Campionate

Concediat și de AS Roma, Jose Mourinho a strâns o adevărată avere în urma demiterilor!

Jose Mourinho

Articol de Alexandru Stanciu  —  Tuesday, 16 January 2024

Jose Mourinho (60 de ani) a fost demis de către AS Roma, lăsând echipa pe locul 9 în Serie A, cu 29 de puncte, la 5 în spatele ocupantei poziției a patra, Fiorentina.

Portughezul se afla la al treilea sezon pe banca romanilor, alături de care a câștigat trofeul Conference League în 2022, trecând în finală de Feyenoord, scor 1-0. Mourinho a dus-o pe Roma și în finala Europa League în 2023, dar a pierdut la loviturile de departajare în fața Sevillei, scor 1-4, după 1-1 în cele 120 de minute jucate.

Jose Mourinho, despăgubiri în valoare de 80 de milioane de lire sterline din demiteri

>

Demiterea de la AS Roma este a șasea din cariera lui Jose Mourinho, după ce portughezul a mai fost concediat de Chelsea, în două rânduri, de Manchester United, Tottenham și Real Madrid.

Sumele primite de Jose Mourinho în urma demiterilor: 

  • Chelsea (primul mandat): 18 milioane de lire sterline
  • Real Madrid: 17 milioane de lire sterline
  • Chelsea (al doilea mandat): 8,3 milioane de lire sterline
  • Manchester United: 19,6 milioane de lire sterline
  • Tottenham: 15 milioane de lire sterline
  • AS Roma: 3 milioane de lire sterline

Jose Mourinho a ajuns prima dată la Chelsea în 2004 și a reușit să câștige două titluri în Premier League, în primele două sezoane la cârma londonezilor. În acel timp Mourinho a mai cucerit Cupa Angliei în 2007 și de două ori Cupa Ligii Angliei, în 2005 și 2007. 

Portughezul a ajuns cu Chelsea până în semifinalele Champions League în 2005 și 2007, dar a fost eliminat în ambele dăți de către Liverpool. Mourinho a fost demis de către Roman Abramovich la începutul sezonului 2007-2008, stagiune în care Chelsea a ajuns ulterior până în finala Champions League sub comanda lui Avram Grant, pierzând la penalty-uri în fața lui Manchester United, scor 5-6, după 1-1 în cele 120 de minute jucate.

Jose Mourinho a ajuns la Real Madrid în 2010, unde a reușit să câștige un titlu în La Liga (2012), o Cupă a Spaniei (2011) și o Supercupă a Spaniei (2013). Mourinho nu a reușit să-i ducă pe „galactici” în finala Champions League, oprindu-se în semifinale de fiecare dată. În 2011 Real Madrid era eliminată de către Barcelona, în 2012 de Bayern Munchen și în 2013 de Borussia Dortmund. 

Mourinho a fost demis de Florentino Perez la sfârșitul acelui sezon și a fost înlocuit cu Carlo Ancelotti, care a reușit să câștige Champions League la primul sezon pe banca Realului.

A doua demitere de la Chelsea, la doar câteva luni de la conflictul cu Eva Carneiro

Jose Mourinho s-a întors la Chelsea după plecarea de la Real Madrid în vara anului 2023 și a reușit să mai aducă un titlu pentru londonezi, cucerind Premier League în 2015, alături de încă o Cupă a Ligii. Abramovich l-a demis din nou pe Mourinho în decembrie 2015, după o serie de rezultate negative, care au culminat cu momentul în care Mourinho a jignit-o în timpul unui meci pe medicul echipei, Eva Carneiro.

Eva Carneiro, fost medic al echipei Chelsea

Jose Mourinho s-a întors în Premier League în 2016, când Manchester United i-a oferit un contract valabil pe trei sezoane, pentru a-l înlocui pe Louis Van Gaal. Pe banca „diavolilor roșii” portughezul a reușit o clasare pe locul 2 în sezonul 2017-2018, o Cupă a Ligii Angliei și O Supercupă a Angliei în 2017, an în care a câștigat și Europa League.

Mourinho a fost concediat de Manchester United în decembrie 2018, în urma unei înfrângeri cu Liverpool, scor 1-3, locul său fiind luat de către Ole Gunnar Solskjaer.

În noiembrie 2019 Jose Mourinho a preluat a treia echipă din Premier League, pe Tottenham, fără să reușească să cucerească vreun trofeu. Tottenham urma să dispute finala Cupei Ligii Angliei în compania lui Manchester City, dar Jose Mourinho a fost demis cu o zi înaintea finalei deoarece s-a împotrivit ideii Superligii, fapt care l-a deranjat pe patronul echipei, Daniel Levy. Ryan Mason a fost numit interimar în locul lui Mourinho, dar Tottenham a pierdut atunci finala, scor 0-1.

Porto și Inter, singurele echipe care n-au vrut să se despartă de Jose Mourinho

Jose Mourinho și-a făcut intrarea în lumea fotbalului european după ce a reușit performanțe extraordinare pe banca lui Porto, cu care a reușit să câștige de două ori campionatul în Portugalia, în 2003 și 2004, o Cupă și o Supercupă și de asemenea, Cupa UEFA în 2003 și trofeul Champions League în 2004. Portughezii doreau să continue alături de Mourinho, dar acesta a ales să dea curs ofertei de la Chelsea.

Mourinho a ajuns la Inter după prima aventură la Chelsea și i-a cucerit imediat pe italieni. Portughezul a câștigat Supercupa Italiei și Serie A în 2009, iar în 2010 portughezul a reușit „eventul”, câștigând Cupa Italiei, Serie A și Champions League. Imediat după finala câștigată în fața lui Bayern, chiar pe Allianz Arena, scor 2-0, Mourinho și-a anunțat plecarea de la Inter, dând curs ofertei de la Real Madrid.

VIDEO. Imagini emoționante cu Mourinho la despărțirea de AS Roma

>

Vezi și alte știri:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.