Sporturi   •   Altele   •   CANOTAJ / INEDIT

Canotorii lotului național, lecții pentru copii » Simona Radiș: „M-am bucurat foarte mult de energia lor. Sper că i-am inspirat”

Simona Radiș, Ștefania Petreanu, Florin Lehaci, Florin Artene, Iuliana Buhuș și Ștefan Berariu dând lecții de ergometru copiilor Foto: GSP

Articol de Luminița Paul, Andrei Furnigă (video)   —  miercuri, 14 februarie 2024

Componenții lotului național Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Adriana Adam, Iuliana Buhuș, Ștefania Petreanu, Florin Lehaci, Ștefan Berariu și Florin Artene i-au îndrumat pe micuții de la centrul Asociației „Ana și copiii” spre primi lor pași în canotaj. Nu pe apă, ci pe ergometru.

Lotul național de canotaj se află din noiembrie 2023 în cantonament în Italia, la Piediluco, loc devenit un fel de casă de iarnă pentru sportivii aflați în perioada de încărcare înaintea unui sezon foarte important.

Principalul obiectiv al anului îl reprezintă Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde România are calificate 11 echipaje, care includ 44 de canotori.

Câțiva dintre ei au evadat însă pentru scurt timp și au participat la o acțiune inedită, aceea de a-i îndruma către sportul lor pe micuții care provin din medii defavorizate, aflați în grija Asociației „Ana și copiii”.


Simona Radiș, Ioana Vrânceanu, Adriana Adam, Iuliana Buhuș, Ștefania Petreanu, Florin Lehaci, Ștefan Berariu și Florin Artene le-au arătat ce înseamnă să vâslești pe ergometru, folosind cele trei aparate instalate temporar la centrul asociației.

Au vorbit cu ei, au râs, le-au corectat mișcările și le-au răspuns la întrebări, absorbind din curiozitatea, entuziasmul și vioiciunea micuților.

Simona Radiș: „Mi-am adus aminte de mine când eram la început”


„M-am bucurat foarte mult de energia lor. Sper că i-am inspirat. Mi-am adus aminte și de mine când am fost mică, la început, și am fost învățată să vâslesc.

Este plăcut să fiu astăzi aici și îmi doresc foarte mult ca poate unii din ei să ajungă chiar să practice canotaj”, a spus pentru GSP multipla campioană olimpică, mondială și europeană la dublu vâsle Simona Radiș.

„Mi se pare foarte frumos și mă bucur că sunt foarte mulți copii care doresc să învețe, să facă mișcare și să cunoască sportul nostru”, a spus, la rândul ei, dubla campioană europeană și medaliată mondială la dublu rame Ioana Vrînceanu.

Și pentru Adriana Adam, dublă campioană mondială în barca de 8 plus 1 rame, evenimentul a fost unul deosebit. „Sunt foarte bucuroasă că am luat parte la această acțiune, să le explic celor mici ceea ce facem noi și, de ce nu?, poate să devină și ei campioni”, a indicat sportiva în vârstă de 24 de ani.

„Sunt foarte curioși, au multe întrebări și asta mă încântă, că pot să le explic despre ceea ce practicăm noi în cantonament. Sunt foarte curioși și chiar le place. Le-am arătat câteva filmulețe de pe apă și au fost foarte atenți”, i-a descris ea pe copii.

„Într-adevăr, unii au fost foarte încântați. Doamne-ajută, să facă acest pas spre sport! Noi îi susținem și putem să îi îndrumăm”, crede și Simona Radiș. „Foarte energici și dornici să învețe și asta e foarte important”, așa îi vede Florin Lehaci, vicecampion european anul trecut la 8 plus 1 rame.

„În primul rând, mă bucur foarte mult să îi cunosc. M-au emoționat de prima dată când am venit aici și îi văd foarte cuminți și foarte educați”, a mărturisit Ștefan Berariu, vicecampion olimpic la Tokyo și campion european în 2018 în proba de 4 rame.

