Volei

Mircea Tutovan, fost uriaș jucător de volei, a încetat din viață » În urmă cu un an și-a deschis sufletul și și-a spus povestea pentru GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  luni, 15 ianuarie 2024

O nouă zi neagră pentru sportul românesc! Mircea Tutovan, cel care a revoluționat voleiul din România prin puterea serviciului său, câștigător al Cupei Campionilor Europeni și a 10 titluri de campion național la Dinamo, a murit la 71 de ani. „A pierdut meciul cu viața” a fost mesajul transmis de fiul acestuia, Marius.

Mircea Tutovan sau „Tunarul Europei”, așa cum era cunoscut de toată lumea, a încetat din viață luni dimineață.

Fostul mare voleibalist al României fusese internat de urgență la Spitalul Județean din Zalău, în urma unei infecții puternice care îi afectase semnificativ organismul.

„Mulți l-ați cunoscut pe Mircea Tutovan, tatăl meu. Știți că e un om puternic și luptător. Asta e probabil cea mai grea bătălie, pe care eu, Mihai și mama sperăm să o câștige”, scria sâmbătă noapte pe Facebook Marius, băiatul marelui voleibalist.”

Din păcate, Mircea Tutovan n-a mai reușit să câștige și această bătălie și s-a stins din viață la 71 de ani. Pe 13 martie, acesta ar fi împlinit 72 de ani.

Dumnezeu să-l ierte!

Anul trecut echipa GSP l-a vizitat și și-a spus povestea

În februarie 2023, Mircea Tutovan a acceptat să vorbească în premieră pentru cititorii GSP despre depresie, problemele cu alcoolul, dar și despre tragedia care a încercat-o pe soția sa, un accident vascular cerebral, acum 12 ani.

Fostul voleibalist avea o mulțime de povești în cufărul cu amintiri, după ce-a scris istorie în voleiul românesc jucând pentru Dinamo, Șimleu Silvaniei, Elcond Zalău, Gloria Bistrița și „Petru Groza", plus peste 300 de meciuri în tricoul echipei naționale.

Cea mai frumoasă perioadă e câștigarea Cupei Campionilor Europeni. În tricoul lui Dinamo, am bătut la Palma de Mallorca, pe 19 februarie 1981. Dramatic, cu 3-2, pe ŢSKA Moscova. Am condus cu 2-0, aveam 15-11 în setul trei și serviciul și ne-au egalat ăia. Dar am câștigat decisivul cu 15-6! După meci, bucurie mare de tot!
Mircea Tutovan, fost mare voleibalist

Tutovan: „Ziarele în care am apărut le-am ars în sobă, iar medaliile mi le-a dat fiu-miu pe iepuri”

- Aveți o carieră impresionantă, cu zece titluri la Dinamo, câștigător al Cupei Campionilor Europeni...
- Opriți-vă că mi se face pielea de găină și mă năpădesc amintirile! Ce viață frumoasă am avut și s-a terminat al dracu' de urât. Când mi-am rupt umărul și totul s-a dus... Offf, Doamne! De la 90 de kilograme am ajuns la 75. Vă dați seama cât am fost de afectat?! Am intrat într-o depresie... Nu-mi venea să cred că nu mai pot să dau în minge. Problema a fost alta.

2 medalii de bronza câștigat Tutovan în tricoul echipei naționale de volei la Campionatele Europene din 1971 și 1977

- Care?
- Nimeni nu mi-a întins vreo mână! Nimeni, deși puteau! Am rămas singur cu nevasta și copiii. Atunci am încercat să găsesc o modalitate mai frumoasă să mă sinucid! O luasem pe ulei... Dar ușor, ușor mi-am revenit. Atunci mi-am cernut prietenii și nu prea au rămas mulți. Mă uitam cu lupa după ei. Mulți puteau să mă ajute, dar...

+6 Foto
Mircea Tutovan acum, foto: GSP

- Și ce-ați făcut?
- M-am refugiat în alcool! Eu beam și înainte, dar ca un om normal, n-am avut probleme. Dar în perioada aia o luasem razna și băgam numai tărie. 

- Și cum ați ieșit din depresie?
- Ușor. Am stat să mă gândesc ce fac... Am mai avut vreo trei luni grele când soția a făcut accidentul vascular. Atunci am decis să-mi iau o casă mică și să nu mai am nevoie de bani, de nimic.

- Credeți că ați greșit undeva în carieră?
- Îmi pare rău că n-am făcut școală. Dar nu eram chiar prost! Am fost singurul ofițer de la echipa de volei care n-a avut liceul. Totuși, dacă nu mă duceam la Dinamo ajungeam un derbedeu mare! Acolo m-au acceptat foarte repede, iar marele meu noroc a fost că citeam foarte mult. Și m-au acceptat pe chestia asta. Domnule, pe vremuri n-aveai ce să faci când mergeai în cantonamente, trebuia să citești. Nu existau televiziuni, internet. La zece seara, salut! Aveai două antrenamente și apoi citeai. Plus că dacă miroseai a băutură la Dinamo, prima oară te ierta, a doua oară nu mai apucai să-ți spună. Erai liber!

300 de partidea jucat Mircea Tutovan la echipa naţională de volei masculin a României

Mircea Tutovan: „Fumam înainte de jocuri, iar când terminam meciul eu beam chiar și o ladă de bere!”

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.