Stranieri

Documentar „printre staruri” realizat de maghiari despre Ladislau Boloni: „E iubit de români, maghiari și rromi”

Ladislau Boloni, foto: Raed Krishan

Articol de Romeo Ene  —  joi, 08 februarie 2024

Maghiarii realizează un documentar despre viața lui Ladislau Boloni. Tamas Kollarik și Attila Szabo, doi regizori din Ungaria, pregătesc lansarea acestui proiect.

Boloni, antrenor la Metz în prezent, este descris de maghiari drept „unul dintre cei mai de succes fotbaliști maghiari din toate timpurile și una dintre cele mai mari vedete ale sportului din România”.

Maghiarii realizează un documentar despre viața lui Ladislau Boloni

Filmul despre viața lui Boloni nu va fi un documentar sportiv tradițional, ci un portret istoric și social interesant, anunță ungurii. 

În acest film apar Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă, Miodrag Belodedici, Mircea Lucescu, Emeric Ienei, Helmut Duckadam, Valentin Ceaușescu, Axel Witsel sau Raphael Varane.

Laszlo Boloni este o vedetă uriașă în România, oamenii îl recunosc atât în Ungaria, cât și în România, este iubit și respectat de români, maghiari și rromi”, a precizat Tamas Kollarik, regizorul filmului documentar.

Tamas Kollarik și-a dorit să realizeze acest proiect în colaborare cu Attila Szabo, regizor ardelean, pentru ca acest documentar să ofere și perspectiva românească. 

„La început, nu i-am expus planul meu lui Attila, doar l-am întrebat despre Boloni. Și îmi amintesc că a spus «Boloni este legenda copilăriei mele, ne-a reprezentat pe noi, maghiarii ardeleni, și nu doar în România comunistă, ne-am identificat cu el»”. 

Echipa de producție a filmului este formată din oameni capabili din Ungaria și România. Se filmează de doi ani, iar scopul este de a-l prezenta pe Boloni ca un antrenor celebru, nu doar un fotbalist extraordinar.

Cifrele lui Laszlo Boloni ca jucător:

  • 6 echipe la seniori: România, ASA Tg. Mureș, Steaua, Racing Jet Wavre, Creteil și Orleans
  • 14 ani a îmbrăcat tricoul echipei naționale, cu care a participat și la turneul final Euro 1984, unde a fost cel mai bun fotbalist român
  • 5 e locul ocupat all-time de Boloni în ierarhia selecțiilor la națională, are 102 prezențe; peste el sunt Dorinel (134), Hagi (125), Gică Popescu (115) și Raț (113)
  • 7 trofee câștigate, toate cu Steaua, dintre care două sunt internaționale: Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei
  • 2 trofee de Fotbalistul Anului în Ancheta Gazetei Sporturilor a câștigat Boloni, în 1977 și 1983, și a fost de două ori pe locul 2 (1976 și 1986), când s-au impus Dudu Georgescu și Duckadam

Cifrele lui Laszlo Boloni ca antrenor

  • 27 de ani și jumătate de carieră
  • 16 echipe antrenate
  • 8 e numărul țărilor în care a antrenat: Franța, România, Belgia, Portugalia, Grecia, Emirate, Qatar și Arabia Saudită
  • 7 trofee câștigate, dintre care două titluri de campion, cu Sporting și Standard Liege

VIDEO. Cristiano Bergodi, declarații înainte de CFR Cluj - Rapid

>

Citește și alte știri:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.