Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ

Brambureală totală la clubul din Superligă » Nici fotbaliștii nu mai înțeleg unde joacă

FOTO: Facebook @uta1945arad

Articol de Bogdan Cioara (Arad)   —  marţi, 30 ianuarie 2024

De când a venit antrenor principal la UTA, din luna aprilie a anului trecut, Mircea Rednic se află într-o permanentă căutare # Tehnicianul în vârstă de 61 de ani nu a reușit în acest răstimp să alcătuiască un prim unsprezece stabil # Dincolo de mulțimea de jucători aduși pe parcursul mandatului său la Arad, 22 până acum, după ce a remaniat lotul echipei din temelii, „Puriul” i-a tot rotit, a schimbat abordări și sisteme de joc, fără a cristaliza un nucleu de bază.

Numai în ultimele două etape a folosit două sisteme de joc, 4-2-3-1 cu FCSB și 4-4-2 cu Sepsi. „Doar pe Micovschi l-am folosit pe alt post, pentru că a mai jucat fundaș stânga în Italia”, spunea antrenorul după partida pierdută în compania liderului, scor 0-4.

În realitate, prin mutarea lui Micovschi în stânga defensivei, Rednic a dereglat două posturi: nu a avut nici fundaș de meserie pe acea parte și a pierdut un jucător cu un mare potențial ofensiv. În meciul următor, Lopez și Pop au fost lăsați pe banca de rezerve, Rodrigues a trecut de pe dreapta pe stânga, această găselniță fiind un plus în duelul cu adversarul său direct, Ștefănescu de la Sepsi.

Micovschi a trecut mijlocaș dreapta, Mihai a apărut la închidere, iar lângă Luckassen și-a făcut apariția Omondi, în linia de atac. O noutate forțată de accidentarea lui Iacob a fost prezența lui Kucher între buturi, despre care antrenorul a declarat că este pe lista de transferuri, „pentru că nu se implică mai mult la antrenamente și are mereu aceeași față, indiferent că echipa pierde sau câștigă”, dar care a securizat punctele în partida cu covăsnenii.


„Bâjbâielile”, specialitatea casei la UTA

Astfel de schimbări am întâlnit mereu în echipa de start a roș-albilor de pe Mureș pe parcursul acestui campionat. Desele bâjbâieli sunt specifice unui club unde situația financiară nu constituie un punct forte, dovadă și nemulțumirile jucătorilor din luna decembrie, când au refuzat să se antreneze din pricina restanțelor salariale.

Se spune că o echipă începe să fie sudată de la cuplul de fundași centrali. Ei bine, între etapele 3, 4, 5, 7 (partida cu Farul de la Constanța din etapa 6 fiind amânată) și 8 centrul defensivei arădene a fost compus, pe rând, din: Benga și Carp; Benga și Markov; Stolnik și Benga, Stolnik și Markov; Benga și Stolnik.

Au fost obținute atunci următoarele rezultate: înfrângere 1-2 la Hermannstadt, victorie 1-0 acasă cu Politehnica Iași, 0-3 la CSU Craiova, 2-1 cu FCSB, 0-1 la Sepsi Sf. Gheorghe.


Tot în etapele amintite, pentru a nu ne limita doar la defensivă, Marku și Dumitrașcu au fost mijlocași centrali în sistemul 4-4-2, în meciul următor Carp a trecut la închidere iar Dumitrașcu mijlocaș stânga în 4-2-3-1, apoi s-a început meciul în 4-3-3.

În următorul joc, Fabry a fost retras în linia mediană, din extremă, pentru ca Micovschi să-i ia locul lui Stahl, acesta din urmă titular cu FCSB, ca „winger”, cum îi place lui Rednic să-și numească jucătorii ofensivi de pe flancuri.

Schimbări peste schimbări la Arad

Dintre jucătorii enumerați, Carp, Markov și Dumitrașcu, alături de alții care nu au confirmat, au vrut să se facă fizioterapeuți (n.r. - cazul lui Leidsman, adus cu acceptul lui Rednic) sau au fost depistați ulterior bolnavi (cazul lui Stroungis) nu se mai află în vestiarul utiștilor, renunțându-se la serviciile lor.

Venind mai aproape, dacă în victoria 2-1 cu Dinamo, de la Oradea (etapa 15), Dumitrașcu, Stolnik și Conte au format apărarea în sistemul 3-4-3, a urmat un 4-1-4-1 în coșmarul 2-4 cu Oțelul Galați, de la Sibiu, unde Stahl, de exemplu, a fost mutat în partea dreptă la mijlocul terenului. 

Nu degeaba, UTA nu a reușit să lege încă două victorii consecutive în campionat, bifând totuși șase partide succesive fără înfrângere, dintre care cinci au fost egaluri, între etapele 10-14, intercalate de restanța de la Constanța.

Rednic și oamenii din staff, gânditori / FOTO: Facebook @uta1945arad

O linie de fund neschimbată de la o etapă la alta am consemnat în etapele 20 și 21, când în cvartetul Stolnic, Benga, Conte, Abeid s-au obținut remizele 0-0 cu Farul respectiv 2-2 cu CSU Craiova. Dintre aceștia, Abeid a lipsit în acest început de an, fiind prezent cu Mauritania la Cupa Africii.

Viitorul său la Arad este incert și pentru că, aflat în ultimele șase luni de contract, nu a ajuns la un numitor comun cu conducerea clubului privind prelungirea contractului și poate fi pierdut gratis la finele sezonului.

Misiunea, salvarea de la retrogradare

„Câte puncte ați avut anul trecut la finalul campionatului, 27? Atâtea sunt și acum, dar mai avem de jucat șapte meciuri”, a răspuns Rednic după ultimul succes, cu formația din secuime.

Totalul de până cum arată 27 de puncte dintr-un total de 69 posibile, un procentaj de 39%, departe de aspirațiile antrenorului care declara la începutul campionatului că obiectivul este accederea în play-off, iar „UTA are o valoare între primele șapte echipe din campionat”.

Realitatea arată că „Bătrâna Doamnă” se află la doar un punct deasupra locurilor de baraj, poziție pe care a încheiat și sezonul trecut și cu ajutorul lui Rednic, 8 puncte din ultimele 4 jocuri plus barajul tranșat cu Gloria Buzău, după 0-0 și 5-1 în cele două manșe. Și lupta pentru evitarea ultimelor patru locuri din ierarhie se anunță, și din considerentele detaliate aici, una extrem de dificilă.

VIDEO. Mircea Rednic a luat decizia: „S-a închis! Am acceptat o strategie, un proiect”

Citește și alte știri din Superligă:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.