Sepsi e unul dintre cele mai stabile cluburi din Superligă din punct de vedere financiar, însă discuțiile legate de finanțarea primită din partea guvernului maghiar au declanșat mai mereu dezbateri aprinse în peisajul autohton.
Fost antrenor la clubul condus de Laszlo Dioszegi, actualmente scouter pentru Sepsi, Marin Barbu nu împărtășește opiniile celor care îi plasează pe covăsneni în postura de protejați ai investițiilor venite din Ungaria. „Magiun” încearcă să demonteze această idee în interviul acordat Gazetei.
„Să nu credeți că primesc sume exorbitante din Ungaria”
„Banii nu sunt atât de mulți la Sfântu Gheorghe precum cred unii! E un orășel mic, să nu credeți că primesc sume exorbitante din Ungaria sau din alte părți.
Eu cred că ceea ce face conducerea în ziua de azi e minunat și e maximum din ce se poate obține cu resursele actuale.
Marin Barbu deține și cetățenie maghiară / FOTO: Gazeta SporturilorDar la Sfântu Gheorghe au o calitate. Indiferent că ești salariat în cadrul clubului, că ești fotbalist, că ești bucătar, salariile se plătesc la timp, nu se întârzie o zi! Ăsta e un lucru foarte, foarte important în organizarea clubului. Toate salariile angajaților de acolo sunt plătite la zi! Iar când sunt sărbători, salariile se plătesc cu trei, patru zile înainte. E un club foarte bun”, a declarat Marin Barbu, pentru Gazeta Sporturilor.
Sepsi stă excelent la capitolul banilor publici pompați în echipă
Din cele 19 formații care au activat în primul eșalon în ultimele două stagiuni, 11 au primit „atenții” din partea bugetului public, a arătat analiza realizată de GSP în octombrie.
Lider la acest capitol e Sepsi, cu aproape 7 milioane de euro, sumă în care apar și finanțările trimise de la Budapesta de Guvernul condus de Viktor Orban.
Cluburile racordate la conducta bugetelor locale, în marea lor majoritate, n-au reușit să atragă și sponsori care să producă un venit măcar la fel de mare precum cel realizat din bani publici.
Sepsi e singura care are cifre de top, a produs aproape 4,5 milioane din atragerea de parteneri din zona privată. Și în acest caz există multe semne de întrebare, fiindcă aproape toți partenerii comerciali ai clubului sunt societăți maghiare, care ar fi putut fi direcționate către gruparea din Sf. Gheorghe tot în ideea proiectului pe care Guvernul din Ungaria îl are privind investițiile în zonele din România populate masiv cu etnici maghiari.
De la an la an e mai greu. Am primit sponsorizări. Nu sponsorizări, ci pentru investiţie... Am citit că au venit bani publici din Ungaria, 6 milioane, dar era suma pentru terminarea stadionului. Clubul n-a primit niciun cent. S-a terminat stadionul. Noi primim doar pentru academie în jur de 900.000 de euro (n.r. - din partea guvernului maghiar), doar pentru academie şi întreţinerea stadionului.
- Laszlo Dioszegi, în noiembrie 2023, despre sponsorizările primite de Sepsi din Ungaria
{{text}}