Fostul administrator special al „câinilor” și un personaj exponențial în revenirea alb-roșiilor în primul eșalon, Vlad Iacob (36 de ani), a fost invitatul lui Alexandru Barbu la ediția din 15 februarie a GSP Live.
Iacob consideră că PCH-ul (Peluza Cătălin Hîldan), prin intermediul asociației de suporteri, a avut mult prea multă putere de decizie în cadrul programului DDB, mișcare socios ce a avut aproximativ 15.000 membri la apogeu.
Ultras, acționar sau ultras-acționar?
„Consider că ar fi trebuit separate APCH de DDB. De foarte mult timp ar fi trebuit să se întâmple asta. Din punctul meu de vedere, nu avea ce căuta liderul ultrașilor, oricare ar fi el, nu avea ce căuta în conducerea acestui program sau să gestioneze banii din program.
Poate Edward Gălan ar fi trebuit să conducă sau altcineva, un consiliu de oameni din business, spre exemplu”, a spus Vlad Iacob la GSP Live.
VIDEO. Vlad Iacob, ferm privind implicarea suporterilor în viața echipei
Fostul oficial al dinamoviștilor a trasat o paralelă între situația de la clubul alb-roșu și cea de la Wrexham, echipa galeză din League Two, înaintea ca această să fie preluată de actorii Rob McElhenney și Ryan Reynolds. Iacob consideră că este un model ce ar fi putut da roade și la Dinamo.
„«Welcome to Wrexham» este un documentar ce prezintă povestea clubului înainte ca acesta să intre sub noul acționariat. Acolo, un manager de corporație conducea asociația suporterilor, un om din business, cu experiență. Ceilalți din asociație sunt simpli suporteri, însă cei care o conduc sunt oameni cu experiență și expertiză în diverse domenii.
Nu știu dacă este în regulă ca un ultras să conducă și să aibă drept de semnătură. Aș fi transferat acele procente ale APCH către o asociație nouă, care să funcționeze după alte reguli și să existe un program socios în adevăratul sens al cuvântului, democratic și transparent. Nu țin minte să îl fi votat cineva pe domnul Elias Bucurică în poziția de președinte al asociației”.
„Motoarele” ultras
Deși a criticat modalitatea în care APCH a gestionat programul socios, Vlad Iacob nu neagă sau diminuează meritele suporterilor implicați: „„Ultrașii au locul lor și un rol important în Programul DDB. Au avut o contribuție esențială, să nu se înțeleagă că nu apreciez contribuția ultrașilor, au fost motoare.
12,06%sunt procentele APCH-ului în structura acționariatului lui Dinamo
Însă, au fost alți suporteri ce au fost îndepărtați din PCH care au gândit strategia DDB-ului. Nu întâmplător a avut o cădere dramatică. De la începutul sezonului precedent până în luna ianuarie, chiar dacă este lăudabil și nu am fi supraviețuit fără aportul lor, au strâns 360.000 euro în condițiile în care clubul avea nevoie de 200.000 euro pe lună! Programul DDB nu a fost gestionat corect”
{{text}}