Altele

Andreea Beatrice Ana, al treilea titlu consecutiv la Europene, performanță unică! A dominat-o în finală pe moldoveanca Mariana Drăguțan

Andreea Beatrice Ana, pentru a treia oară campioană europeană Foto: Dumitru Angelescu (Libertatea)

Articol de Luminița Paul  —  joi, 15 februarie 2024

Andreea Beatrice Ana, 23 de ani, s-a impus în finala categoriei 55 de kilograme în cadrul Campionatelor Europene de la București, după o finală controlată în fața moldovencei Mariana Drăguțan.

Până acum 2 ani, România nu avea niciun titlu european la lupte feminin. În 2022, Andreea Ana reușea că rupă ambalajul de pe cutia cu aur continental, impunându-se la categoria 55 de kilograme la CE de la Budapesta.

A repetat această reușită remarcabilă și anul trecut, la Europenele de la Zagreb. Și ar fi fost păcat să nu o facă și anul acesta, la București.

Ana s-a asigurat însă că va realiza o triplă istorică, luptând cu multă atenție, inteligență, dar și viteză în momentele potrivite ale finalei pe care a disputat-o în fața Marianei Drăguțan din Moldova.

Andreea Ana, finală controlată la Campionatele Europene de la București

Românca a fost mai activă din start, adversara primind o atenționare de pasivitate după 30 de secunde din prima repriză. Când mai erau 11 secunde, Andreea a izbutit o acțiune eficientă, prinzându-i piciorul lui Drăguțan și împingând-o. O acțiune răsplătită cu 3 puncte.

+7 Foto
Andreea Ana, aur la Campionatele Europene de lupte de la București 2024 Foto: Dumitru Angelescu (Libertatea)

În tribune se auzeau voci de copii care țipau entuziast: „România!, România!”. Fata în maiou albastru a rămas concentrată și la puțin timp după startul părții secunde a mai smuls un punct, după ce Drăguțan a ieșit de pe saltea.

Mai erau 2 minute și se face 6-0 pentru Ana, dar antrenorul moldovencei cere un challenge, pierdut însă: 7-0!

Andreea e eliberată, o încolțește pe Mariana până o pune pe burtă pentru 9-0. Un minut mai târziu semnează și punctele care îi aduc victoria prin superioritate, 11-0 și un nou titlu european!

Premiată de președintele FR Lupte

Românca sărbătorește simplu, un pic incredulă, modestă în fața unei performanțe unice.

O jumătate de oră mai târziu, era premiată de președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pârcălabu, cel care i-a înmânat medalia de aur, diploma și ursulețul de pluș, îmbrățișând-o apoi.

Andreea Ana salută publicul Foto: Imago

Înainte de startul competiției, el a afirmat că România poate repeta bilanțul de anul trecut, 5 medalii. Cu cele trei cucerite până azi și cele două asigurate de Katerina Zelenykh și Alexandra Anghel, calificate în finale, s-a ajuns la 5 distincții.

Ana Maria Pîrvu și Katerina Zhydachevska au rămas lângă bronz

Tot azi, alte două românce au luptat pentru bronz. Ana Maria Pîrvu, la categoria 50 de kilograme, a fost învinsă cu 10-0, decizie VSU, de Miglena Selishka din Bulgaria.

La categoria 59 de kilograme, Katerina Zhydachevska, 30 de ani, locul 3 la ediția din 2021 a întrecerii continentale, nu a mai reușit același rezultat. Ea s-a înclinat, 2-7, decizie VFA, în fața polonezei Patrycja Gil.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.