Auto

Carlos Sainz, cel mai vârstnic învingător în Raliul Dakar, la 61 de ani! » În 2023 s-a retras, cu două vertebre fracturate

+8 Foto
Carlos Sainz, câștigător în Raliul Dakar 2024 Foto Imago

Articol de Luminița Paul  —  vineri, 19 ianuarie 2024

Spaniolul Carlos Sainz s-a impus pentru a patra oară în faimosul Raliu Dakar, de data aceasta cu o mașină Audi, după ce câștigase și în 2010, 2018 și 2020. Fiul său, Carlos, pilotul lui Ferrari în Formula 1, l-a fost la finiș pentru a-l îmbrățișa

Cele două săptămâni ale Raliului Dakar, unul dintre evenimentele sportive așteptate la începutul fiecărui an, s-au încheiat, iar Carlos Sainz s-a impus din nou la categoria mașini.

Este a patra victorie a pilotului veteran, care va împlini 62 de ani pe 12 aprilie și care și-a extins astfel recordul de cel mai vârstnic învingător.

Sainz a finalizat competiția cu o oră, 20 de minute și 25 de secunde în fața belgianului, debutant, Guillaume de Mevius (Overdrive Toyota), pe locul 3 clasându-se francezul Sebastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme), de 9 ori campion mondial de raliuri.

Loeb fusese cel mai puternic adversar al lui Sainz în ediția de față, până când joi, 18 ianuarie au apărut probleme mecanice.

+8 Foto
Carlos Sainz Raliul Dakar 2024 Foto Imago

Carlos Sainz, premieră pentru Audi

Audi, pentru care a concurat Carlos Sainz, este așteptată să se concentreze de acum pentru intrarea în Formula 1 în 2026. Până atunci, este prima echipă care a reușit victoria cu o mașină propulsată de un motor electric.

Această mașină este atât de specială, atât de dificil de condus... Sunt foarte fericit pentru Audi”, a declarat Sainz, cel care a preluat poziția de lider din etapa a 6-a, după ce pilotul saudit Yazeed Al-Rajhi a avut un accident.

„Ca să mă aflu aici la vârsta mea, să rămân la acest nivel... a fost nevoie de foarte multă muncă. Lucrurile nu vin așa, pur și simplu, însă arată că atunci când muncești din greu, în mod normal ești răsplătit”, a spus pilotul veteran, cel care este campion mondial de raliuri în 1990 și 1992, citat de Reuters.

2023, an de coșmar, cu spatele rupt

„Începutul a fost dificil, veneam după o problemă medicală gravă, a trebuit să mă recuperez, de aceea victoria este o mare satisfacție”, a precizat el pentru As. Anul trecut, ibericul s-a retras din competiție după ce și-a fracturat vertebrele T5 și T6 într-un accident.

„Acum vreau să savurez acest triumf. Mă voi gândi la viitorul meu în următoarele săptămâni”, a mai spus Sainz. Pentru el, secretul reușitei a fost „să alergi mai mult decât ceilalți și să ai o strategie bună”, mai ales într-o ediție în care „dacă ratai într-o zi, te puteai duce direct acasă”.

8victorii, cele mai multe, în Raliul Dakar le are Stefan Peterhansel, urmat de Nasser Al-Attiyah, cu 5, apoi de Sainz și Ari Vatanen, cu câte 4

La final, toată familia, inclusiv Carlos Jr, pilotul de F1 al lui Ferrari, l-a așteptat pentru sosirea de la Yanbu, în Arabia Saudită, pe coasta Mării Roșii. „M-am bucurat enorm când i-am văzut acolo, soția nu-mi spusese că vor veni”, a admis el, emoționat.

Americanul Ricky Brabec (Honda) a câștigat la categoria motociclete pentru a doua oară, iar spaniola Cristina Gutierrez s-a impus la clasa ușoară Challenger. Ea a devenit doar a doua femeie, după germanca Jutta Kleinshmidt în 2001, care a luat un titlu în Dakar.

Prima ediție a competiției a avut loc în 1978, pornind de la Paris și traversând deșertul Sahara până în capitala Senegalului. În 2009 s-a mutat în America de Sud din motive de securitate, iar din 2020 se desfășoară în Arabia Saudită.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.