Campionate

Spaniolii de la AS anunță favoriții la președinția UEFA: 3 legende și Răzvan Burleanu! Cine sunt rivalii șefului FRF

Răzvan Burleanu e membru al Consiliului FIFA și asistă fără drept de vot la reuniunile Comitetului Executiv UEFA Foto: Imago

Articol de Theodor Jumătate  —  duminică, 11 februarie 2024

Răzvan Burleanu, 39 de ani, din martie 2014 președintele FRF, e trecut pe o listă a potențialilor candidați la înlocuirea lui Aleksander Ceferin ca numărul 1 la UEFA. Lângă el, trei nume mari: Luis Figo, Predrag Mijatovic și Zvonimir Boban.

Aleksander Ceferin, 56 de ani, din septembrie 2016 președintele UEFA, a șocat Europa cu decizia sa. După ce i-a convins pe aproape toți membrii forului continental (un singur vot împotrivă, Anglia, și o singură abținere) să accepte amendamentul său și să nu țină cont de primul lui mandat incomplet, pentru ca el să mai poată candida o dată, avocatul sloven a anunțat că pleacă de la Nyon în 2027.

Răzvan Burleanu, prezentat alături de 3 legende ale fotbalului cu șanse la președinția UEFA!

„Am luat de șase luni această decizie de a nu mai continua, de a nu mai candida. Motivul e că, după un timp, fiecare organizație are nevoie de sânge proaspăt, dar mai ales pentru că am fost departe de familie de șapte ani", a declarat Ceferin la conferința de presă ce a urmat congresului UEFA de la Paris.

„Premeditat nu am vrut să dezvălui până acum ce gândesc, fiindcă voiam să văd adevărata față a unor oameni și am văzut-o", a adăugat Ceferin, ale cărui hotărâri au fost aprig contestate în ultima vreme de unii oficiali UEFA, printre ei englezul David Gill și Răzvan Burleanu.

Posibili rivali pentru Răzvan Burleanu: Figo a candidat la FIFA, Mijatovic îl sfătuiește pe Ceferin

Cine l-ar putea înlocui pe acesta la UEFA peste trei ani? Cotidianul spaniol AS prezintă o listă cu patru potențiali lideri ai organismului de la Nyon. Trei legende ale fotbalului și Răzvan Burleanu, șeful FRF.

1. Luis Figo. Portughezul în vârstă de 51 de ani, ex-Barcelona, Real Madrid și Inter, a candidat și la președinția FIFA, în 2015. A vrut să-l debarce pe Sepp Blatter, considerând dominația acestuia o „dictatură", dar s-a retras în cele din urmă din cursă. „Are contacte solide și a fost mereu alături de Ceferin de când slovenul a ajuns la conducere", notează AS.

Luis Figo, mereu o atracție pentru fanii fotbalului Foto: Guliver/GettyImages

2. Predrag Mijatovic. Muntenegreanul, 55 de ani, fost la Real între 1996 și 1999, a fost și director sportiv la clubul madrilen în anii 2000. „Consilier al lui Ceferin, are legături puternice cu UEFA, influent în luarea deciziilor președintelui. Amândoi sunt din Balcani".

Predrag Mijatovic e de multă vreme apropiat de forul european Foto: Imago

Răzvan Burleanu s-ar putea duela și cu Zvonimir Boban, dur contestatar al lui Ceferin

3. Zvonimir Boban. Croatul, 55 de ani, un deceniu jucător la Milan, a avut funcții importante și la FIFA, și la UEFA. Secretar-general adjunct al FIFA (2016-2019) și director tehnic la UEFA, din aprilie 2021 până în ianuarie 2024, când și-a dat demisia. „Renunțarea sa înaintea congresului poate fi înțeleasă în două moduri: s-a grăbit și a pierdut o șansă unică sau l-a forțat pe Ceferin să renunțe, protestul său având efectul dorit", scrie AS.

Zvonimir Boban a fost secretar-general adjunct la FIFA și director tehnic la UEFA Foto: Guliver/GettyImages

4. Răzvan Burleanu. La 39 de ani, „românul are o bună reputație la UEFA, fiind unul dintre cei care l-au combătut cel mai mult pe Ceferin în cazul controversatului amendament, deși l-a susținut în final. Datorită vârstei și proiecției sale, e un potențial candidat".

Răzvan Burleanu a negat, totuși s-ar putea răzgândi. Dar dacă nu se retrage Ceferin?

Președintele FRF din martie 2014 a negat de două ori că ar vrea să-l înfrunte pe Ceferin. Ultima oară, pe 30 ianuarie: „Eu am clarificat faptul că nu am niciun plan de a candida la președinția UEFA". Dar e posibil ca, după anunțul slovenului, Burleanu să schimbe decizia.

Mai e însă o posibilitate. Ca actualul lider de la Nyon să nu se retragă totuși în 2027. „Unii încă nu cred că Aleksander Ceferin va renunța. În trei ani se mai pot schimba multe lucruri", a conchis AS.

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.