Sporturi   •   Tenis   •   HALEP, SUSPENDATĂ 4 ANI

Trei zile importante pentru viitorul Simonei Halep » Fostul lider mondial își va prezenta cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, ultima instanță la care românca mai poate apela

Simona Halep Foto: Guliver/GettyImages

Articol de Roxana Fleşeru   —  luni, 05 februarie 2024

Audierile în cazul Simonei Halep au fost stabilite a avea loc între 7 și 9 februarie la Lausanne, la sediul TAS, după un an și patru luni de la testul pozitiv la roxadustat, din august 2022.

Simona Halep este nevoită să treacă din nou prin stresul unor audieri în ceea ce privește cazul său de dopaj. Românca în vârstă de 32 de ani se va prezenta în fața TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) sperând într-o pedeapsă mai blândă decât cea de patru ani primită în urma audierilor de la Sport Resolutions. 

Ca și în cazul tribunalului independent cu sediul la Londra, Simona Halep va fi de o parte, iar ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) de cealaltă parte.

Calvarul Simonei Halep a început pe 7 octombrie 2022, atunci când a fost informată că este suspendată provizoriu în urma unui test doping pozitiv. Proba fusese recoltată pe 29 august, după înfrângerea din primul tur de la US Open în fața ucrainencei Daria Snigur.


Dacă va fi menținută sancțiunea, nu știu ce se va întâmpla în următorii trei ani. Visul meu e să mă întorc, indiferent de vârstă. Un lucru e cert: vreau să stabilesc eu cum îmi voi încheia cariera și nu vreau ca acest lucru să se întâmple în altă parte decât pe teren! 

- Simona Halep

Fix la un an și patru luni de la acel moment, românca se va prezenta la Lausanne. În aceste luni, acțiunile Simonei au suferit modificări, mai ales că avut de înfruntat o nouă acuzație privind nereguli în pașaportul biologic, cereri numeroase din partea ITIA de amânare a prezentării cazului în fața celor trei arbitri de la Sport Resolutions și o suspendare inițială de patru ani.

O schimbare care ar putea-o ajuta pe Simona Halep la TAS

Simona Halep (32 de ani) înaintea interviului acordat la Paris

Cea mai evidentă este în ceea ce privește relația sa cu antrenorul Patrick Mouratoglou, tehnicianul pe care-l avea în momentul testului pozitiv.

La început cei doi s-au sprijinit unul pe altul, lăsând doar pentru tribunal informația că suplimentul pe care l-a consumat a fost recomandat de echipa francezului. Pe rețelele sociale, au fost pe aceeași lungime de undă până a venit decizia. Distanțarea dintre cei doi s-a petrecut după verdict, indicând faptul că e nevoie de o nouă apărare în fața TAS pentru că pedeapsa să fie redusă.

În aceste 16 luni, românca și-a controlat aparițiile publice. Pe lângă postările de pe Instagram, ea a acordat numai cinci interviuri în momente importante.

Primul a venit în aprilie 2023 pentru site-ul Tennis Majors, al cărui cofondator este Patrick Mouratoglou, după ce ITIA a cerut amânarea audierilor. "Nu auzisem niciodată despre roxadustat, așa că nu știam cum aș putea să-l iau și, de fapt, cum ar putea fi putut să ajungă în urină. După multe investigații, au aflat că a existat o contaminare, o contaminare a suplimentului și de aceea cantitatea era atât de scăzută în corpul meu", spunea Simona atunci.

Al doilea a fost pentru Eurosport România, la câteva zile după înfățișarea de la Sports Resolutions.

Simona Halep, mult mai tranșantă

Al treilea a venit după decizie pentru Front Office Sports, iar în decembrie 2023 a vorbit pentru Euronews și Paris Match. În toate și-a susținut nevinovăția, vorbind mai mult despre contaminarea cu roxadustat a colagenului și mai puțin despre pașaportul biologic. În ultimele două, ea a fost mai tranșantă cu privire la vina lui Patrick Mouratoglou în acest caz.

"Echipa mea a recomandat să iau un supliment cu colagen. Am ținut cont de recomandare și ulterior s-a dovedit că suplimentul era contaminat. Mi-am pus mereu încrederea totală în oamenii cu care am lucrat. Nu sportivul de performanță trebuie să verifice ce conține un supliment. 

