În 2024, fiecare afacere are nevoie de un site web, acesta fiind cartea sa de vizită și totodată un instrument esențial de comunicare și tranzacții. Faptul că trăim într-o eră digitală este o realitate pe care nu o putem nega, motiv pentru care securitatea online este astăzi mai importantă decât oricând, așa că fiecare antreprenor ar trebui să o trateze ca pe o prioritate absolută.
În ultimii ani, atacurile cibernetice au fost tot mai multe dar și mai sofisticate totodată, așa că protejarea site-urilor web și mai ales a datelor clienților reprezintă o preocupare continuă pentru fiecare proprietar al unei afaceri online.
De asemenea, protejarea datelor clienților este esențială pentru ca afacerea ta să inspire încredere și să beneficieze de o bună reputație. În acest sens, împreună cu echipa de la WebCo Media, am decis să realizăm acest articol în care vom prezenta mai multe sfaturi importante pentru securitatea site-ului tău web:
Actualizează platforma și modulele în mod regulat
Înainte de toate, este foarte important ca platforma site-ului tău dar și modulele instalate să fie actualizate constant, ori de câte ori apar noi versiuni. De ce este important să faci aceste actualizări? Ei bine, actualizările vin la pachet cu diferite măsuri de securitate care rezolvă anumite vulnerabilități.
Prin urmare, dacă nu vei face actualizări la timp, site-ul tău va fi expus amenințărilor cibernetice, ceea ce sigur nu îți dorești.
Folosește un certificat SSL
Nu ar mai trebui să existe site-uri fără certificat SSL însă asta se întâmplă. Nu trebuie să fie și cazul site-ului afacerii tale! Prin urmare, instalarea unui certificat SSL este o măsură obligatorie.
Certificatul SSL (Secure Sockets Layer) are o importanță deosebită în ceea ce privește protejarea datelor personale ale utilizatorilor dar totodată acesta poate fi util și în ceea ce privește clasarea în listele de rezultate ale motoarelor de căutare.
Protejează-ți site-ul împotriva atacurilor DDoS
Atacurile DDoS reprezintă o practică des întâlnită în rândul persoanelor rău intenționate, așa că trebuie să te asiguri că site-ul tău nu va fi victima unor astfel de atacuri. Acestea pot afecta grav funcționalitatea site-ului, acesta devenind inaccesibil pentru utilizatori.
Din acest punct de vedere, recomandăm utilizarea unor servicii de protecție DDoS și CDN, astfel încât să poți preveni și gestiona aceste atacuri.
Folosește autentificarea în doi factori
Ori de câte ori există această posibilitate, folosește și implementează autentificarea în doi factori. Aceasta este o barieră suplimentară cu ajutorul căreia poți preveni accesul neautorizat.
Autentificarea în doi factori (2FA) presupune utilizarea unei combinații de parolă și cod generat sau trimis prin SMS. Prin urmare, este ușor de înțeles faptul că orice tentativă de atac va fi mult mai dificil de realizat.
Realizează backup-uri regulate
Sperăm că deja ai acest obicei de a realiza backup-uri regulate, în caz contrar ar trebui să faci asta începând de acum. Un backup recent se va dovedi esențial în cazul unui accident de securitate sau a unui atac cibernetic.
Mai mult decât atât, este important ca backup-urile să fie stocate într-un loc sigur iar procesul de restaurare să funcționeze fără probleme, astfel încât să eviți pierderea de date.
Monitorizează activitatea suspectă
Implementarea unui sistem de monitorizare a activității poate fi o decizie foarte utilă deoarece astfel vei putea detecta timpuriu orice tentativă de hacking.
Prin urmare, ori de câte ori apar astfel de semne, va trebui să atenționezi echipa de securitate, astfel încât să poată fi luate rapid toate măsurile necesare pentru a respinge orice atac.
Educare și documentare continuă
În final, pentru a asigura securitatea site-ului tău precum și pentru a putea proteja datele clienților va fi necesar un continuu proces de documentare și de educare. Asta deoarece amenințările cibernetice precum și tehnicile de securitate evoluează odată cu dezvoltarea tehnologiei, motiv pentru care soluțiile tehnice pe care va trebui să le implementezi sunt, la rândul lor, în continuă schimbare.
Acestea fiind spuse, securitatea online reprezintă o sarcină pe care nu ai voie să o neglijezi, mai ales dat fiind contextul în care tehnologia evoluează rapid iar amenințările cibernetice sunt tot mai complexe. Aplică recomandările noastre sau alege colaborarea cu o agenție care oferă servicii de mentenanță web, astfel încât atât site-ul web al afacerii tale cât și datele clienților tăi să fie mereu în siguranță.
{{text}}