Liga 1

Verdict crunt al experților în arbitraj: „Două penalty-uri neacordate în Dinamo - Rapid, Găman nu are scuze!”

Articol de Liviu Manolache, Adrian Jitea  —  Sunday, 28 January 2024

În meciul de pe Arena Națională de sâmbătă seară, Dinamo - Rapid 1-2, nu au lipsit fazele litigioase de arbitraj. Iar oficialii rapidiști au avut două momente în urma cărora au susținut că meritau să primească 11 metri.

De fiecare dată meciul a fost oprit pentru ca fazele să fie revăzute în cabina VAR, unde se afla Ovidiu Hațegan. După analiza video, „centralul” George Găman a dat drumul la joc și n-a mai schimbat decizia inițială, de pe teren.

Experții în arbitraj consultați de Gazeta Sporturilor au analizat fazele respective și au dat verdictul.

Minutul 47: Rrahmani este faultat de Velkovski

Prima fază cu semne de întrebare a avut loc în minutul 47, la 1-1.

Paul Iacob a degajat din propria jumătate, Rrahmani a plecat lansat de lângă Velkovski, fundașul macedonean a pus piciorul stâng în dreptul albanezului, care a căzut și a cerut lovitură de la 11 metri. 

Aproape de fază, George Găman a făcut semn că jocul poate continua.

Minutul 47: Rrahmani este faultat de Velkovski

La prima oprire a jocului (min 46:30), cei din camera VAR au luat la analizat faza Velkovski - Rrahmani, iar imaginile TV l-au arătat pe „centralul” Găman în timpul comunicării cu Hațegan. 

Meciul a fost oprit mai bine de un minut, până în 47:44, atunci când a dat drumul la joc. Fără să meargă să revadă faza la marginea terenului.

Verdictul specialistului în arbitraj: „O piedică pusă de jucătorul lui Dinamo. Penalty!”

GSP.ro a luat legătura cu mai mulți foști arbitri, care au analizat faza din timpul meciului. Decizia a fost unanimă: penalty pentru Rapid!

„Găman se păcălește. Poate nu era într-o poziție bună și n-a văzut, dar asta nu e o scuză. De la televizor se vede OK, dar de pe teren nu știm. Oricum a greșit, nu există scuze! 

Este, fără îndoială, o piedică pusă de jucătorul lui Dinamo, care-i oprește deplasarea lui Rrahmani. Jucătorul lui Dinamo n-are nicio legătură cu mingea, ci doar cu picioarele fotbalistului în alb. E 11 metri!”, a spus unul dintre foștii „centrali” FIFA ai României.

Arbitrul contactat de GSP a ridicat și o întrebare importantă: „Ce îi transmite Hațegan în cască? De ce gesticulează Găman și ce îi explică lui Hațegan?”.

E dubios că Găman nu a mers să vadă faza pe monitor și să ia orice decizie vrea el. Sper să nu fie vorba de o nouă ignorare a mesajelor transmise din cabina VAR. Că Găman e specialist, a mai avut un meci cu Hațegan când nici nu l-a băgat în seamă și a greșit!
arbitru contactat de Gazeta Sporturilor

Minutul 74: Hențul lui Cr. Costin din devierea lui Papeau

Cea de-a doua fază în care giuleștenii au cerut penalty s-a petrecut în minutul 74 al meciului de pe Arena Națională, tot la 1-1.

Minutul 74: Hențul lui Cr. Costin din devierea lui Papeau

Mai exact în minutul 73:29, când mingea deviată ușor de Jayson Papeau a fost atinsă cu mâna în careu de către Cristi Costin. 

Și de această dată, Găman a lăsat jocul să continue. Iar din minutul 73:36 a început analiza fazei incriminate.

„Am fost foarte aproape”, se putea citi pe buzele „centralului” în dialogul său cu Ovidiu Hațegan.

 În minutul 74:55, Găman reia jocul fără să întoarcă decizia! E momentul în care camerele TV îl surprind pe președintele Daniel Niculae făcându-și cruce la tribuna oficială.

Cred că am avut două penalty-uri. Dacă n-am fi câștigat, ar fi fost viciere de rezultat! Am crezut până la final, știam că avem jucători de calitate
Daniel Niculae, președinte Rapid

Verdictul experților în arbitraj: „Mâna este într-o poziție nefirească. Penalty pentru Rapid!”

Și în acest caz, GSP.ro a apelat la analiza unui expert în arbitraj.

„Mâna se află într-o poziție nefirească. Nu are ce să caute acolo, iar din moment ce atinge mingea se poate da un singur verdict: lovitură de la 11 metri pentru Rapid! 

Nu înțeleg de ce Găman a stat mai bine de un minut de vorbă cu Hațegan când putea să se ducă bine mersi la monitorul VAR să revadă fază și să ia o decizie după doar câteva reluări. E inexplicabil! 

E penalty toată ziua, mâna este într-o poziție nefirească. N-avea ce căuta acolo. Concluzia e clară! Rapid a avut două penalty-uri cu Dinamo”, a spus arbitrul consultat de Gazeta Sporturilor.

4 este notape care George Găman a primit-o din partea GSP, după prestația pe care a avut în meciul Dinamo - Rapid 1-2

George Găman l-a mai sfidat pe Hațegan. A fost SUSPENDAT 3 luni de Vassaras

În sezonul trecut, George Găman a avut mari probleme după meciul Petrolul - CFR Cluj 2-5. 

Atunci, Găman l-a avut ca arbitru video pe Ovidiu Hațegan, care i-a atras atenția în cască la două momente că a greșit la unele decizii, dar olteanul a refuzat însă să meargă la monitorul VAR de la marginea terenului și a ignorat procedura lui Hațegan.

La acel meci au fost două erori mari:

  • în minutul 31 nu a acordat penalty pentru CFR la hențul comis de Mathaus; 
  • în minutul 49 a validat eronat golul marcat de Bîrligea, după ce comisese henț.

Din acel moment, 27 februarie 2023, Găman a fost oprit de la delegări până pe 21 iulie când a „fluierat” UTA Arad - CFR Cluj.

VIDEO. NEBUNIE ÎN GIULEȘTI! Jucătorii Rapidului au celebrat alături de fani succesul din meciul cu Dinamo

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.