International   •   Campionate   •   SPECIAL

AZI e Derby d'Italia: Inter Milano - Juventus! TOTUL despre o rivalitate nebună! Meciurile legendare, staruri, istorie de la Meazza la Del Piero

+36 Foto
Una dintre cele mai emblematice imagini ale Derby d'Italia: juventinul Alessandro Del Piero cu interistul Ronaldo // Foto: Getty Image

Articol de Bogdan Fechită   —  duminică, 04 februarie 2024

Gazeta Sporturilor scrie istoria celor mai importante derby-uri din fotbalul mondial. Astăzi, în primul episod, descoperim și analizăm unul dintre cele mai importante derby-uri ale lumii: Derby d'Italia, care se dispută între Juventus și Inter Milano din 1909.

Derby d'Italia înseamnă 250 de meciuri oficiale disputate între Inter Milano și Juventus, alături de încă 14 meciuri neoficiale (disputate în diferite turnee sau competiții amicale). Mai presus de cifre, înseamnă și o rivalitate care s-a dezvoltat în peste o sută de ani și a împărțit o parte din suporteri în două mari mese: juventinii și interiștii.

  • Titulatura de „Derby D'Italia” a apărut în 1967 și a fost acordată de jurnalistul de Gianni Brera, pentru a onora unul dintre cele mai vechi și constante dueluri dintre cele două forțe ale fotbalului italian.

Revenind la cifre, bilanțul e în favoarea torinezilor: în meciurile oficiale, Juventus s-a impus de 112 de ori, Inter de 76 de ori, iar 62 de meciuri s-au terminat la egalitate. Golaverajul e de 353 goluri marcate de bianconeri și 307 goluri reușite de nerazzurri.


Juventus a apărut prima. Echipa a fost fondată în 1897 de către elevii unui liceu din Torino, printre ei fiind și doi frați care aveau să fie primii președinți ai echipei: Eugenio și Enrico Canfari. Din 1900, clubul s-a alăturat campionatului italian, iar pe 11 martie a jucat primul meci în prima divizie, pierzând cu 0-1 în fața lui Torinese, echipă care avea să fie dizolvată în 1906.

Până să apară Inter Milano, în 1908, Juventus avea deja un campionat în palmares, câștigat în 1905. Însă, imediat după acest titlu, în 1906, echipa s-a scindat și o parte din jucători și oficiali au plecat și au fondat Torino, echipa rivală din oraș.

În timp ce Juventus era în plină reconstrucție, la Milano, în restaurantul „Orologio” din Piazza de Duomo, un grup de suporteri care, la fel, plecaseră de la Milan, club care pe atunci era de fotbal și de cricket, fondau Inter Milano. „Această noapte splendidă va da culorile echipei noastre: negrul și albastrul pe fundalul auriu al stelelor. Echipa se va chema Internazionale, pentru că noi suntem frații întregii lumi”, nota Giorgio Muggiani, unul dintre cei 44 membri fondatori ai clubului.

În fapt, motivul plecării lor de la Milan a fost interdicția de a primi jucători străini, așa că la noua lor echipă au vrut să își transmită viziunea încă din numele echipei, doreau un club internațional, la care jucătorii de oriunde din lume să fie primiți și să poată juca - Internazionale.


+36 Foto
Alessandro Del Piero și Roberto Baggio // Foto: Imago

Inter, noua echipă din Milano a avut un start poticnit, în primul sezon după apariție nereușind să treacă de calificările lombarde pentru a prinde turneul național din 1909.

În schimb, în următorul sezon, organizat pe modelul britanic, cu o singură grupă, Inter și Juventus au fost două dintre cele nouă echipe prezente la start. A fost cadrul în care cele două echipe s-au întâlnit prima dată!

S-a întâmplat pe 14 noiembrie 1909, la Torino. Juventus venea după o înfrângere clară cu Torino (scor 1-3), în timp ce Inter remizaze cu Ausonia, echipa care avea să retrogradeze (scor 2-2).

Milanezii se bazau pe jucători ca Peterly, Aebi și Virgilio Fossati, în timp ce Juventus trecea printr-o perioadă de tranziție, după ce își pierduse jucătorii și staff-ul tehnic care fondaseră echipa și alături de care cucerise primul campionat: era mereu aproape de primele locuri, nereușind însă să câștige un nou titlu.