„Și pentru mine e o plăcere să-i învăț, văd că îi atrage chestia asta de activitate și sport. Acum se vede cumva că doresc un fel de concurență între ei, asta este o chestie foarte bună pentru dezvoltarea lor”, a adăugat el.

Copiii trebuie să înțeleagă în primul rând că indiferent de domeniul pe care și-l vor alege și drumul pe care îl vor urma, au tot ce le trebuie să facă lucruri minunate și cu siguranță vor reuși.



 – Simona Radiș

Florin Lehaci: „Tot cu ergometru am început, un 6.000 de metri, cea mai grea chestie pe care am făcut-o atunci”

Le-au stârnit aceste momente împărtășite cu cei mici amintiri de la începuturile lor în canotaj? Toți au răspuns afirmativ.

Da, chiar mi-am amintit și îmi face plăcere să-mi aduc aminte tot timpul de momentele mele de început, pentru că au fost ca o joacă. A fost foarte distractiv la început și am simțit plăcere chiar din primul moment în care am început canotajul”, a dezvăluit Ioana.

Greutățile or să le simtă abia mai târziu. La început trebuie să simtă doar plăcere și să le placă să facă acest sport. Sunt foarte dornici să încerce, i-am întrebat pe copiii care s-au urcat pe ergometru și au zis că le place senzația.



 – Ioana Vrînceanu

„Chiar mi-am adus aminte acum, prima oară când am venit eu la canotaj, tot ergometru am făcut. Un 6.000 de metri și mi s-a părut cel mai greu antrenament pe care l-am făcut vreodată sau cea mai grea chestie pe care am făcut-o atunci”, și-a amintit râzând Florin.

Mi-am amintit de prima mea zi de canotaj și sunt unii dintre copii care cred că s-au descurcat mult mai bine ca mine în prima zi. Sincer, vă zic”, a zâmbit Ștefan.

Cred că toate sporturile încep din joacă și din bucuria de a învăța ceva nou. Munca și greul vin treptat. Te adaptezi fără să îți dai seama la ele și cu atât mai mult când încep să vină și rezultatele, restul nici nu mai contează.



 – Simona Radiș

Adriana Adam: „Mi-ar plăcea să lucrez cu copiii”

Mai mult decât instruirea micuților, unii sportivi văd în această activitate o posibilă meserie pentru viitor. „Da, mă văd fiind antrenoare. Mi-aș dori acest lucru, dar cum cariera mea încă mai are timp, încă sunt tânără, încă îmi doresc să mai aduc rezultate.

Mai trebuie să aștepte această parte și dorință de a antrena. Voi încerca cu siguranță după ce voi pune vâslele în cui”, a asigurat Simona.

„E un pic ciudat, pentru noi, fiind învățați să fim cei care fac mișcarea, e un pic nou. Dar e o chestie pe care ar trebui să o facem pentru că unii dintre noi vrem să devenim și antrenori ulterior. Fac școala de antrenori și dacă se va ivi ocazia, de ce nu?, e o provocare”, a spus și Florin Lehaci.

„Momentan nu m-am gândit la acest detaliu, dar de ce nu?, mi-ar plăcea să lucrez cu copiii, sunt înțelegători, atenți și foarte curioși”, a adăugat Adriana Adam.

Calitățile care i-ar putea transforma pe copii în viitori campioni

  • Să fie cât mai motivați și cu cât mai multă dorință – Adriana Adam
  • Pe lângă criteriile fizice, înălțimea, care la noi este foarte importantă, m-aș uita la coordonarea acestuia și dorința lui de a învăța și de a reuși, fiindcă dacă el își dorește, nu îl va opri niciun hop și niciun moment dificil – Simona Radiș
  • Atitudinea în primul rând, pe lângă caracteristicile fizice, are nevoie de atitudine. Un sportiv are nevoie de caracter, chiar dacă nu este definit, trebuie să aibă, da, acel ceva – Florin Lehaci

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.