Sunt sigură că ce s-a întâmplat n-a fost cu intenție și sunt recunoscătoare că el și-a recunoscut greșeala, care e și greșeala echipei. Din cauza acestei greșeli, greșeala lor, eu sunt singura persoană care plătește prețul. O carieră de 25 de ani e distrusă!", a spus ea.

În audierea de la TAS totul pornește de la zero, iar decizia de 126 de pagini de la Sport Resolutions nu va influența în vreun fel ce se va întâmpla la TAS. Având în vedere ultimele semnale pe care le-a dat Simona, se va merge pe vina pe care o are echipa.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou Foto Imago

Sunt victima unei nedreptăți. Știu că n-am greșit cu nimic și n-am de ce să fiu supărată pe mine. Văzând lucrurile așa, mai scap de insomnie. Pentru că am avut perioade în care nu puteam să dorm. Aveam atacuri de panică. Eu eram copleșită de emoții și când jucam în turnee. Simțeam un gol în stomac. Dar de când am primit această suspendare, trăiesc fiecare zi cu durere și anxietate. Chiar dacă astăzi situația e un pic mai bună 

- Simona Halep

Concluziile primei instanțe au fost în cazul contaminării cu roxadustat "că suplimentul era contaminat cu roxadustat, dar că nivelul în care era prezent în urina româncei nu putea veni doar din această sursă, iar aceasta trebuie să demonstreze de unde a provenit restul de substanță. 

Cum aceasta nu a fost identificată și chiar dacă Halep susține că nu a luat o astfel de substanță, tribunalul nu o poate exonera de vină. Simona Halep a ingerat roxadustat din două surse separate, suplimentul KETO MCT și altă sursă neidentificată".

Iar în cazul pașaportului biologic: „Tribunalul a considerat că nu trebuie să identifice scenariul care a dus la iregularitățile din pașaportul biologic și că este vorba de manipulare ilicită a sângelui".

Rămâne de văzut ce vor decide și cei trei arbitri de la TAS. Procedura spune că în cazul apelurilor se ajunge la o decizie după trei luni, dar nu este regulă fixă, depinzând și de complexitatea cazurilor.

CRONOLOGIA CAZULUI SIMONEI HALEP

  • 7 octombrie 2022 » românca a primit scrisoarea de informare, prin care i s-a fost comunicat că este suspendată provizoriu, iar pe 26 octombrie a fost intervievată de ITIA după un test pozitiv la roxadustat, un agent de doping sangvin care crește hemoglobina și producția de celule roșii. Testul a fost efectuat pe 29 august 2022, după înfrângerea din primul tur de la US Open.
  • 21 octombrie 2022 » au venit anunțurile publice, al Simonei pe Instagram și al celor de la ITIA pe site-ul oficial.
  • 27 aprilie 2023 » primul interviu de când a fost acuzată de dopaj. A fost pentru cei de la Tennis Majors, site-ul al cărui cofondator este Patrick Mouratoglou.
  • 19 mai 2023 » Simona Halep este acuzată de încă o încălcare a regulilor antidoping, de data aceasta fiind vorba de iregularități în pașaportul biologic.
  • 22 mai » primul mesaj în care arată spre ITIA acuzând amânările.
  • 24 mai » un nou mesaj împotriva ITIA.
  • 28 și 29 iunie 2023 » au avut loc audierile la Sport Resolutions după mai multe amânări cerute de ITIA.
  • 26 august » interviu Eurosport România.
  • 12 septembrie 2023 » decizia Sport Resolutions a fost pronunțată, românca fiind suspendată patru ani.
  • 18 septembrie 2023 » interviu pentru Front Office Sports.
  • 3 noiembrie 2023 » Patrick Mouratoglou spune într-un video: "Într-adevăr, noi i-am propus să ia colagenul și l-am cumpărat de la o companie. S-a întâmplat ca acest colagen să fie contaminat. Nu aveam de unde să știu, dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, deoarece e vorba de echipa mea și de mine. Noi i-am adus acest colagen".
  • decembrie 2023 » interviuri Euronews și Paris Match.
  • 7-9 februarie 2024 » audierea la TAS.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.