Așadar, încă departe de aura de mare derby, care urma să fie câștigată în timp, cele două echipe se întâlneau pentru prima dată. Juventus a început meciul atacând poarta lui Inter din primul minut. Deși în tranziție, dispunea de o linie de mijloc puternică ce își putea proteja apărarea. Inter, cu individualități mai puternice, rezista la fel de bine în apărare, însă greșeala lui Alziator, care a comis henț în careu avea să dezechilibreze meciul. Juventus a primit penalty, lovitura a fost executată de Borel și astfel a fost marcat primul gol din istoria celui mai popular derby italian.

  • Ernesto Borel a jucat ca atacant din 1905 până în 1914 la Juventus. În perioada Primului Război Mondial a fost în lotul lui Cannes, iar între 1919 și 1921 a jucat la Biellese. A fost tatăl lui Felice Borel, fotbalist care în 1934 a câștigat Campionatul Mondial cu Italia, dar și al lui Aldo Borel, de asemenea tot fotbalist.

Din acest moment, Juventus a dominat clar jocul, iar același Borel a avut ocazia de a mai marca un gol, însă și Inter răspunde prin fazele superbe create de Peterly. Golul a venit, în schimb, de la același Borel, iar meciul s-a terminat cu 2-0 pentru torinezi.

Două săptămâni mai târziu, Inter avea să își ia revanșa în cel de-al doilea meci disputat cu Juventus, scor 1-0. Iar ulterior, avea să câștige campioantul după o finală istorică jucată cu Pro Vercelli. Cele două echipe terminaseră cu același număr de puncte, pe primele locuri, așa că s-a disputat o finală de departajare: Inter s-a impus cu un neverosimil 10-3! Juventus a terminat sezonul pe locul 3.

VIDEO Cele mai frumoase goluri înscrise de Juventus în Derby d'Italia

Primul și Al Doilea Război Mondial a pus frână nu doar în dezvoltarea fotbalului italian, ci și în dezvoltarea economică a țării. Însă, după finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, într-o țară răvășită și distrusă, Torino, Milano și Genova au fost orașele care au devenit motorul revenirii economice a Italiei. Cele trei orașe din nordul Italiei s-au dezvoltat cel mai mult și au tras și restul țării după ele, erau într-o rivalitate socio-economică constantă și indirect asta s-a transpus și în emoțiile microbiștilor.

La acel moment, Genoa, Juventus și Inter erau printre cele mai titrate și puternice echipe de fotbal din Italia. Genoa avea nouă campionate câștigate, Juventus avea șapte, iar Inter 5. AC Milan avea doar trei, ultimul cucerit în 1907. Dacă Genoa a pierdut rapid pasul pe plan fotbalistic, Juventus și Inter au continuat să se dueleze între ele, iar fiecare dintre echipe era susținută pătimaș de suporterii din orașul lor. În acest context, a apărut rivalitatea dintre cele două orașe și între suporterii celor două echipe care a crescut pe măsura derby-urilor jucate.

+36 Foto
Alessandro Del Piero și Roberto Baggio // Foto: Imago

Așadar, în anii '50 și ulterior în anii '60, intensitatea meciurilor dintre cele două echipe a crescut enorm, Juventus și Inter au devenit un fenomen în societatea italiană, au strâns tot mai mulți fani și, în final, au ajuns pe mânile a două dintre cele mai puternice și bogate familii din peninsulă: torinezii au intrat pe mâna familiei Agnelli, iar interiștii pe mâna familiei Moratti. Între cele două mari familii exista, de asemenea, o mare rivalitate economică.

În sezonul 1960/1961, Juventus se lupta la titlu cu cele două rivale din Milano, Inter și AC Milan. În primul derby cu Inter din acel sezon, milanezii s-au impus cu 3-1 pe teren propriu. Returul, programat în primăvara lui 1961, la Torino, a fost infernal: suporterii au luat cu asalt stadionul și fiindcă nu au mai găsit locuri în tribune au invadat terenul de joc, facând ca meciul să fie imposibil de disputat.

