Viorel Roman, cunoscut psihoterapeut specializat în adicții, director executiv al Asociației „Aliat” pentru Sănătate Mintală, susține că imaginile tulburătoare cu fostul fotbalist Cristi Tănase scot la suprafață o suferință evidentă, „un om aflat într-un moment de viață sensibil, cu siguranță” # Terapeutul așteaptă un dram în plus de empatie din partea societății și speră că „Dodel” va transforma momentul delicat într-o oportunitate de reabilitare.
Scenele frapante care au circulat în ultimele zile în mass-media și pe rețelele de socializare, care-l înfățișau pe Cristi Tănase într-o ipostază dezagreabilă, întins pe jos pe holul unui bloc, într-o stare alterată, au provocat un val de reacții mixte în societate.
Pentru a obține o părere avizată, de expert, Gazeta Sporturilor l-a contactat pe unul dintre cei mai reputați terapeuți din România specializați în dependențe, Viorel Roman, care s-a pronunțat, din perspectivă clinică, pe marginea frământărilor care se desprind din imaginile cu „Dodel”.
„Important e să vadă familia și apropiații ca pe aliați. Și să îi acceseze”
- Domnule terapeut, ce indică imaginile cu Cristi Tănase, dincolo de etichetele atribuite de societate, de mass-media?
- Un om într-un moment de viață sensibil, cu siguranță. Nu putem face o evaluare clinică doar privind niște imagini. Una este consumul ocazional de alcool sau chiar droguri, chiar și intoxicarea ocazională, și alta este dependența. Una e să fii căzut și alta e să fii în depresie.
- Ar trebui ca persoana în cauză să solicite ajutor de specialitate în perioada următoare? Sau s-o facă măcar în interiorul cercului de apropiați / familie? Ce rol ar trebui să aibă ei în toată această ecuație?
- Sigur că familia si apropiații pot fi un suport valoros atunci când avem momente dificile în viață. Important este ca dânsul să îi vadă ca aliați și să îi acceseze. De multe ori, oamenii au dificultate în a cere și a primi ajutor de la cei din jur și poate fi și dificil să ne acceptăm propriile vulnerabilități sau neputințe.
- Aceste imagini pe care le-am văzut pot fi, oare, și o consecință a angoasei / depresiei pe care o cauzează - în unele cazuri - retragerea din activitatea sportivă?
- Sper să nu fie cazul, este un sportiv cu un palmares foarte bun, care poate rămâne în activitatea sportivă și ar fi păcat pentru noi toți ca această experiență să nu fie valorificată undeva în această zonă a sportului.
Terapeutul Viorel Roman, despre situația lui Cristi Tănase: „Să transforme ceva ce pare a fi un dezastru într-o oportunitate”
- Cum ați cataloga reacția societății după aparitia respectivelor imagini? Va avea acest oprobriu capacitatea de a-l mobiliza în vreun fel pe Cristi Tănase pentru a-și îndrepta conduita?
- Depinde de el și de strategia pe care o adoptă în această perioadă. Eu sper să le ignore (n.r. reacțiile negative), să se detașeze de ele și să nu le citească, în primul rând. Să se concentreze pe el, pe familia lui și pe sănătatea lor împreună. Nimeni nu știe mai bine decât el prin ce trece și ce l-a condus spre astfel de clipe complicate. Este ușor să judeci din exterior fără să cunoști detaliile din interior. Mi-ar plăcea să existe mai multă empatie și încurajare în reacția societății, dar sunt convins că sunt destui și cei care empatizează cu el.
- Unde vă poziționați ca terapeut? Considerați că viralizarea acelor imagini va avea menirea de a-l ajuta să depășească această situație delicată? Sau, din contră, credeți că apariția lor în spațiul public mai rău va acutiza problemele pe care le traversează?
- Ca terapeut, desigur, mă poziționez cu compasiune față de ce trăiește în acest moment. Nu cred că este deloc comod să fii judecat în piața publică pentru câteva momente vizibile. În același timp, cred că poate fi și valoroasă această experiență, în sensul în care, dacă ceva mergea prost, acum a devenit și vizibil si poate ajuta la o mai bună conștientizare și la a cere ajutor dacă este, într-adevăr, nevoie. Sper să iasă cu capul sus din asta și să transforme ceva ce pare a fi un dezastru într-o oportunitate.
{{text}}