Patinatoarea rusă Kamila Valieva, suspendată drastic pentru dopaj, a pus testul său cu rezultat pozitiv pe seama unui desert cu căpşuni pregătit de bunicul ei pe un tocător pe care acesta îl folosea pentru a-şi zdrobi pastilele, a anunţat miercuri Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), potrivit Reuters.
TAS a publicat miercuri motivarea hotărârii arbitrale, în care sunt prezentate argumentele care au stat la baza suspendării pe patru ani pentru dopaj cu trimetazidină impusă Valievei în ianuarie.
Cea mai înaltă instanţă sportivă a găsit-o pe Valieva vinovată de comiterea unei încălcări a regulilor antidoping (ADRV), ca urmare a descoperirii de trimetazidină (TMZ) într-o probă recoltată de la ea în decembrie 2021, în timpul Campionatelor Naţionale ale Rusiei.
TAS a precizat că, în observaţiile sale, Valieva a afirmat că substanţa interzisă a ajuns în organismul său prin consumul desertului pregătit de bunicul său pe un tocător pe care îl folosea pentru a-şi zdrobi pastilele care conţineau TMZ.
„Comisia TAS a stabilit că această explicaţie nu a fost coroborată cu nicio dovadă concretă şi că sportiva nu a putut stabili că nu a comis ADRV în mod intenţionat", a precizat TAS.
„Pornind de la această bază şi în conformitate cu regulile relevante, statutul de "persoană protejată" de care sportiva putea beneficia în faţa diviziei ad-hoc a TAS la momentul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, din cauza vârstei sale tinere şi pe baza probelor limitate care erau disponibile la începutul cazului, nu mai era aplicabil în situaţia ei".
TAS a continuat spunând că, deoarece Valieva nu a reuşit să demonstreze că nu a comis ADRV în mod intenţionat şi deoarece nu a fost îndeplinit criteriul „Fără vină sau neglijenţă semnificativă", nu există niciun motiv pentru a o trata diferit faţă de un sportiv adult.
Toate rezultatele competiţionale ale sportivei de la data comiterii abaterii au fost anulate, inclusiv medalia de aur pe care a obţinut-o cu echipa Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022. Rusia a anunţat că va face apel la decizia de a o priva de medalie.
Kamila Valieva nu a fost prima » Topul scuzelor absurde oferite de sportivii prinși dopați: caramele din Peru, sex, gelozie și răzbunare
Nu este primul caz de motivații cel puțin neobișnuite pe care sportivi din diverse discipline le-au prezentat de-a lungul anilor pentru testele lor doping pozitive. Unele par, pur și simplu, incredibile, caraghioase, exagerate. Să parcurgem câteva exemple dintre cele mai bizare.
- Atleta franceză Ophelie Claude-Boxberger, 33 de ani, specializată în proba de 3.000 m obstacole, a testat pozitiv la EPO. Ea l-a acuzat pe fostul antrenor că i-ar fi injectat eritropoetina din răzbunare, în timp ce dormea, pentru că sportiva îl concediase, scrie Marca
- Aceeași scuză a fost invocată și de alt atlet, mult mai celebrul sprinter american Justin Gatlin, 40 de ani, care a spus că masorul său a folosit o cremă cu testosteron și astfel a ieșit pozitiv la respectiva substanță
- Canoista canadiană Laurence Vincent-Lapointe, 29 de ani, de 11 ori campioană mondială, a fost găsită pozitiv la ligandrol. Ea a susținut că a fost contaminată de iubitul ei, care consuma respectivul produs, iar la o analiză a firului de păr acest lucru s-a confirmat. I s-a acceptat motivația, ridicându-i-se suspendarea
- Jucătorul de tenis Richard Gasquet, 35 de ani, depistat cu cocaină după un test de urină, a explicat că a ingerat substanța după ce a sărutat o femeie care se drogase la o petrecere. Sancțiunea i s-a redus de la 12 la două luni
- Sprinterul american Dennis Michell, acum în vârstă de 56 de ani, a testat pozitiv la testosteron în 1998, susținând că nivelul ridicat al steroidului fusese cauzat de „relații sexuale intense”
- Baschetbalistul american Donell Cooper, 31 de ani, a schimbat proba de urină cu un eșantion al iubitei sale, dându-l de gol faptul că i s-a depistat un hormon specific femeilor însărcinate. Așa a aflat că va fi tată, dar a primit 2 ani de suspendare.
- Ciclistul belgian Michell Pollentier, care are acum 71 de ani, a fost prins încercând să folosească o pompă cu urină provenită de la altă persoană, iar atletul italian Devis Licciardi a avut o tentativă asemănătoare cu un penis fals
- Jucătoarea bulgară de tenis Sesil Karatanceva, 32 de ani, a explicat prezența nandrolonului în două probe pozitive prin faptul că suferise un avort spontan în 2006, pe când avea 17 ani.
{{text}}