Arbitrii au decis ca meciul să nu se mai dispute, iar Lega Calcio a oferit victoria la masă verde lui Inter, însă la apel a întors decizia și a hotârât ca partida să fie reprogramată. Asta a stârnit furia președintelui interist Angelo Moratti, care a acuzat dur oficialii fotbalului italian de favorizare a lui Juventus, având în vedere că Umberto Agnelli era președinte al FIGC. FIGC era echivalentul FRF, iar Lega Calcio, cea care organiza campionatul italian, era echivalentul LPF.

Criticile lui Moratti nu a schimbat decizia finală a Lega Calcio, așa că interiștii au decis să protesteze și să trimită o echipă de juniori pe teren pentru rejucarea partidei. Deznodământul: Juventus a câștigat meciul cu 9-1, Omar Sivori marcând șase goluri și câștigând Balonul de Aur în acel an. Aceasta a rămas nu doar meciul cu cea mai mare diferență de goluri între cele două echipe și derby-ul cu cele mai multe goluri marcate, ci și un moment de cotitură în istoria derby-ului: rivalitatea dintre suporterii celor două cluburi crescând din acel moment.

VIDEO Cele mai frumoase goluri reușite de Inter în Derby d'Italia

În anii '70, Inter Milano a avut o echipă foarte puternică, cu jucători precum Facchetti, Oriali, Boninsegna și Mazzola, în timp ce Juventus avea o echipă ofensivă, cu titulari ca Anastasi, Causio și Bettega. Șapte din cele 10 titluri din acest deceniu au fost câștigate de cele două echipe: 5 de Juventus, două de Inter, în timp ce Lazio, Torino și Milan au luat câte un trofeu. În plus, Juventus s-a impus în 1977 și în Cupa UEFA, iar la națională au fost momente în care a dat și 11 jucători din lotul său.

Unul dintre cele mai spectaculoase derby-uri din acest deceniu a avut loc în la finalul lunii decembrie 1970, când Inter a învins-o cu Juventus cu 2-0, o victorie care s-a dovedit a fi decisivă pentru câștigarea campionatului de către nerrazzuri în acel sezon. Corso și Boninsegna au semnat golurile unui succes important pentru Inter, echipă care a dominat, de altfel, atât sezonul, cât și confruntările cu marea rivală. Cu un lot în care mai erau Facchetti, Mazzola, Bertini și Jair a învins-o pe Juventus atât într-un amical cu 4-0 înainte de startul sezonului, a făcut egal 1-1 în meciul retur disputat în campionat și a învins-o și în trofeul „Armando Picchi”, scor 3-1. 

În deceniul următor, în anii '80, cei doi granzi au mai redus din turație și au câștigat „doar” cinci campionate din 10, Juventus - 4, Inter - 1. Asta deși Inter se întărise cu jucători ca Altobelli, Rummenigge sau Bergomi. Ambele cunosc gloria, însă, în cupele europene: Juventus a cucerit Cupa Campionilor în 1985, iar Inter câștigă Cupa UEFA în 1991.

80.214de spectatori, record în Serie A, au fost prezenți pe stadionul „Giuseppe Meazza” la derby-ul din martie 1991, încheiat cu victoria lui Inter, scor 2-0 cu Juventus

Scandaluri legate de derby și în parlamentul Italiei: „Sunteți toți niște hoți”

În sezonul 1997/1998, Juventus și Inter luptau din nou, umăr la umăr, pentru titlu, iar între cele două echipe exista un echilibru puternic. În meciul tur, Inter s-a impus cu 1-0, însă partida a fost marcată și de controversa din jurul unui penalty neacordat pentru Juventus, care ar fi putut schimba rezultatul meciului.

La retur, Juventus a început mai bine meciul, grație lui Alessandro Del Piero, cu o reușită care a devenit golul sezonului. Del Piero putea să majoreze diferența după ce Juventus a primit un penalty, însă a ratat execuția. Un fault comis de juventinului Mark Iuliano asupra lui Ronaldo avea, însă, să pornească scandalul. Arbitrul nu a dat penalty pentru Inter, iar meciul s-a terminat cu 1-0 și Juventus a câștigat campionatul în acel sezon.

