Eliminarea lui Djokovic în semifinală și abandonul lui Nadal înaintea turneului de la Melbourne par să transmită un mesaj. Încheiem o eră glorioasă și dictatorială. Urmează turbulențe puternice
Dear Tennis, you are more than just a game. You are an enduring love. Dragă Tenis, ești mai mult decât un simplu joc. Ești o dragoste de durată.
Sună mai bine în engleză, dar trebuie și traducere. O muzică melancolică însoțește vocea lui Rafa Nadal, care rostește textul cu inconfundabilul lui accent spaniol.
Emoție și reclamă
Este o reclamă la mașinile Kia, dar sună ca un mesaj de despărțire. Cariera unuia dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului a ajuns pe ultimii metri, iar pe fidelii lui suporteri îi interesează puțin spre deloc că Rafa tocmai a devenit ambasador al acestui sport tocmai pentru Arabia Saudită.
Un sport curat într-un spațiu geografic și cultural în care nu se petrec nici pe departe doar lucruri curate. Fanii lui Rafa varsă o lacrimă ascultând textul emoțional al reclamei. Cei pe care îi interesează că în acest timp conturile îi sunt alimentate ritmic sunt invidioșii. Păi, nu?
Momentul în care Djokovic și-a arătat vârsta
Vineri dimineață, Novak Djokovic și-a luat la revedere de la Australian Open după 2.195 de zile în care nu cunoscuse înfrângerea în primul Grand Slam al anului.
Nemuritorul Nole, omul pe care nu îl ating vârsta, oboseala, sațietatea gloriei, a arătat brusc ca un sportiv de aproape 37 de ani. Vulnerabil, irascibil, obosit. Vexat.
Italianul Jannik Sinner l-a bătut în 4 seturi pe recordmenul titlurilor de Grand Slam (24), pentru că bătaie se cheamă când câștigi în fața liderului mondial cu 6-1, 6-2, 6-7, 6-3. Mai ușor chiar decât o arată scorul.
Sinner. Mai tânăr, mai iute, mai flexibil
Ieșirea din scenă a lui Djokovic în semifinalele AO poartă o simbolistică aparte. La fel ca în cazul mesajului nu doar comercial al lui Nadal. Regele turneului de la Melbourne cu 10 titluri la activ a dat semne de uzură cronică. Nu a fost cred numai o zi mai proastă.
Nu a fost doar unul din meciurile acelea când nu îți merge jocul, când nu ai energie și te părăsește inspirația. Acolo, pe arena Rod Laver și sub privirile lui Rod Laver, s-a întâmplat mai mult decât atât.
Sinner l-a dominat fizic pe Djokovic. A fost mai iute, mai precis, mai elastic. Mai calm, mai ambițios. Nole a tras de el, dar se simțea diferența de ani. 14 mai puțin Sinner.
Prezicerea
Este riscant să spui că se vede apusul. Totuși, un jurnalist de peste Atlantic specializat în tenis (în anii \'60-\'70, când încă nu apăruseră ierahiile computerizate, faimoșii ziariști americani Tanguy și Bud Collins alcătuiau clasamentele de sfârșit de an) a prezis că 2024 va fi anul în care Rafa se va retrage, iar Nole nu va mai câștiga niciun Grand Slam.
Omul este clar în pronostic, ținând cont că nu se aștepta nimeni ca sârbul să capoteze fix la AO turneul lui fetiș. Dincolo de asta, nu trebuie să fii oracol ca să observi că după mult timp, prea mult, se petrece schimbul de generații.
Și se întâmplă, previzibil, mai degrabă prin auto-extincția treimii sacre - Federer, Nadal, Djokovic -, decât prin ofensiva de neoprit a tinerilor.
Novak Djokovic, foto: Imago ImagesÎn cei 15-16 ani, cât au stăpânit circuitul cei trei, au ofilit totul în jur și măcar o generație s-a irosit, îmbătrânind o dată cu ei. Vezi Grigor Dimitrov, Dominic Thiem, Jo Wilfrid Tsonga. Andy Murray a fost aproape de treimea sacră, dar nu a rezistat ritmului.
Cei care așteaptă la rând
Cu ce rămânem în anii care vin? Cu ce jucători, cu ce fel de tenis? Un posibil răspuns vine din a doua semifinală de la Melbourne, dintre Zverev și Medvedev.
Luptă titanică, muncă de esență colhoznică, dată fiind originea celor doi. Au fost și momente de tenis de cea mai bună calitate, dar tabloul general a fost dominat de schimburi de mingi care au depășit constant 25-30 de lovituri. La polul opus, pe teritoriul ofertant al creativității încă nestrunite îl avem pe Alcaraz, victimă acum a unui Zverev matematic și puternic.
Ar mai fi și Holger Rune pe aici, prin grupul de creație al lui Alcaraz, dar danezul este dezordonat și instabil emoțional. Cel mai echilibrat, și ca stil de joc, și emoțional, rămâne Yannik Sinner.
"Morcoveață" susținut permanent de băieții Carota Boys, om care s-a construit constant, pare acum în momentul de grație care i-ar putea oferi trecerea la nivelul cel mai de sus. Câștigarea unui Grand Slam.
Dear Tennis, așteptăm o finală!
În finala de la Melbourne, pe Sinner îl așteaptă rusul Medvedev învingător din nou într-un meci nesfârșit, de 5 seturi. Medvedev, cel cu nume de sihastru provoslavnic, Daniil, este într-un fel urmașul lui Rafa pe tărâmul anduranței.
Asta este însă altă poveste, pentru altă dată, când vom fi mai puțin lirici. Și chiar mai puțin pacifiști, căci Medvedev, altfel băiat destupat la minte și foarte tare-n clonț, a tăcut mâlc de fiecare dată când a fost întrebat ce părere are despre "operațiunea specială" declanșată de ai lui acum doi ani. Make silence, not war!
Dear Tennis, așteptăm o finală care să ne facă să uităm că e sfârșitul unei ere.
{{text}}