Primele minute ale lui Drăgușin la Tottenham au născut deja o epopee și o dilemă cât Brexitul englezilor. A greșit sau nu a greșit Radu la "capul" lui McTominay?
Națiunea microbistă, dar nu numai, aștepta duminică după-amiază debutul lui Radu Drăgușin la Tottenham. Era parte a acelui heirup patriotard, care a reușit să transforme un transfer de succes al unui fotbalist român într-o poveste aproape indigestă.
Răbdătorii, dar mai ales optimiștii au fost răsplătiți, fiindcă Ange Postecoglou l-a trimis pe român în teren în minutul 85. Probabil cu gândul să întărească centrul apărării pe final de meci, cu Radu lângă Romero și Van de Ven. Posibil, de ce nu?, ca un soi de premiu-test de instalare la Spurs.
Chiar a schimbat Postecoglou sistemul?
Problemele musculare ale lui Van de Ven, care a cerut schimbare la scurt timp după intrarea în joc a lui Drăgușin, l-au expus suplimentar pe compatriotul nostru. Deși Ange Postecoglou nu a renunțat la apărarea cu 3 stoperi, trimițându-l în teren pe Emerson Royal în locul olandezului de 22 de ani.
Antrenorul australian al lui Tottenham a schimbat sistemul pentru Radu Drăgușin, este de părere bunul meu coleg Theo Jumătate. L-aș contrazice. Nu treci de la o apărare clasică, îndelung testată, în doi fundași centrali și doi laterali, la una cu 3 stoperi doar pentru un tânăr promițător venit în club cu câteva zile mai înainte.
Procedezi așa când vrei să îl evaluezi, fără să îți periclitezi exagerat rezultatul.
Teoria marcajului în mișcare
Chiar și așa, egalul obținut cu muncă putea fi compromis la faza la care McTominay a fost scăpat din marcaj. De cine?, aceasta este întrebarea. A greșit Drăgușin sau italianul Destiny Udogie?
Radu Drăgușin a bifat 11 minute, pe final, în meciul său de debut la Tottenham, iar cotidianul Evening Standard l-a notat cu 6 / FOTO: ImagoÎnainte de centrarea lui Garnacho, Drăgușin îl marca pe Hojlund, iar Udogie pe McTominay. Italianul, care îl avea pe McTominay în față și pe Antony în spate, s-a concentrat asupra lui Antony și l-a neglijat pe scoțian. Ar fi trebuit, dată fiind traiectoria centrării, ca perechile să se redistribuie altfel - Romero - Hojlund, Drăgușin - McTominay și Udogie - Antony?
Pare logic, fiindcă fundașul lateral stânga (Udogie) este responsabil să ia în marcaj extrema dreaptă adversă (Antony).
Radu Drăgușin, lângă HojlundRutină sau intuiție?
Așa privită faza, Drăgușin este vinovat că McTominay a lovit nestingherit mingea cu capul. Greșit din fericire pentru Spurs. Dar putea sau era obligat să anticipeze Drăgușin evoluția fazei după două antrenamente cu noii lui colegi, dintre care Romero și Van de Ven reveneau după accidentări? Sau astfel de momente țin mai puțin de rutină, cât de intuiție?
Nu m-aș aventura cu un răspuns, mai ales că în situații similare i-am văzut inadecvați inclusiv pe unii ca Van Dijk sau Rudiger. A nu se înțelege că îl compar pe Radu cu ei.
Prea puțin pentru o evaluare
10 minute în acest United-Tottenham 2-2. Prea puțin timp pentru o evaluare a debutului lui Radu Drăgușin. Câteva pase simple și exacte la primul coechipier disponibil sau la propriul portar. Intenția explicită de a participa la joc, de a primi mingea.
Concentrare laolaltă cu o anumită încordare în condițiile debutului chiar pe Teatrul Viselor. Plus posibila eroare de interpretare la ocazia lui McTominay, previzibilă pentru un fundaș central care acum câteva zile de-abia făcea vizita medicală la noul lui club.
O boală contagioasă
Următoarea partidă a lui Tottenham va fi contra lui Manchester City, peste o săptămână. Ne vom lămuri atunci dacă Postecoglu chiar este dispus să joace cu 3 fundași centrali. Fiindcă acum toată lumea este validă. Deocamdată suntem pe teritoriul supozițiilor.
Personal am căzut și eu în oala bolborosindă a Drăgușinomaniei. Am scris despre o evoluție de 5 minute din timpul regulamentar plus 5 de prelungiri, cât despre un meci întreg. Pare ceva contagios.
{{text}}