Vacanța s-a terminat, echipele din Superliga și-au încărcat bateriile în stagii de pregătire, iar până la gongul care anunță reluarea campionatului au mai rămas doar câteva zile. Sepsi și Poli Iași deschid „balul” fotbalului autohton, vineri, de la ora 17:00.
Ca la fiecare start sau reluare a sezonului, Gazeta Sporturilor lansează cele mai importante zece întrebări.
Avem un sezon plin de surprize, de neprevăzut, dar cel mai important pentru cele mai tari echipe de la noi este că n-au pierdut jucători de bază în această pauză competițională.
Vorbim de FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova şi Rapid, care și-au păstrat vedetele în curte, dar au punctat serios la capitolul transferuri. Jucători aduși pe sume importante de bani, tocmai pentru a pune mâna pe mult râvnitul trofeu în mai.
Pe lângă valoarea lotului, FCSB porneşte în 2024 şi cu un avantaj consistent, unul care să o facă să spere la câştigarea titlului după 9 ani. Nu o spunem doar noi, ci și rivalii roș-albaștrilor.
Chiar dacă în club un „taifun” își face de cap, iar Camora şi Deac nu au mai arătat forma din anii când CFR domina competiţia internă, gruparea din Gruia rămâne o forţă. În principal, pentru că a ştiut cum să gestioneze meciurile decisive.
În plus, şi statistic, clujenii sunt singurii care au câştigat campionatul, deşi nu au intrat în play-off de pe prima poziţie! Se întâmpla asta în sezonul 2020-2021. Au însă şi un mare dezavantaj, spre deosebire de celelalte trei contracandidate: nu beneficiază de la fel de multă susţinere din partea fanilor.
Pe locul 3 la finalul anului, Universitatea Craiova speră să scrie istorie, iar Bănia așteaptă un titlu din 1991. Același lucru speră și Rapidul, care din 2003 nu a mai simțit gustul victoriei.
Bulgarul Ivaylo Petev și italianul Cristiano Bergodi vor să intre în istoria fotbalului nostru și să arate cum se manifestă „nebunia” suporterilor pătimași. „Ion Oblemenco” sau Giuleștiul s-ar transforma pentru mult timp în cel mai fierbinte loc din țară, dacă Universitatea sau Rapid ar aduce titlul acasă, după ani de pauză.
Mai mult, rapidiștii sunt împinși din spate de Săpunaru, liderul din teren pe care nu-l găsim la celelalte contracandidate. Veteranul vișiniilor bucureșteni are o experiență colosală pentru nivelul Superligii. În plus, a crescut în galerie și e legătura directă dintre jucători și fani.
Cum arată cotele caselor de pariuri?
- FCSB » 1,35
- CFR Cluj » 4,50
- U Craiova » 12,00
- Rapid » 18,00
- Farul » 200,00
Schimbarea sistemului de disputare a campionatului în cel cu play-off & play-out a avut ca scop şi să transforme competiţia în una mai competitivă, care să fie atractivă pe toată durata sezonului.
Chiar dacă Dan Petrescu și Gică Hagi au criticat sistemul în mai multe rânduri, cei doi tehnicieni au dovedit că au talent și și-au trecut titlul în CV. Dan Petrescu, cel puțin, e „Rege” la acest capitol.
Totuşi, din cele opt ediţii de Superligă pornite la drum din 2015-2016 și până în prezent, doar în trei s-a decis campioana în ultima rundă! S-a întâmplat în sezonul 2016-2017, când Viitorul, în prezent Farul, triumfa și-și adjudeca primul titlu de campioană a României.
Apoi, CFR Cluj a trăit periculos până la final, dar a pornit artificiile și-a făcut show în Gruia. Sezoanele 2017-2018 și 2019-2020 au fost un adevărat roller coaster, dar s-au încheiat cu multă șampanie.
Un trofeu individual este întotdeauna vânat de jucători, iar titlul de golgheter al României este unul dintre ele. În acest moment, nu mai puţin de 9 jucători din topul marcatorilor după 21 de etape sunt separaţi în clasament doar de 3 goluri!
