Campionate

Un cunoscut jucător dezvăluie: „Eram curios să văd cum e în vestiar după anunțul că sunt gay"

+11 Foto
Thomas Hitzlsperger, în 2004, în duel cu Patrick Vieira într-un meci Arsenal - Aston Villa pe „Highbury” Foto: Guliver/GettyImages

Articol de Theodor Jumătate  —  marţi, 13 februarie 2024

Thomas Hitzlsperger, 41 de ani acum, a vorbit despre deceniul trăit după ce a dezvăluit că e homosexual. Germanul cu 52 de selecții la națională, fost la Aston Villa, Stuttgart, Lazio și Everton, a spus prima oară că e gay în ianuarie 2014, la nicio jumătate de an după retragere.

Thomas Hitzlsperger a jucat doar 12 ani la nivel profesionist, între 2001 și 2013, dar a evoluat în campionate importante, Premier League, Bundesliga și Serie A.

+11 Foto
Thomas Hitzlsperger (foto: Instagram)

Internațional german cu 52 de selecții și 6 goluri, mijlocașul și-a început cariera de seniori la Aston Villa, a continuat la Stuttgart, purtând în ultimele patru sezoane tricourile lui Lazio, West Ham, Wolfsburg și Everton. Cel mai puțin a rămas la Lazio, cinci luni, în 2010.

Thomas Hitzlsperger: „Nu era ușor să stau la masă cu 20 de bărbați și să aud glume despre homosexuali"

În ianuarie 2014, la 31 de ani, retras cu nici o jumătate de an înainte, a scos la lumină într-un interviu pentru revista Time ceea ce ascunsese întreaga carieră: „Sunt homosexual. Fac această dezvăluire pentru mine, nu pentru public. În țări precum Germania, Italia și Anglia, nu mai e o problemă să fii gay".

A completat atunci: „Nu mi-a fost niciodată rușine pentru ceea ce sunt. Însă nu era mereu ușor să stau la masă cu încă 20 de bărbați și să aud glume despre homosexuali".

Thomas Hitzlsperger: „Avocatul meu m-a sfătuit să nu dezvălui în timpul carierei că sunt gay"

Astăzi, zece ani mai târziu, Hitzlsperger a vorbit în Bild despre situația sa, spunând ar fi vrut să anunțe că e gay în perioada când încă era fotbalist activ.

„Am avut nevoie de timp și de încredere pentru a rezista atenției care mi se acorda. Mi-ar fi plăcut să dezvălui mai devreme. Eram curios să văd cum e să mă întorc în vestiar sau pe teren prima oară după anunț", a declarat Thomas.

O întrebare retorică la 41 de ani: „Cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă mi-aș fi ascultat primul impuls în 2012? Dar avocatul meu m-a sfătuit să nu o fac".

Thomas Hitzlsperger: „Am realizat rapid că frica era complet nefondată"

Hitzlsperger adaugă acum: „Vreau să fie limpede pentru toți că o asemenea experiență nu e atât de rea precum și-ar putea imagina unii. Am fost îngrijorat de cum s-ar schimba viața mea după acest pas. Totuși, am realizat rapid că frica era complet nefondată. De aceea, am vrut să-i încurajez și pe alții".

Thomas Hitzlsperger a fost numit director sportiv la VfB Stuttgart în februarie 2019, devenind apoi director general. În ianuarie 2022 a demisionat, dedicându-se carierei în televiziune Foto: Guliver/GettyImages

Știe că „în primele două ligi germane, aproape fiecare echipă are cel puțin un fan club gay. Nu poți nega progresul. Oricum, homosexualii se tem în general de excludere și de discriminare în toată societatea, nu doar în fotbalul profesionist".

Citește și alte știri de fotbal: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.