Dinamo a pierdut la Lisabona cu Sporting, 33-35, în prima etapă din grupele principale ale EHF European League, dar campioana depinde în continuare doar de ea pentru a se califica în play-off-ul pentru sferturile de finală.
Dinamo și-a format lotul în vara lui 2023 cu speranța că va juca în Liga Campionilor, la fel și bugetul, care este de aproximativ 6 milioane de euro, din care 40% surse atrase.
Campioana a adus, ca în fiecare an, cel puțin doi jucători de talie mondială, iar astă-vară, sosirile lui Luka Cindric, Vladimir Ciupara și Mikloș Rosta au impresionat, după ce la Dinamo mai veniseră Ali Zein, Kașparek, Kukic sau Bokhan, toți jucători care puteau ajunge ușor la formații mai bine cotate decât Dinamo.
Campioana României le-a oferit vedetelor sale contracte foarte bune, dar și un plan garantat de antrenorul Xavier Pascual și managerul David Barrufet, care au mână liberă la echipă.
Surse din cadrul clubului bucureștean au confirmat pentru GSP.ro că nou-veniții Cindric și Ciupara câștigă 20.000 euro lunar la Dinamo, Ali Zein-14.000, Kașparek, Rosta și Kukic câte 12.000, iar Bokhan-11.000 de euro.
După ce Dinamo nu a primit din partea EHF invitație pentru a juca în Liga Campionilor, conducerea s-a repoziționat și a hotărât ca obiectiv accederea în Final Four-ul EHF European League.
Uneori două milioane sunt mai valoroase decât șase!
Dinamo s-a calificat în grupele principale, iar marți a jucat primul meci din noul an la Lisabona, cu Sporting. Chiar dacă Dinamo era favorită, Sporting a câștigat cu 35-33, iar jucătorii lusitani au țopăit de bucurie la sfârșitul întâlnirii.
Echipa portugheză are un buget de aproximativ 2 milioane de euro, jucători foarte tineri, iar contractele lor variază între 2.000-5.000 de euro.
Vedeta echipei este interul stânga Martim Costa, de doar 21 de ani, care a fost ales cel mai bun jucător pe postul său la EURO 2024, unde Portugalia a ocupat locul 7.
Puștiul lui Sporting Lisabona a marcat 8 goluri din 14 aruncări în poarta dinamoviștilor. În rest, Sporting nu are jucători de valoarea și notorietatea celor de la Dinamo și totuși lusitanii i-au învins pe dinamoviști.
Diferența s-a făcut în apărare, unde campioana României nu a acționat ca un tot unitar, zona centrală nu a putut proteja poarta și din acest motiv Ciupara a apărat doar 6 mingi, iar Saeid niciuna. Deoarece apărarea, care trebuia să fie agresivă în sistemul 6-0, nu a funcționat, în repriza secundă s-a încercat și sistemul 5+1, cu Militaru avansat, dar de obicei unul dintre apărătorii laterali devine "fluturaș" la +1
Până la urmă, Dinamo s-a împotmolit mai mereu în apărare și a primit 35 de goluri de la o formație fără mari veleități.
Pascual a fost învins de Costa!
Oamenii din handbal spun că apărarea este a antrenorului, deci, pe cale de consecință, Xavier Pascual a fost învins din punct de vedere tactic de „anonimul" Ricardo Costa.
Dinamo a primit 35 de goluri din 46 de aruncări, a făcut 10 erori neforțate, 7 greșeli tehnice și a primit 5 eliminări, față de 3 ale gazdelor.
Deși Dinamo a condus la pauză cu 18-17, iar în minutul 35 avea 21-18, campioana României nu a ținut ritmul, fiind trădată de jocul lamentabil din apărare, iar în atac s-a stins odată cu trecerea timpului. Degeaba a cerut Pascual time out în minutul 47, când Dinamo mai avea un gol avans, 28-27, echipa și-a continuat degringolada, iar cei ce au marcat mai mult au fost lusitanii, care au închis tabela la 35-33.
La Dinamo, Xavier Pascual are mână liberă și se pare că la Lisabona și-a „scrântit-o". Dinamo rămâne cu 0 puncte în grupă și urmează derby-ul european cu CSM Constanța.
Asumarea responsabilității
Când era selecționerul României, Xavier Pascual spunea că la naționala nu sunt jucători valoroși care să facă diferența atunci când este nevoie și că este o mare realizare că ne-am calificat la EURO 2024.
În 2021, când a „descălecat" în Ștefan Cel Mare, „Prințul Catalan" a subjugat tot handbalul în alb și roșu și a instaurat „Dinastia Pasqui ". El a hotărât tot: cine pleacă, cine vine, ce contracte au jucătorii. Ca un adevărat manager, cum făcea și la Barcelona.
A adus la Dinamo jucătorii pe care și i-a dorit și a cerut răbdare. Catalanul spunea într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor că în România cuvântul "răbdare" nu există. Dar în catalană cum se spune "asumare"? Ne ajută Google Translate: assumir.
Pasqui, „antrenorul familist"!
Xavier Pascual a mai făcut un lucru foarte bun la Dinamo: a impus o disciplină maximă, dusă uneori spre dictatură, dar pe care el o numește exigență. O vorbă românească spune că: „Nu faci treabă doar cu biciul, mai dă și zahăr din când în când."
Uneori poți trece cu vederea dacă sportivii nu au jucat după schemă și-i mai lași să și creeze, cum o făceau Raul Entrerrios sau Luka Cindric la Barcelona.
La Dinamo unii jucători s-au lovit de inflexibilitatea antrenorului iberic, Dissinger, Șhebib, Saeid, Bizău, Humet, și au jucat puțin spre deloc. După meciul pierdut la Sporting, pe această listă s-a înscris probabil și Ante Kuduz.
Surse dinamoviste au dezvăluit pentru GSP.ro că antrenorul catalan este plătit la Dinamo pe măsura celor 3 Ligi ale Campionilor câștigate cu Barcelona în cele 11 sezoane.
Clubul Dinamo cheltuie pentru Xavier Pascual aproximativ 300.000 de euro pe an, la care se adaugă contractele fiilor săi: extrema stângă Alex Pascual 7.000 euro/lunar și Ivan Pascual 1.500 euro, antrenor la echipa de tineret a lui Dinamo.
Acesta poate fi și unul dintre motivele pentru care antrenorul iberic și-a prelungit înțelegerea cu campioana României până în 2026 și nu a plecat la PSG, care îi oferea un contract de 28.000 euro lunar, dar nimic pentru copiii săi. Prin clubul Dinamo circula la un moment dat o vorbă: „Bine că Pasqui are doar doi copii..."
{{text}}