Tenis

Verdictul expertului în „cazul Halep”: „E o anomalie din punct de vedere juridic” + „Simona a început să întoarcă armele”

Cristian Cernodolea, avocat specializat în sport și agent FIFA, nu crede în posibilitatea ca Simona Halep, 32 de ani, să fie achitată la TAS. Cel mult, sportivei din România ar putea să i se reducă pedeapsa, spune Cernodolea.

Articol de Alexandru Barbu  —  marţi, 16 ianuarie 2024

Cristian Cernodolea, avocat specializat în sport și agent FIFA, nu crede în posibilitatea ca Simona Halep, 32 de ani, să fie achitată la TAS. Cel mult, sportivei din România ar putea să i se reducă pedeapsa, spune Cernodolea.

  • Pe 12 septembrie 2023, Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022. 
  • Suspendarea primită din partea ITIA a fost drastică, 4 ani. 
  • Simona Halep a înaintat apel la TAS și va fi audiată în perioada 7-9 februarie. 
  • 6 octombrie 2026 ar fi data la care suspendarea Simonei Halep ar expira, dacă TAS nu schimbă decizia.

VIDEO. Avocatul sportiv Cristian Cernodolea: „Nu aș putea să anticipez un verdict total favorabil Simonei Halep”

>

„Depinde foarte mult de strategia pe care Halep o va adopta. Părerea mea este că sunt șanse minime ca ea să fie achitată, să i se ridice complet suspendarea, pentru că există multe elemente științifice în cazul ei. 

Dopingul e un «strict liability offense», adică dacă te-am prins dopat, ești dopat! Nu mă interesează cum ți-a ajuns în sistem (n.r. - substanța interzisă). Nu ești prezumat a fi nevinovat, există prezumția că te-ai dopat în mod voluntar. Sunt șanse să i se micșoreze pedeapsa, însă nu semnificativ”, a precizat Cernodolea la GSP Live. 

Cristian Cernodolea: „Am văzut că Simona Halep a început să-și întoarcă armele către Mouratoglou”

Apoi, avocatul a taxat ITIA pentru modul în care Agenția procedează în aceste cazuri:

„Acum reprezint un tenismen ATP (n.r. - e vorba despre Dragoș Nicolae Mădăraș) într-un caz cu ITIA, agenția care a condamnat-o și pe Halep. Cunosc bine procedurile, atât pe cele de la ITIA, cât și pe cele de la TAS.

Pot să spun că cei de la ITIA nu sunt tocmai total imparțiali când vine vorba despre judecarea sportivilor. Ei te acuză ca fiind vinovat, tot ei numesc judecătorul care dă verdictul... E cumva o anomalie din punct de vedere juridic.

La TAS, Simona poate va avea parte de un proces mai echidistant, dar mi-e greu să văd o achitare, poate o reducere a pedepsei.

Am văzut că Simona a început să-și întoarcă armele către Mouratoglou și să mute cumva vina pe alte aspecte. Dar nu aș putea să anticipez un verdict total favorabil Simonei”. 

Mai multe articole despre Simona Halep:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.