Nimeni n-a plecat, toţi vor evolua pe prima scenă şi în partea a doua a campionatului, fapt care face şi mai atractivă lupta pentru acest trofeu. Rămâne de văzut însă cine va primi „Gheata de Aur” la finalul actualului sezon.
Se va impune un mijlocaş? Darius Olaru are 10 goluri, Eduard Florescu, Dan Nistor, câte 9 goluri fiecare. Sau va câştiga un vârf? Aurelian Chiţu, Alexandru Pop, câte 9 goluri.
Ori va fi o luptă între Florinel Coman (9 goluri) şi Alexandru Mitriţă (8 goluri)? Rămâne de văzut.
Cum arată cotele caselor de pariuri:
- Florinel Coman (FCSB) » 3,50
- Aurelian Chițu (FCU Craiova) » 4,00
- Darius Olaru (FCSB) » 4,50
- Dan Nistor (U Cluj) » 6,00
- Albion Rrahmani (Rapid) » 8,00
Cele două victorii din finalul anului 2023, 2-0 cu FC Botoșani și 1-0 cu FC Voluntari, au apropiat-o pe Dinamo la 7 puncte de prima poziţie care-i asigură salvarea de la retrogradarea directă.
Exact câte avea după 21 de etape din sezonul 2021-2022, atunci când a prins barajul. Totuşi, spre deosebire de ediţia amintită trebuie să notăm că:
- nu avem pe prima scenă echipe care să se confrunte cu probleme financiare precum ale celor de la Gaz Metan şi Academica Clinceni, formaţii pe care le-a depăşit în clasament;
- iar privind spre liga secundă, unde multe echipe nu au drept de promovare, şansele de a întâlni o grupare mai slabă decât Universitatea Cluj sunt mult mai mari.
Cine retrogradează? Cum arată cotele caselor de pariuri:
- FC Botoșani » 1,08
- Dinamo » 1,35
- Poli Iași » 2,70
- FC Voluntari » 3,00
- UTA Arad » 4,00
CS Universitatea Craiova, Sepsi, FCU Craiova, Universitatea Cluj, Dinamo şi FC Botoşani au făcut cel puţin o schimbare de antrenor în primele 21 de etape.
Iar despre Andrea Mandorlini (CFR Cluj), Ilie Poenaru (FC Voluntari) şi Florin Pîrvu (Petrolul) s-a scris, în mai multe rânduri, că au fost aproape de a fi înlocuiţi.
Vor rezista aceștia până la finalul actualului sezon? Vor fi surprize la acest capitol?
Unul dintre cei care ar putea intra pe lista neagră este chiar Cristiano Bergodi, dar asta doar în cazul în care va continua seria negativă din finalul lui 2023.
An pe care l-a încheiat cu şapte meciuri la rând fără victorie! Iar suporterul giuleștean are pretenții de titlu, nu de play-out.
În fiecare pauză competiţională, pe prima scenă au fost transferaţi jucători consideraţi „mari lovituri”, dar care s-au dovedit a fi eşecuri totale.
Şi în iarna aceasta, CFR Cluj l-a adus pe Omar El Kaddouri, un fotbalist cu un CV impresionant, iar FCSB a achiziţionat „racheta” Nana Antwi, de la FC Urartu.
Rapid se laudă cu două transferuri chiar de la rivalele în lupta pentru titlu, Ermal Krasniqi (venit de la CFR Cluj) şi Damjan Djokovic (venit de la FCSB).
Care dintre aceştia se va impune şi cine va fi marea dezamăgire?
Cine a făcut cele mai interesante transferuri?
- FCSB: Baba Alhassan (Hermannstadt), Luis Phelipe (Poli Iași), Nana Antwi (Urartu)
- CFR CLUJ: Alan Aussi (Ponferradina B), Omar El Kaddouri (PAOK), Petar Mamic (Zalgiris), Kader Keita (Sivasspor)
- U CRAIOVA: Pyry Soiri (HJK Helsinki), Denil Maldonado (FC Motagua)
- RAPID: Ermal Krasniqi (CFR Cluj), Borisav Burmaz (Vozdovac), Florent Hasani (KF Tirana), Damjan Djokovic (FCSB)
Calificarea României la turneul final Euro 2024 vine cu o motivaţie în plus pentru jucătorii din campionat, prezenţa în lotul pe care Edward Iordănescu se va baza în Germania.
