Sporturi   •   Tenis   •   DEZVĂLUIRI

Episoade inedite ale ascensiunii lui Jannik Sinner, campionul de la Australian Open: „M-am simțit dezamăgit, să pierd în fața unui copil... Dar toată lumea spunea că este ceva deosebit”

Jannik Sinner cu trofeul de la Australian Open Foto: Imago

Articol de Luminița Paul   —  luni, 29 ianuarie 2024

Italianul Jannik Sinner, 22 de ani, proaspăt campion de Grand Slam, a avut un traseu inedit în carieră. Doi foști jucători importanți au amintiri semnificative despre el, pe când era doar un puști, dar arăta calități ieșite din comun

Născut în nordul Italiei, aproape de granița cu Austria, Jannik Sinner a arătat de mic calități sportive ieșite din comun. În schi. A ajuns la tenis pe când avea 7 ani, pentru că tatălui său îi plăcea acest sport.

Deseori, micul Jannik mergea 45 de minute pe jos pentru a-i vedea pe părinți la lucru.

Tatăl, Johann, era bucătar la restaurantul Talschlusshutte din Sesto-Val-Fiscalina, aproape de granița cu Austria, în nord-estul Italiei. Mama, Siglinde, servea în același local.


Este un început de poveste care ar fi putut să nu fie scris niciodată exact în această ordine. Jannik Sinner l-a transformat în ultimele luni și, mai ales, de duminică încoace, într-un refren regăsit peste tot.

Jannik Sinner: „A trebuit să cresc repede, să-mi gătesc, să-mi spăl hainele”

Până la urmă, puștiul cu bucle roșcate a ales tenisul. Îi plăcea mai mult. Curând, pentru el începea o nouă viață, departe de casă, încă adolescent fiind.

La 14 ani, a plecat de acasă cu destinația academia lui Ricardo Piatti, unul dintre cei mai renumiți antrenori italieni.


11titluri a cucerit Jannik Sinner până acum în carieră, între care unul de Mare Șlem și unul Masters 1000, el disputând alte 4 finale

A trebuit să cresc destul de repede, încercând să-mi gătesc, să-mi spăl hainele”, a rememorat Jannik duminica trecută, după finala câștigată la Australian Open. „Prima dată când m-am lovit de aceste lucruri a fost diferit, pe de altă parte, probabil că a fost cel mai rapid drum spre maturizare”, a adăugat el.

„Pentru mine a fost greu, dar pentru părinții mei să-și lase fiul de 14 ani să plece sigur nu a fost ușor. Ei mereu mi-au dat lucrurile de care aveam nevoie, nu m-au presat și cred că aceasta este explicația pentru care astăzi mă aflu aici”, a dezvoltat italianul.

„Sunt un tip relaxat, căruia îi place să joace tenis”, a punctat.

Jannik Sinner, sclipitor la 17 ani

Jannik Sinner în 2018 Foto: Instagram

Câteva episoade semnificative din traseul său au ieșit recent la iveală, odată cu succesul tot mai înfloritor al lui Jannik. Nu a fost un junior remarcat, nu a ajuns nici măcar în Top 100 la această categorie de vârstă și nu a jucat niciun Grand Slam.

Traseul lui avea să fie unul temeinic, cu o țintă serioasă. Iată un prim moment în care talentul și dedicarea lui s-au arătat într-o lumină specială.

Era anul 2018 și Sinner, la 17 ani recent împliniți, a intrat în calificările unui turneu challenger de la Biella. Se afla pe locul 878 mondial. Acolo a avut ocazia să se antreneze pentru prima dată cu Paolo Lorenzi, jucător italian important, fost numărul 33 ATP, acum retras și lucrând pentru federația italiană.

Pierduse în primul tur al calificărilor, dar rămăsese în oraș cu Andrea Volpini, un antrenor de la academia lui Piatti, care l-a rugat pe Lorenzi să bată mingea cu puștiul roșcat.

„Plouase, de aceea am mers la alt club”, a rememorat Paolo Lorenzi pentru site-ul ATP. „Am jucat două ore. Poate că pierduse în calificări, însă în acea zi am făcut un exercițiu, iar el l-a făcut mai bine decât mine”, a povestit fostul jucător acum în vârstă de 42 de ani.

„Mi-am dat seama atunci că, dacă eu eram unul dintre capii de serie și el, la vârsta lui, juca mai bine decât mine, atunci trebuia să fie vorba despre ceva special”, a spus Lorenzi.

Steve Johnson: „Avea tot ce e nevoie pentru a ajunge în top”

Sărim câteva luni și ajungem în mai 2019, la Roma, unde Jannik debuta pe tabloul unui turneu Masters 1000. Cu două luni înainte, câștigase primul lui meci în circuitul ATP la Budapesta, iar acum îl avea în față pe experimentatul american Steve Johnson, până de curând jucător de Top 30.

Sinner l-a învins cu 1-6, 6-1, 7-5. „Era superemoționat, am câștigat primul set foarte ușor”, și-a derulat amintirile Johnson, retras și el între timp din tenis.

Apoi am avut mingi de meci în setul al treilea, am încercat să întorc meciul. Evident că după aceea m-am simțit dezamăgit din cauza evoluției mele. Să pierd în fața unui copil...

Dar pe măsură ce treceau zilele, toată lumea, antrenori, jucători, agenți, spunea că puștiul acesta este ceva deosebit. Că are tot ce e nevoie pentru a ajunge în top”, a povestit Steve Johnson.

Și încă un episod cu Lorenzi, pe finalul lui 2019, după ce în august se calificase în premieră pe tabloul unui turneu de Mare Șlem, la US Open.

Prima semifinală și detaliile la care era nevoie să lucreze

Jannik Sinner jucând în turneul de la Viena din 2019 Foto: Imago

Se aflau la Antwerp, în octombrie, iar Sinner atingea prima lui semifinală la simplu, dar era și pe tabloul de dublu cu mai experimentatul compatriot.

„A jucat în sferturi la simplu, a câștigat. Apoi am jucat și meciul de dublu și am câștigat. A doua zi urma să joace pentru prima dată într-o semifinală la simplu. V-ați imagina că după două meciuri, s-a dus să se odihnească.

Nu, a mers pe terenul de antrenament, voia să lucreze la niște detalii. În acel moment, am realizat că va fi ceva ieșit din comun”, a rememorat Lorenzi.

Peste două luni câștiga Next Gen ATP Finals de la Milano într-un concurs la care mai participaseră Alex de Minaur, Casper Ruud, Frances Tiafoe. Iar acum este campion de Grand Slam, învingător la Australian Open, revenind de la 0-2 la seturi.

Povestea începe însă astfel: „Născut în nordul Italiei, aproape de granița cu Austria, Jannik Sinner a arătat de mic calități sportive ieșite din comun. În schi”.

Rezumatul finalei de la Australian Open 2024

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.