A fost un nou prilej de incidente și acuzații între suporterii celor două echipe, care au ajuns până în parlamentul Italiei. Deputatul Domenico Gramazio a strigat în plen la adresa lui Massimo Mauro, fost jucător al lui Juventus: „Toți sunt hoți!”, în timp ce vicepriministrul Walter Veltroni, care modera ședința, a fost nevoit să comenteze: „Nu suntem pe stadion. Acesta este un spectacol nedemn, jenant și grotesc...”. Scandalul din parlament a dat, însă, din nou amploare rivalității dintre Juventus și Inter.

  • Juventus, alături de defuncta Torinese, sunt singurele două echipe din Italia în fața cărora Inter are bilanț negativ direct.

Calciopoli și remontada eșuată

Scandalul Calciopoli, în cadrul căreia Juventus a fost sancționată după ce ar fi apelat la arbitri pentru a o avantaja la meciuri, a fost un alt moment marcant în rivalitatea dintre cele două echipe. Juventus a fost sancționată cu pierderea a două titluri și retrogradarea, iar unul dintre titluri a fost acordat lui Inter Milano.

În sezonul 2015/2016, în semifinalele Cupei Italiei, Juventus și Inter au oferit unul dintre cele mai frumoase meciuri: în tur, bianconerri s-au impus cu 3-0 acasă. La retur, însă, nerazzurri au câștigat tot cu 3-0 și au împins meciul în prelungiri și apoi la penalty-uri. Loviturile de departajare au fost câștigate de Juventus, scor 5-3, care s-a calificat astfel în finală.

6.620.976euro au fost încasările din bilete la derby-ul Inter-Juventus 2-1 disputat în octombrie 2019, record pentru Serie A

Inter domină topul celor mai loiali jucători din Derby d'Italia: Giacinto Facchetti și Javier Zanetti sunt pe primul loc, fiecare cu câte 39 de meciuri jucate cu Juventus. Pe locul 3 e Sandro Mazzola cu 38 de derby-uri, iar Giuseppe Bergomi împarte locurile 4-5 cu Franco Causio cu câte 36 de jocuri. Causio e astfel jucătorul de la Juventus cu cele mai multe prezențe, însă una dintre ele este în tricoul lui Inter.

Trei fotbaliști sunt pe primul loc în clasamentul golgeterilor derby-urilor. Roberto Boninsegna, Giuseppe Meazza și Omari Sivori au marcat fiecare câte 12 goluri. Boninsegna a marcat, însă, 9 goluri în tricoul lui Inter și 3 în tricoul lui Juventus. Alessandro Del Piero ocupă locul patru, cu 10 goluri marcate pentru Juventus, iar Pietro Anastasi e pe cinci, cu nouă goluri marcate tot pentru Juventus.

La capitolul antrenori, Giovanni Trapattoni conduce detașat. A prins 46 Derby d'Italia, 36 dintre acestea ca antronor al lui Juventus și 10 ca antrenor la Inter. Massimiliano Allegri și Marcello Lipii au câte 21, iar Helenio Herrera are 18 derby-uri ca antrenor.

36de titluri în Serie A are Juventus. Inter are 19 Scudetto

Derby d'Italia a oferit, de-a lungul istoriei, numeroși protagoniști a cărei carieră a fost influențată, într-o bună măsură, și de evoluțiile și momentele lor de geniu reușite în derby-urile cu marea rivală.

Dintre numeroșii fotbaliști care ar merita menționați aici, i-am selectat pe Giuseppe Meazza și Omar Sivori, ambi având câte 12 goluri marcate în Derby d'Italia.

Giuseppe Meazza e una dintre legendele lui Inter, care a dat și numele stadionului pe care echipa își dispută în prezent meciurile. S-a consacrat la echipa milaneză în perioada interbelică, prinzând și un sezon după Al Doilea Război Mondial.

Între 1927 și 1940 a jucat în 348 meciuri pentru Inter, marcând și 240 de goluri. Ulterior, în sezonul 1946/1947 a mai prins 17 meciuri și două goluri în tricoul echipei la care a ajuns legendă. În total, deci: 365 meciuri și 242 goluri. A mai jucat la Ac Milan (două sezoane), Juventus (un sezon), Varese și Atalanta.

