Sporturi   •   Altele   •   PATINAJ

Detalii șocante din cazul Kamilei Valieva: TREI explicații diferite pentru testul pozitiv, 60 de medicamente consumate + Ce a blocat-o în fața experților

Articol de Daniel Grigore   —  vineri, 09 februarie 2024

Patinatoarea rusă Kamila Valieva (17 ani) a fost suspendată 4 ani după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă în decembrie 2021, înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din februarie 2022. În timpul audierilor, un detaliu uluitor a ieșit la iveală: în 2020 și 2021, sportiva a luat „aproximativ 60 de medicamente și suplimente diferite”.

Pe 29 ianuarie, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a anunțat decizia în cazul de dopaj al patinatoarei Kamila Valieva: 4 ani de suspendare, interdicția începând cu data de 25 decembrie 2021, data testului pozitiv la trimetazidină.

Totodată, Valieva a pierdut toate rezultatele, premiile și medaliile obținute din acea zi până în momentul suspendării, fiind descalificată inclusiv de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, competiție în cadrul căreia Rusia obținuse medalia de aur la proba de patinaj artistic pe echipe. În urma deciziei, fără punctele Kamilei, echipa Rusiei a coborât pe locul 3, sub SUA și Japonia.

Detaliu șocant în cazul Kamilei Valieva: 60 de medicamente și suplimente în doar 2 ani


Între timp, TAS a publicat motivarea din spatele deciziei de suspendare a patinatoarei. Un pasaj din cadrul acesteia șochează: „în perioada de doi ani dintre 2020 și 2021, sportivei i-au fost administrate aproximativ 60 de medicamente și suplimente diferite”.

La momentul testului doping pozitiv, sportiva folosea Hypoxen și L-Carnitină (așa cum a dezvăluit pe Formularul de Control Doping), dar și Ecdysterone (care nu a fost dezvăluit, dar detectat în proba ei la laboratorul din Stockholm).

Profesorul Schumacher și doctorul Iljukov (n.r. - experți din partea WADA) afirmă că aceste 3 substanțe, precum și TMZ (n.r. - trimetazidina) sunt «sprijin farmacologic tipic oferit sportivilor din Rusia pentru a-i ajuta cu încărcarea la antrenamentele grele și pentru a îmbunătăți recuperarea» și că probabil există o relație sinergică între Hypoxen, L-Carninită și TMZ”, se arată într-un pasaj din motivare.

În martie 2022, mama Kamilei, Alsu Valieva, a susținut că „în finalul lui 2020, Kamila a fost diagnosticată cu sindromul inimii de atlet și i-a fost prescris Hypoxen”.


Kamila Valieva

Nu a putut explica prezența Ecdysterone în organism

Hypoxen, L-Carnitina și Ecdysterone nu sunt substanțe interzise, doar trimetazidina este.

Un studiu efectuat de Universitatea Freie din Berlin în 2019 a sugerat că Ecdysterone, substanță extrasă din spanac, ar trebui interzisă în sport, cercetătorii considerând că are un „efect similar cu cel al steroizilor”.

În iulie 2022, în fața Agenției Antidoping din Rusia, Kamila Valieva a afirmat că nu-și amintește să fi luat Ecdysterone și că nu-și explică existența substanței în organismul ei.

Valieva a oferit 3 explicații diferite pentru testul pozitiv!

În ceea ce privește testul pozitiv la trimetazidină, Valieva a oferit 3 explicații diferite, conform documentului oficial: 

Prima a fost că s-a întâmplat când lua masa de prânz alături de bunicul ei într-o zi de antrenament: «Da, am luat prânzul, bunicul îmi dădea deseori ceva precum un măr sau un desert din fructe de pădure, lapte condensat, banane, ceva suc și poate... el ia pastile la recomandarea medicilor și probabil această pastilă a ajuns în desertul pe care mi-l dă de obicei. Am văzut de câteva ori cum zdrobea pastilele cu cuțitul, le dizolva într-un pahar și le consuma. Poate am băut din același pahar sau poate am mâncat ceva de pe același tocător».

A doua versiune a fost «contaminarea unor medicamente, ceva ce s-a mai întâmplat înainte, astfel de situații apar și nu putem exclude asta».

A treia versiune: «În St. Petersburg, în comparație cu organizarea altor evenimente, precum... Sochi sau Jocurile Olimpice... organizarea campionatelor naționale rusești nu a fost atât de bună din moment ce spațiile unde sportivii veneau, se încălzeau, mâncau și se pregăteau erau pline de străini care nu trebuiau să fie acolo. Deci au fost multe rude ale sportivilor care se plimbau liber, au avut acces la vestiare și în zona unde sportivii mâncau. Și o prietenă a mamei a obținut acreditare. Nu pot spune că e relevant sportului, dar a obținut o acreditare cu nivel mare de acces, așa că putea ajunge în anumite zone...».



- Pasaje din motivarea deciziei TAS

Mai multe știri din sporturi: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.