De-a lungul mandatului său, 14 dintre cei 18 jucători debutaţi de actualul antrenor au fost selecţionaţi din principala competiţie internă!
Ba mai mult, 34,4% dintre selecţiile strânse de cei cu minute sub tricolor în 2023 au revenit fotbaliştilor din Superligă.
15dintre cei 32 de jucători care au evoluat în cele 10 meciuri din campania de calificare Euro 2024 au fost selecţionaţi cel puţin pentru un meci din campionatul României, cele mai multe minute fiind consemnate în dreptul lui Horaţiu Moldovan (720) şi Nicuşor Bancu (540)
În primele 21 de etape au evoluat 189 de străini, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat înaintea reluării campionatului după pauza de iarnă.
Privind achiziţiile de până acum, constatăm că sunt cel puţin 20 de nume noi, iar perioada de mercato rămâne deschisă până pe 12 februarie.
Astfel, sunt şanse mari ca recordul stabilit în 2014/2015, 220 de astfel de jucători cu minute pe durata unei stagiuni, să fie depăşit.
- 2023/'24 - 189 străini
- 2022/'23 - 200 străini (158 străini la intrare în pauza de iarnă, et. a 21-a)
- 2020/'21 - 210 străini (159 străini la intrare în pauza de iarnă, et. a 15-a)
- 2014/'15 - 220 străini (152 străini la intrare în pauza de iarnă, et. a 17-a)
Cum arată echipa străinilor din Liga 1 după cotele de piață?
- Zima (Petrolul) – Braun (Rapid), Kresic (CFR Cluj), Velkovski (Dinamo), Radunovic (FCSB) – Rață (FC Voluntari), Muhar (CFR Cluj), Bauza (FCU Craiova) – Bamgboye (Rapid), Compagno (FCSB), Krasniqi (Rapid)
Revenirea spectatorilor pe stadioane reprezintă un mare câştig pentru întrecerea internă, care ani la rând a oferit imagini dezolante cu tribunele goale.
Acum, după disputarea a 168 de partide, media spectatorilor/meci este de 6.695, cu o mie peste cea consemnată la finele stagiunii precedente.
În cazul în care şi în primăvară va continua trendul din prima parte a campionatului, s-ar putea vorbi de cel mai bun sezon de după 1990 la acest capitol.
Iată care au fost sezoanele de după 1990 care au înregistrat medii de peste 7000 de spectatori/meci:
- 2002/'03 - 7.703
- 1990/'91 - 7.573
- 2003/'04 - 7.268
Fiecare echipă caută să descopere sau să investească bani în cei mai promițători jucători.
FCSB e specialista transferurilor pe multe milioane de euro, iar Gigi Becali știe că și acum are în echipă „bijuterii” pe care ar putea lua milioane de euro.
Așa s-a întâmplat cu Dennis Man, care a ajuns la Parma pentru 11 milioane de euro, Nicolae Stanciu, 9,8 milioane la Anderlecht, sau Vlad Chiricheș, la Tottenham, pentru 9,5 milioane de euro.
Și Universitatea Craiova a mișcat decisiv la acest capitol, iar în conturile clubului lui Rotaru au intrat milioane bune de euro. Parma a plătit 9,1 milioane de euro pentru Valentin Mihăilă, iar americanii de la New York City au achitat 8 milioane de euro pentru transferul lui Alexandru Mitriță.
Cine sunt jucătorii cel mai bine cotați din Liga 1?
- Darius Olaru (FCSB) » 6,5 milioane euro
- Florinel Coman (FCSB) » 5 milioane euro
- Octavian Popescu (FCSB) » 3,4 milioane euro
- Cristian Manea (CFR Cluj) » 3,2 milioane euro
- Alexandru Mitriță (U Craiova) » 2,8 milioane euro
{{text}}