A câștigat de două ori Cupa Mondială, în 1934 și 1938, la a doua ediție fiind chiar căpitanul echipei și fiind numit în echipa turneului. Este unul dintre cei patru italieni care a cucerit două turnee mondiale.

După ce s-a retras din fotbal, a activat ca antrenor: mai întâi la Atalanta, apoi la Inter. A urmat o experiență în Turcia, la Beșiktaș, după care a revenit în Italia, la Pro Patria, timp de două sezoane. Un an a fost preparator fizic la naționala Italiei, după care a revenit la Inter, ultima echipă pe care a antrenat-o.

Împotriva lui Juventus a jucat în 27 de ori purtând tricoul lui Inter. Cel mai reușit meci a fost cel din turul sezonului 1935/1936, câștigat de Inter cu 4-0: trei dintre goluri au purtat semnătura lui. Un alt meci important a fost cel din sezonul 1928/1929, în care a reușit o dublă decisivă, grație căreia Ambrosiana-Inter s-a impus cu 4-2 în fața rivalilor.

  • Inter e echipa care a bătut-o de cele mai multe ori pe Juventus în competițiile oficiale. Are 76 de victorii contra ei, performanță neegalată de nicio altă echipă din lume.

Omar Sivori a ajuns la Juventus de la River Plate, echipă la care s-a format. Pentru bianconeri a jucat timp de opt sezoane, între 1957 și 1965. În această perioadă a reușit 135 de goluri în 215 de meciuri, fiind cel mai important marcator al acestei perioade.

Ulterior a mai jucat timp de patru sezoane la Napoli, iar în 1969 s-a retras din activitate, alegând cariera de antrenor. A antrenat doar în Argentina, fiind inclusiv selecționerul naționalei timp de un an, iar în 1983 a avut și o scurtă experiență în Canada.

A câștigat trei campionate ale Italiei și e cunoscut pentru faptul că a jucat atât la naționala Argentinei (19 meciuri și 9 goluri), cât și la naționala Italiei (9 meciuri și 8 goluri), cu ultima fiind chiar și la Campionatul Mondial din 1962.

Contra lui Juventus, în Derby d'Italia a jucat în 15 meciuri, cel mai profilic meci fiind duelul controversat din sezonul 1960/1961, când a marcat șase goluri unui Inter care a trimis în teren o echipă formată din juniori. În schimb, cu un sezon mai devreme, în meciul retur din 1959/1960, Omar Sivori reușea o dublă în duelul câștigat de Juventus, scor 3-0, în fața unui Inter cu cei mai buni jucători pe teren.

1-0pentru Juventus pe teren propriu este cel mai întâlnit rezultat în Derby d'Italia. S-a consemnat de 28 de ori. 1-0 pentru Inter acasă s-a întâmplat de 15 ori, la egalitate cu 0-0 (fie pe terenul lui Juventus, fie pe terenul lui Inter).

Recordurile Derby d'Italia

Derby-urile cu cele mai multe goluri:

  • 10 goluri pe 10 iunie 1961 în Juventus - Inter 9–1; 
  • 9 goluri pe 14 decembrie 1913 în Juventus - Inter 7–2; 
  • 8 goluri pe 19 iunie 1975 în Inter - Juventus 2–6; 
  • 8 goluri pe 23 octombrie 1943 în Inter - Juventus 6–2.

Cele mai mari victorii ale lui Inter:

  • 6–1 cu Juventus pe 26 noiembrie 1911; 
  • 6–3 cu Juventus pe 4 ianuarie 1913; 
  • 6–0 cu Juventus pe 17 noiembrie 1935; 
  • 6–0 cu Juventus pe 4 aprilie 1954.

Cele mai mari victorii ale lui Juventus:

  • 7–2 cu Inter pe 14 decembrie 1913; 
  • 6–2 cu Inter pe 17 ianuarie 1932; 
  • 9–1 cu Inter pe 10 iunie 1961; 
  • 6-2 cu Inter pe 19 iunie 1975 în Cupa Italiei.

Citește și alte articole speciale:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.