiu al fotbalului. A fost prototipul jucătorului din fața apărării cu spirit ofensiv, al apărătorului cu spirit ofensiv. Inteligență, intuiție de a acoperi spațiile. O legendă care a influențat decisiv fotbalul".

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.