Liga 1

Cluburile din Superligă intră în alertă: se schimbă contractul de drepturi TV! » Noua împărțire a banilor discutată în birourile LPF: „Domnul Șucu își dorește foarte mult”

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  Tuesday, 30 January 2024

Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a vorbit în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor despre schimbările care vor avea loc în privința echipelor din Superligă # În principal, acestea se referă modificarea alocării unor sume de bani din contractul pe care LPF îl are cu eAd Interactive, deținătorul drepturilor de televizare.

Fotbalul românesc va încasa din viitorul sezon competițional mai mulți bani din drepturile TV. Mai exact, suma 36 de milioane de euro cu TVA! Față de 33,5 milioane de euro, cât este în prezent. 

Acum împărțirea se face după o grilă agreată de oficialii Ligii și deținătorul drepturilor de televizare, dar din sezonul 2024-2025 vor apărea schimbări.

>

„Am susținut mereu ca banii din drepturile de televizare să se împartă cât mai mult după modelul american, în mod egal. În momentul de față avem o împărțire socialistă, în mod egal, dar doar pe un anumit procent. Până în vară ar trebui să ne decidem asupra banilor suplimentari pe care îi va da eAD”, spune Justin Ștefan, secretarul general al Ligii.

„Trebuie să decidem în ce mod vom plăti și performanța”

Mai exact, „din sezonul viitor trebuie să decidem în ce mod vom plăti și performanța”. 

„Unul dintre acționarii firmei care deține drepturile TV, domnul Tomșa, a insistat foarte mult că-și dorește ca audiența să fie luată în seamă. Domnul Șucu își dorește foarte mult ca performanța în zona de audiență să fie premiată”, a mai susținut acesta.

Întrebat dacă vorbim despre audiența de pe stadion sau cea de la televizor, Ștefan a precizat că se va ține cont de ambele: „Dar trebuie găsiți algoritmi care să nu destabilizeze ceea ce înseamnă împărțirea banilor”.

Cum unele echipe sunt programate sâmbătă la prânz, iar altele duminică seară, e clar că cifrele vor fi diferite.

„Ne uităm pe programări și știm că unele cluburi sunt preferate pentru prime-time. Și pe bună dreptate, pentru că generează audiență. În algoritmul pe care-l vom discuta în Adunarea Generală, trebuie să avem în vedere și partenerii de joc”, susține oficialul LPF.

„Din sezonul următor se va împărți pe criteriul audienței”

Dar anunțul e foarte clar: „Din sezonul următor se va împărți pe criteriul audienței. Dacă doar șase cluburi realizează criteriile de împărțire a banilor, acel milion de la audiență se va duce doar la cele șase cluburi”.

+98 Foto
Dinamo - Rapid, etapa 23 din Superliga (foto: Raed Krishan/GSP)

Dacă în prezent contractul de drepturi TV este de 33,5 milioane de euro, din sezonul viitor acesta va ajunge la 36 de milioane, cu TVA inclus. 

„Suma este valabilă până în sezonul 2026-2027, când vom vedea ce se va întâmpla cu acest contract. Am avut parteneri de încredere, chiar dacă au mai existat speculații că nu s-au încasat banii, că există întârzieri... 

Întârzierile au fost rezonabile, iar grosul sumelor s-au plătit. Întârzierile au fost la nivelul câtorva sute de mii sau până într-un milion. Înțelegem foarte bine eforturile lor și am acceptat situația. Atât noi, cât și cluburile”, a mai declarat Justin Ștefan.

Cine a deținut drepturile în Superliga în ultimii 25 de ani

PerioadaCine a transmisSuma anuală (inclusiv TVA)
2000-2004Pro TV3.000.000 dolari
2004-2008Telesport7.000.000 euro
2008-2011RCS&RDS și Antena 134.000.000
2011-2014RCS&RDS, Romtelecom, Antena 134.000.000
2014-2019Intel Sky Broadcast33.000.000
2019-2024eAD33.500.000
2024-2027eAD36.000.000

Nu se blochează bani pentru salariile jucătorilor

În ultimii ani au existat mai multe discuții ca din banii pe care cluburile îi primesc din drepturile TV să se blocheze o sumă pentru plata tuturor salariilor jucătorilor, staff-ului și angajaților. Doar că această variantă a picat la vot.

Motivul a fost că unele cluburi au refuzat asta, după ce în Adunarea Generală a LPF și-au susținut punctul de vedere.

„Ne-au spus: «Noi ne plătim jucătorii, ne îndeplinim obligațiile financiare din contract. Nu mi se pare corect ca noi să suferim în independența noastră managerială din cauza altora»”, susține Ștefan.

„Întotdeauna clubul trebuie să-și facă un calcul corect, dar și fotbalistul trebuie să-l facă corect. Dacă știi că clubul X are un istoric de întârzieri și totuși te duci acolo pentru că-ți oferă o sumă mai mare de bani decât ți-ar oferi clubul Y care n-are întârzieri, îți asumi un risc și trebuie să-l tratezi ca atare”, a mai declarat oficialul LPF.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.