Fotbal   •   Liga 1   •   RAPID

Lovitură pentru Rapid: un nou proces! De ce a fost dată în judecată + I se cere un milion de euro

Articol de Marius Mărgărit, Sergiu Alexandru   —  duminică, 21 ianuarie 2024

Rapid are parte de un nou proces. De data asta nu cu vreun fost jucător, ci cu Andrei Păunescu.

UPDATE 13:30 » Rapidului i se cere un milion de euro

Rapid a fost dată în judecată pentru că vinde produse inscripționate cu versrurile clubului și i se cere un milion de euro ca daune. CFR Călători a fost acționată în instanță pentru că a trecut versuri din imn pe locomotiva dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea Rapidului, iar firma Mobexpert a fost dată în judecată pentru că are la vânzare anumite produse cu versurile imnului. 

În total, Andrei Păunescu care 4,15 milioane de euro.


  • FC Rapid - 1.000.000 de euro
  • Vinicola Averești 2000 SA - 1.000.000 de euro
  • Romfilatelai SA - 200.000 de euro
  • CS Rapid - 500.000 de euro
  • Superbet - 500.000 de euro
  • Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert - 500.000 de euro
  • Metrorex - 200.000 de euro
  • Dante Internațional SA - 100.000 de euro
  • Stargift SRL - 50.000 de euro
  • Retail Concept Design SRL - 100.000 de euro

Andrei Păunescu a dat-o în judecată pe Rapid

După ce a fost dată în judecată de mai mulți foști fotbaliști, care au cerut plata salariilor restante, Rapid a fost chemată din nou în instanță. Acum, a fost reclamată de Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, cel care a compus imnul Rapidului.

Andrei Păunescu a dat mai multe companii în judecată, 10 la număr. Pe listă se află și FC Rapid 1923 și Clubul Sportiv Rapid. Dar și o casă de pariuri, Metrorex, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Mobexpert, firma deținută de Dan Șucu, acționarul majoritar al Rapidului.


Reclamația are ca obiect „drepturile de autor și drepturile conexe”. Iar potrivit Orange Sport, Andrei Păunescu acuză acele companii că au comercializat versurile imnului Rapidului fără acordul său.

Rapid ar avea dreptul să utilizeze versurile lui Adrian Păunescu, dar nu în scopuri comericale, și se pare că giuleștenii au încălcat decizia și au folosit versurile pe diverse obiecte vândute.

Povestea imnului Rapidului

Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, a povestit în 2020 cum a fost compus imnul Rapidului, la o miuță la care a luat parte și directorul Gazetei Sporturilor, Ovidiu Ioanițoaia, pe atunci jurnalist la revista Flacăra. 

„Acest imn s-a născut foarte simplu. Era iunie 1980, eram la redacția Flacăra, tata ne-a luat în mașină pe mine, aveam 11 ani, pe Victor Socaciu, care era tânărul folkist de atunci și pe care-l lua peste tot, scriau și făceau împreună lucruri frumoase pentru cenaclul Flacăra, pe Ovidiu Ioanițoaia, gazetar sportiv la revista Flacăra, și pe Victor Niță, tot de la Revista Flacăra. 

Am ajuns la stadionul Giulești. Nu era zi de meci, era o zi în care Flacăra juca fotbal la poarta dinspre tunel, dinspre Teatrul Giulești. Ne încălzeam, urma să înceapă o miuță și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a zis lui Victor Socaciu: «Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec. 

Reamintesc: Rapidul era în Divizia B. Se luptase cu un an înainte cu Scorniceștiul, atunci abia pierduse lupta pentru promovare cu Progresul, parcă. Până s-a dus Victor Socaciu la mașină să ia chitara, nu exista muzică, nu exista nimic, nu existau versuri, tata i-a zis lui Ovidiu Ioanițoaia:  «Ovidiu, ia o hârtie!». Ioanițoaia nu avea hârtie cu el, că veniserăm să jucăm fotbal. A luat un șervețel, o chestie, un carton de mici, nu știu ce, ce era pe acolo prin așa-zisul tunel, la intrarea spre vestiare, și tata i-a spus: «notează!» 

«Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă și iubită ca Rapid». Apoi, Victor Socaciu a luat chitara, a scris muzica, tata a continuat să dicteze versurile la celelalte strofe și așa mai departe.  Asta s-a întâmplat acum fix 40 de ani, e povestea unui cântec uriaș pentru o echipă minunată și mereu prigonită, ceea ce tatăl meu a surprins în poezia care a devenit imnul Rapidului.

 Suntem peste tot acasă... singura echipă din lume care oriunde se duce e mai iubită chiar decât echipa gazdă.  Tata nu numai că iubea Rapidul, dar avea o solidaritate teribilă cu echipele civile și mai ales cu cele prigonite de sistem. 

Din păcate, Rapidul în niciun sistem n-a fost favorizată. Maximum a fost lăsată să-și facă treaba, așa cum s-a întâmplat și în '99, și 2003, când a luat titlul.  Tata avea o dragoste de părinte care-și iubește copilul. D-aia a și scris acest imn. Desigur, marea dragoste a tatei era Craiova, dar iubea și Rapidul”, a povestit Andrei Păunescu la Rapid TV.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.