Numirea lui Adrian Mutu la CFR mai că a provocat țipete de bucurie printre rivale
Mulțumim pentru tot, Andrea Mandorlini! Comunicatul celor de la CFR Cluj la despărțirea de antrenorul italian este un impecabil document de diplomație, din care dacă citești printre rânduri pricepi că până la urmă toată lumea a fost mulțumită.
Mandorlini nu a plecat cu mâna goală, a lăsat loc de bună ziua, iar clubul a scăpat de o povară, fără să bage prea adânc mâna în buzunar. Are el, fotbalul, tot felul de păcate, dar e un teritoriu al păcii universale, unde o mână spală pe alta, iar capul plecat sabia nu-l taie. Îl mângâie.
Statistica lui Mandorlini
În câteva propoziții autorii comunicatului își manifestă „recunoștința pentru munca neîntreruptă” a deja fostului antrenor, punând însă la vedere și palmaresul scurtului său mandat. 27 de partide, dintre care 11 victorii, 9 egaluri și 7 înfrângeri.
O statistică totuși modestă pentru pretențiile fostei campioane, ilustrată nu atât de linia de clasament, cât de aspectul insipid al jocului. Corolarul a fost fără dubiu înfrângerea de la Botoșani, meci încheiat fără nicio realizare de CFR și cu un car de nervi din partea lui Nelu Varga, patronul cu afaceri transparente ca sticla mată de Murano.
Prietenul la CFR se cunoaște
Succesorul este Adrian Mutu, tocmai făcut pachet de Neftchi Baku, om pe care Varga mărturisește că l-a mai dorit în două rânduri și de care spune că îl leagă o trainică prietenie. De unde legătura asta, nici cu gândul nu putem gândi, nici cu mintea judeca.
„L-am mai vrut de două ori, dar nu pentru că este prietenul meu, ci pentru că este un antrenor care a făcut treabă peste tot pe unde a fost. Sunt convins că va face și la CFR Cluj”, spune șeful lui CFR. E clar, îl confundă cu cineva. Cu Unai Emery? Cu Xabi Alonso? Bineînțeles că sunt ironic, dar ca să nu o dau în ciobănie, vorba lui Răducioiu, prefer așa.
Adrian Mutu, cu fularul celor de la CFR ClujFotbal tip Serie A 1970
În fond ce fel de antrenor este Adrian Mutu? Unul pasionat de meserie, care vrea să ardă etapele? Cu siguranță. Unul care are o părere foarte bună despre posibilitățile lui? Desigur, dar asta ni se cam întâmplă tuturor, măcar din când în când.
Este Mutu un temerar care imprimă echipelor lui un stil spectaculos, ofensiv, poate chiar riscant, în consonanță cu ce reprezenta el ca jucător? Nu, evident nu. Echipele pregătite de Mutu sunt prudente și plicticoase. Mutu a preluat de la școala italiană fotbalul din Serie A. Dar nu Serie A de acum, ci din urmă cu 40-50 de ani.
Arta amiciției
Născut sub o zodie norocoasă, Adrian Mutu beneficiază de încă o șansă, oferită acum de prietenul Varga. Poate e și asta o artă, să știi cu cine să te împrietenești. Nu contează din ce zonă a societății. CFR este de acum noul teatru de manevră al lui „Brili”, un loc unde nu i se pretinde titlul, ci doar un loc în clasament care să permită participarea în Europa League. Bo-ie-ri-e.
Promisiunea că poate deveni un soi de Alex Ferguson, prin longevitate și performanțe, are rolul să ne facă să credem că Anglia s-a mutat în Gruia și că domnul N. Varga este un fin cunoscător al fenomenului. Ce comedie!
Va fi numirea lui Mutu la CFR un șoc la echipă? Sau va fi un șoc pentru echipă? Cei de la FCSB râd pe înfundate și nici Craiova și Rapid nu par în pragul depresiei.
{{text}}