Începe în Germania a 16 ediție a Campionatului European masculin de handbal la care participă 24 de națiuni, printre care și România, revenită după 28 de ani. Favoritele la titlul continental sunt Danemarca, Franța Suedia, Spania și Germania.
Turneul final se va desfășura în perioada 10-28 ianuarie în 6 orașe din Germania, care au arene cu capacități între 12.150 și 54.600 de locuri: Munchen - 12.150 locuri, Mannheim - 13.200, Hamburg - 13.300, Berlin - 14.800, Koln - 19.750, Duseldorf - 54.600.
Germania a obținut dreptul de organizare a competiției cu 27 de voturi, față de Danemarca și Elveția, care au primit doar 19 voturi la congresul EHF din 20 iunie 2018.
Logistică impresionantă din partea germanilor!
Pe stadionul din Dusseldorf, Merkur Spiel Arena, s-a amenajat un teren de handbal și aici se vor desfășura doar primele două partide ale competiției, miercuri 10 ianuarie: Franța-Macedonia de Nord (ora 19:00) și Germania-Elveția (21:45).
Organizatorii speră, cu această ocazie, să stabilească un nou record de asistență pentru o partidă de handbal. Actualul record de spectatori a fost stabilit tot în Germania și datează din 2014, când pe stadionul din Frankfurt 44.189 de suporteri au asistat la partida dintre Lowen și Hamburg.
Merkur Spiel-Arena din Düsseldorf Foto: EHF24 de echipe se bat pentru supremație!
Cele 24 de echipe au fost repartizate în 6 grupe de câte 4, iar primele două se vor califica în faza următoare a competiției, care va fi formată din două grupe principale. Din grupele principale, ocupantele locurilor 1 și 2 vor juca în semifinale, iar formațiile de pe locurile 3 se vor întrece pentru pozițiile 5-6.
Meciurile din grupele principale se vor disputa la Koln și Hamburg, iar partidele pentru clasament în cea mai mare sală din Germania, Lanxess Arena din Koln, cu o capacitate de 19.750 de locuri. Celebra arenă din Koln găzduiește din 2010 și Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal masculin.
Noua campioană europeană se va califica la Jocurile Olimpice 2024 și la Campionatul Mondial din 2025, iar medaliata cu argint, doar la CM 2025.
La turneul final european s-au calificat toate marile forțe ale handbalului, în frunte cu campioana mondială, Danemarca, campioana olimpică, Franța, campioana europeană, Suedia, sau vicecampioana Europei, Spania. În opinia caselor de pariuri, aceasta este și ordinea favoritelor la aurul european.
Toate vedetele joacă la EURO 2024!
De la EURO 2024 nu vor lipsi cei mai buni handbaliști din lume. Iată cine sunt starurile celor mai puternice echipe:
- Franța » Nikola Karabatic, Dika Mem, Ludovic Fabregas
- Danemarca » Mikkel Hansen, Niklas Landin, Mathias Gidsel
- Suedia » Jim Gottfridsson, Andreas Palicka
- Spania » Alex Dujshebaev, Gonzalo Perez de Vargas
- Germania » Andreas Wolff, Philipp Weber
- Islanda » Gisli Krsitjansson, Omar Magnusson, Aron Palmarsson
- Norvegia » Sander Sagosen, Harald Reikind
- Elveția » Andy Schmid, Nikola Portner
- Croația » Domagoj Duvnjak, Luka Cindric
- Serbia » Lazar Kukic, Mijajlo Marsenic
- Slovenia » Dejan Bobac, Gasper Marguc
- Polonia » Kamil Syprzak
Adio european pentru Karabatic
Va fi ultimul Campionat European la care participă superstarul francez Nikola Karabatic.
Unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, Karabatic are 39 de ani și a câștigat în carieră de 3 ori Liga Campionilor, de 3 ori titlul olimpic, de 4 ori aurul mondial și de 3 ori pe cel european.
Nikola Karabatic în acțiune la CM 2023 Foto ImagoDesemnat de 3 ori cel mai bun jucător din lume, francezul născut la Nis, în Serbia, a anunțat că se va retrage după Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Alți doi jucători de legendă, danezul Mikkel Hansen (36 de ani) și portarul suedez Andreas Palicka (37 de ani) pot bifa, de asemenea, ultima apariție la un turneu final european.
Liga Zimbrilor contribuie la spectacol
Nu mai puțin de 8 jucători, în afara componenților naționalei României, care evoluează în Liga Zimbrilor vor fi prezenți împreună cu echipele lor reprezentative la Campionatul European.
Cei mai mulți, 5, provin, cum era de așteptat, de la campioana Dinamo, apoi câte unul de la Steaua, Minaur și Potaissa Turda.
- Ungaria » Miklos Rosta / Dinamo
- Muntenegru » Nemanja Grbovic / Steaua, Stefan Vujovic / Minaur
- Croația » Luka Cindric / Dinamo
- Serbia » Vladimir Ciupara / Dinamo, Lazar Kukic / Dinamo
- Georgia » Irakli Kbilashvili / Potaissa Turda
- Cehia » Stanislav Kasparek / Dinamo
România revine la EURO!
Naționala tricoloră s-a calificat la Campionatul European după o absență de 28 ani și a fost repartizată în grupa B alături de Spania, Croația și Austria.
Primul meci pentru tricolori va fi vineri de la ora 19:00 cu Austria. Meciurile României se vor desfășura la Mannheim și vor fi transmise în direct de televiziunile Digi Sport și Prima Sport.
Grupele de la EURO 2024
- Grupa A: Franța, Germania, Macedonia de Nord, Elveția
- Grupa B: Spania, Austria, Croația, România
- Grupa C: Islanda, Ungaria, Serbia, Muntenegru
- Grupa D: Norvegia, Slovenia, Polonia, Insulele Feroe
- Grupa E: Suedia, Olanda, Bosnia Herțegovina, Georgia
- Grupa F: Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia
Programul României în Grupa B
- 12 ianuarie, ora 19:00 » România - Austria
- 14 ianuarie, ora 19:00 » România - Spania
- 16 ianuarie, ora 19:00 » România - Croația
- Televizare Digi Sport, Prima Sport
Lotul României pentru Campionatul European
Portarul Ionuț Iancu este o piesă importantă în echipa României Foto sportpictures- Portari: Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (CSM Constanța)
- Extreme: Nicușor Negru (Dinamo), Sabin Constantina (Steaua), Alex Tărâță (Steaua), Ionuț Nistor (CSM Constanța)
- Pivoți: Călin Dedu (Dinamo), Robert Nagy (Minaur), Adrian Rotaru (CSM București)
- Linia de 9 m: Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Andrei Drăgan( CSM Constanța), Gabriel Ilie (CSM Constanța), Daniel Stanciuc (Dinamo), Gabriel Cumpănici (Minaur), Cristi Ghiță (Turda), Marius Sadoveac (Poli Timișoara), Liviu Caba (CSM Constanța), Demis Grigoraș (Benfica), Andrei Buzle (Granollers)
{{text}}