Opinii

De ce Messi și nu Haaland?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Tuesday, 16 January 2024

Mare tevatură, chiar scandal, din pricină că Lionel Messi a fost desemnat Cel mai bun jucător al anului 2023. În special presa din țările scandinave a reclamat că premiul FIFA The Best nu trebuia acordat argentinianului de 36 de ani, ci norvegianului Erling Haaland de 23, campion al Angliei cu Manchester City și golgheter în Premier League cu 36 de goluri.

Cu atât mai mult i s-ar fi cuvenit trofeul lui Haaland cu cât s-a luat în calcul perioada de după Mondialele din Qatar 2022. Practic, primele 8 luni ale lui 2023, în care Messi, din iunie 2023 la Inter Miami, n-a mai strălucit ca în tinerețe.

Cei doi au concurat umăr la umăr pentru supremație. Cum Messi a avut de partea sa căpitanii echipelor naționale de pretutindeni și publicul, iar Haaland selecționerii și ziariștii, diferența au făcut-o, la punctaj egal, purtătorii de banderole. Aceștia au votat mai mulți pentru Lionel, câte 5 puncte de fiecare loc 1. 

Între ei, alături de Lukaku și Valverde, de Lewandowski, Salah și Mbappe, de Modric, Dzeko, Kane și alții, s-a pronunțat și Nicolae Stanciu, căpitanul "tricolorilor" indicând ordinea Messi, Mbappe, De Bruyne. De notat și că, votând Haaland, Mbappe și Osimhen, Edi Iordănescu a fost printre puținii ce nu l-au inclus pe argentinian între primii 3. Gusturile însă nu se discută, de acord.

Remarcabilă atitudinea lui Mbappe, care a început lista proprie cu Messi, în ciuda fricțiunilor avute cu acesta la PSG. De semnalat și fair-play-ul lui Messi însuși, căci sud-americanul l-a pus numărul 1 chiar pe principalul său contracandidat, pe Haaland!

Nu-i ușor de răspuns la întrebarea de ce a triumfat Messi, ales totodată și Sportivul Anului în The Time Magazine, atenție!, cel dintâi fotbalist și cel dintâi non-american din istorie în postura respectivă. Poate pentru că a câștigat Cupa Ligilor (Mexic și SUA) cu Miami, competiție la care au participat formații din ambele țări, dar în care Inter a însemnat, opinia majorității comentatorilor, "cea mai slabă echipă din cele două campionate". Scoasă anevoie la lumină de talentul nepereche al lui Messi!

Ar fi un argument, ar putea fi, dar în măsură să convingă? Dacă nu, s-ar cădea să-i dăm dreptate lui Gary Lineker, mare fan Lionel, care aprecia că acest al 3-lea FIFA The Best oferit lui Messi vine să răsplătească bucuriile fără seamăn pe care micuțul argentinian le-a dăruit unui număr imens de oameni de-a lungul atâtor și atâtor ani. De aici și rezerva fostului atacant insular că "dacă Haaland ar fi primit titlul înaintea lui Messi, fotbalul ar fi avut destule motive să se simtă jignit". Pentru că finețea va fi mereu de preferat forței.

În aceeași idee, dar mai elegant, s-a exprimat și Pep Guardiola când lui Lionel i s-a înmânat, în 2023, al 8-lea Ballon d'Or: „Există Messi și ceilalți. Ar trebui să fie două Baloane de Aur, obligatoriu unul pentru Messi și încă unul. Întrucât cel mai rău sezon al lui Messi e întotdeauna mai bun decât cel mai reușit sezon al altuia".

Sigur că Lineker și Guardiola exagerează. La fel de adevărat e însă că jocul lui Lionel Messi, uneori aproape de perfecțiune, poate arunca în aer orice regulă. Și lasă loc liber celei mai dezlănțuite imaginații. Pentru că el pare uneori inventat, adus din altă galaxie.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.