Fost lider mondial, Simona Halep va fi audiată în perioada 7-9 februarie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, acolo unde speră într-o reducere a suspendării dictate în septembrie 2023 de Sports Resolutions. Românca și-a limitat aparițiile publice în timpul scurs de la aflarea veștii despre testul pozitiv.
În cele 16 luni care au trecut de când a fost înștiințată în legătură cu testul doping pozitiv la roxadustat (octombrie 2022), românca și-a controlat aparițiile publice. Pentru mare parte a anunțurilor pe care le-a făcut a utilizat rețelele sociale, acolo unde și-a expus trăirile, intențiile și deciziile.
Pe lângă postările de pe Instagram, ea a acordat numai cinci interviuri în momente importante.
Prima apariție, în aprilie 2023, după 6 luni de discreție publică
Primul a venit în aprilie 2023 pentru site-ul Tennis Majors, al cărui cofondator este Patrick Mouratoglou, după ce ITIA a cerut amânarea audierilor. „Nu auzisem niciodată despre roxadustat, așa că nu știam cum aș putea să-l iau și, de fapt, cum ar fi putut să ajungă în urină.
După multe investigații, au aflat că a existat o contaminare, o contaminare a suplimentului și de aceea cantitatea era atât de scăzută în corpul meu", spunea Simona atunci.
Apariția publică a Simonei, una destul de vehementă, a stârnit imediat reacții diverse. La momentul respectiv, relația profesională dintre sportivă și antrenor arăta drept una foarte strânsă. Antrenorul francez a răspuns personal de multe ori unor postări sau comentarii de pe rețelele sociale.
Al doilea interviu a fost pentru Eurosport România la câteva zile după înfățișarea de la Sports Resolutions, din luna iulie. Atunci a dezvăluit prin ce stări a trecut, cât de dificilă a fost pentru ea toată perioada trecută de la aflarea deciziei de suspendare provizorie dictată de ITIA.
Simona Halep, mult mai tranșantă în ultimele interviuri
În septembrie, cu puțin timp înainte de anunțarea deciziei din partea Tribunalului Sports Resolutions, Simona Halep angajase și o firmă de relații publice, din Statele Unite, Berk Communications, al cărei fondator și CEO este Ron Berkowitz, supranumit și „Regele crizelor de PR".
Următoarele apariții publice au avut loc sub ghidajul celor de la Berk Communications, care la scurt timp după aflarea deciziei au postat pe contul X al firmei un mesaj scurt de susținere: „Suntem alături de tine, Simona Halep", urmat de hashtag-ul „client”.
Al treilea interviu a fost acordat după decizie pentru Front Office Sports, iar în decembrie 2023 Halep a vorbit pentru Euronews și Paris Match. În toate și-a susținut nevinovăția, vorbind mai mult despre contaminarea cu roxadustat a colagenului și mai puțin despre pașaportul biologic. În ultimele două, ea a fost mai tranșantă cu privire la vina lui Patrick Mouratoglou în acest caz.
Patrick Mouratoglou și Simona Halep FOTO: Imago„Echipa mea a recomandat să iau un supliment cu colagen. Am ținut cont de recomandare și ulterior s-a dovedit că suplimentul era contaminat. Mi-am pus mereu încrederea totală în oamenii cu care am lucrat.
Nu sportivul de performanță trebuie să verifice ce conține un supliment. Sunt sigură că ce s-a întâmplat n-a fost cu intenție și sunt recunoscătoare că el și-a recunoscut greșeala, care e și greșeala echipei. Din cauza acestei greșeli, greșeala lor, eu sunt singura persoană care plătește prețul. O carieră de 25 de ani e distrusă!", a spus ea.
În audierea de la TAS totul pornește de la zero, iar decizia de 126 de pagini de la Sport Resolutions nu va influența în vreun fel ce se va întâmpla la TAS. Având în vedere ultimele semnale pe care le-a dat Simona, se va merge pe vina pe care o are echipa.
{{text}}