Fotbal   •   Liga 2   •   Steaua

Cu cine se întărește CSA Steaua: „Sezonul ăsta, lucrurile sunt clare!”

Cu cine se întărește CSA Steaua: „Sezonul ăsta, lucrurile sunt clare!”

Articol de Marius Mărgărit   —  joi, 11 ianuarie 2024

Aflată doar pe locul 7, la un punct distanță de zona play-off, dar cu cel mai mare buget din Liga 2, de 1,6 milioane euro, deși nu are drept de promovare pentru al treilea sezon consecutiv, Steaua se pregătește să-și întărească lotul. Însă nu cu jucători din propria Academie, unde evoluează mai mulți internaționali juniori, ci tot din străinătate.

A anunțat-o clar antrenorul Daniel Oprița chiar la reunirea de marți: "Vor fi noutăți în lot. Cel puțin trei jucători, doi sunt aproape semnați, probabil că luni vor fi prezentați. Vrem un fundaș central, un număr 10, un atacant. Sunt străini, nu sunt români. Nu avem nicio noutate despre dreptul la promovare. Sezonul ăsta, lucrurile sunt clare. Mai discutăm în vară, nu știu".

Doar doi tineri promovați cu adevărat, restul pe hârtie

În acest moment, roș-albaștrii au 5 străini în lot, Walace (34 de ani, brazilian), Robert Sierra (27 de ani, spaniol), Gianluca Mancuso (25 de ani, argentiniano-italian), Mario Topuzov (24 de ani, bulgar), Tsvetelin Chunchukov (29 de ani, bulgar). Li s-au dat minute, sunt titulari, dar fără mari realizări.


De la Academie au fost promovați numai Alin Raicu și David Matei, dar comparativ ei au mult mai puține minute, însă realizări mai multe. Ca și în vară, când s-a făcut pregătire în Bulgaria, mai mulți jucători de la Academie au fost luați și acum în cantonamentul dinaintea reluării sezonului din Liga a 2-a. Însă șansele lor să apară la prima echipă rămân mici. Chiar dacă Florea, M. Matei, Sheait, Brumă Și Florea sunt internaționali U18. Pentru că se dă credit străinilor, evident mai bine plătiți, în detrimentul viitorului crescut în club.

Obiectiv: salvarea de la retrogradare, dar și bonusuri pentru locurile 1-6

Surse apropiate clubului militar susțin că toate deciziile la echipă, inclusiv în privința transferurilor, le iau Daniel Oprița și secundul Gabriel Boștină. Teoretic, șeful acestora este Andrei Cian, care este managerul secției de fotbal. Un fost handbalist, care nu are însă nicio experiență în domeniul fotbalistic: El poate să intervină în politica de transferuri numai la nivel administrativ- financiar, dacă sumele pentru aducerea și salarizarea unor jucători ar fi foarte mari.

Ar mai exista o comisie în cadrul clubului, care analizează transferurile, dar nici acolo nu sunt specialiști în fotbal. Astfel că lucrurile se fac așa cum decide antrenorul Oprița. Care are, la fel ca și jucătorii, bonus pentru clasarea pe locurile 1-6, deși totul e doar o chestiune de palmares și orgoliu personal, nu de adevărată performanță, în condițiile în care clubul, înțepenit în organizarea de drept public, nu poate promova în Liga 1. Obiectivul e altul conform contractelor: evitarea retrogradării!


Andrei Cian a precizat că "acele bonusuri sunt sume mici, la nivel de 5.000 de lei brut pentru clasarea pe locurile 1-6", dar surse din club susțin că acestea, mai ales în cazul staffului tehnic și administrativ, ar fi mult mai mari. Chiar și așa, nu se justifică aducerea străinilor, unii pe împrumuturi pe numai un an, cum e cazul lui Mario Topuzov (adus de la TSKA Sofia 1948). Tot Andrei Cian a ținut să precizeze că "acești străini anunțați de Daniel Oprița vor fi aduși doar dacă pleacă alții". Rămâne de văzut.

Au doi "decari" în Academie

Oprița vrea un număr 10 străin pentru cele 4 etape de campionat rămase din sezonul regulat plus meciurile din play-off sau play-out. Deși are doi jucători de acest profil în Academie! Pe Răzvan Florea (17 ani) și pe Mihai Popescu (18 ani). Amândoi joacă la echipa de tineret, care este pe locul 3 în play-off-ul ligii aferente vârstei lor. 

Primul a fost în cantonament cu echipa mare și vara trecută. Teoretic face parte din lotul de seniori, unde nu a fost folosit deloc. La "tineret" are 11 goluri marcate și câteva assisturi. Sezonul trecut a fost golgheter la U17, cu 26 de reușite, echipa sa câștigând finala Cupei cu Csikszereda și pierzând finala campionatului și Supercupa, ambele cu U Cluj. Celălalt nu a fost niciodată la echipa mare, dar la formația de tineret a adunat 10 goluri marcate și 9 pase decisive în acest campionat.

Cifre ale jucătorilor străini și ale juniorilor din Academia CSA Steaua

JucătorJocuri campionat

/Cupă
Minute jucate 

campionat/Cupă
Goluri campionat

/Cupă
Assisturi campionat

/Cupă
Walace (fundaș central, 34 ani)4/1337/45--
Robert Sierra (mijlocaș, 27 ani)14/41.219/3602/--
Gianluca Mancuso (mijlocaș, 25 ani)11/2694/151--
Mario Topuzov (atacant, 24 ani)7/3281/138-/1-
Tsvetelin Chunchukov (vârf, 29 ani)14/4627/142-/2-
David Matei (mijlocaș, 19 ani)11/3286/1421/1-
Alin Raicu (mijlocaș, 18 ani)11/2496/213/0-
Andrei Cristea (mijlocaș, 17 ani)1/-1/---

Dacă o să câștigăm cele patru meciuri, suntem în play-off. Asta ne dorim. Nu mă gândeam că vom avea probleme să prindem play-off-ul. Eu mă gândeam la locul 1, la locul 2. Și sezonul trecut a fost la fel și am reușit. Până la vară, asta e provocarea mea. Să prind play-off-ul și apoi să mă lupt pentru primele două locuri. O promovare, cum ar fi, pe hârtie

Daniel Oprița, antrenor CSA Steaua

VIDEO CSA Steaua, primul antrenament din 2024

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.